fbpx

Materinstvo: najlepša ali najtežja stvar v življenju?

slider, Style Mama

Oh ja, kje so ti časi, ko je bilo materinstvo preprosto?!

Verjetno, kar oboje hkrati. Prav naveličana sem poslušati mamice, ki kar žarijo, ko beseda teče o otrocih in so vse tako pametne, kako so njihovi otroci najbolj pridni otroci tega sveta, kako vse pojejo, kako prespijo celo noč in v treh letih niso bili niti enkrat še bolni. Jaz imam doma res pridnega fantka, pa vseeno tega ne obešam na velik zvon. Da ne bo pomote: sem srečna, da sem mama, ampak ne skrivam, da je biti mama zelo težko.

Ženskam se življenje spremeni in kar naenkrat ni nič več tako, kot je bilo. Kar naenkrat si mama, gospodinja, partnerica in povrhu moraš potem še v službo. Čeprav sem nosečnost in materinstvo jemala zlahka, to počnem še danes, ne morem mimo dejstva, da sem vsak večer ob 9h že tako utrujena, da preprosto zaspim in to je ravno tisti del dneva, ki naj bi ga posvetila svojemu partnerju. Vsak večer znova se uredim, da si bova kot nekoč lahko vzela čas zase, pogledala kak nov film, povečerja v miru, odšla skupaj v posteljo in seveda seksala.

Ampak ne! Pri nama je to videti nekako takole: jaz zaspim na kavču, še preden se film začne in naslednjih 15 min tako smrčim, da od ogleda filma odvrnem še svojega partnerja, ki v roke raje vzame telefon in vse to posname. Njegov smeh me zbudi in še, ko izvem zakaj se smeji, jezno odkorakam v spalnico in nadaljujem s spanjem. Zjutraj si vsakič znova mislim, kako neprivlačno. Spet sem zaspala in še smrčala povrhu. Jaz ne morem vsako jutro vstati ob šestih!

Ne morem vsako noč vstajati, ker otrok še ne spi samostojno. Ne morem se z njim igrati in ga animirati 10 ur na dan, četudi se trenutno ne zmore igrati sam. Pa kaj potem! Jaz imam tudi zato partnerja, ki je oče in prav je, da si odgovornosti razdeliva.

V prvi vrsti sem mama, ampak tudi ženska, ki ima takšne in drugačne potrebe, ki se materinstva sploh ne tičejo. In da, so dnevi, ki jih cel dan preživim v pižami, ko zvečer v kuhinji smrdi po posodi, ki ni pospravljena še od zjutraj, ko namesto 5x otroka previjem samo 2x, ko otrok namesto kosila poje namazan kruh in kako banano več. Te dnevi so res redki, ampak so, ker sem tudi jaz živo bitje, ki potrebuje počitek, čas zase, dobro družbo, in kdaj pa kdaj deci vina – v starih materinskih knjižicah je pisalo, da je to celo priporočljivo.

Oh ja, kje so ti časi, ko je bilo materinstvo preprosto in otroci posledično bolj zdravi, brez kakršnih koli izmišljenih motenj, ki nam jih danes pripisujejo.

 

Foto: Steven Meisel


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam