fbpx

Med prvimi smo občudovali japonsko filozofijo popolnosti

Lifestyle

Slovenska prestolnica je bogatejša za ponudbo prestižnih ur.

Zgodovina znamke Seiko se je začela leta 1881, ko je 22-letni podjetnik Kintaro Hattori v Tokiu odprl trgovino za prodajo in popravilo ur.

V skoraj 140 letih obstoja je Seiko prestavil mnoge mejnike v merjenju časa in bil vseskozi med pionirji izdelovanja naprednih ur. Med neštetimi dosežki Seika ima posebno mesto danes samostojna znamka Grand Seiko, pod okriljem katere so želeli izdelati najbolj natančno, zanesljivo, trpežno in lepo uro, kar je je sposoben ustvariti človek.

Tako je leta 1960 nastala prva ura z napisom Grand Seiko na številčnici. Poganjal jo je takrat na novo razviti kaliber 3180 z natančnostjo teka v intervalu od +12 do -3 sekunde na dan, imel je 45-urno zalogo energije, ob tem pa je kot prvi japonski mehanizem izpolnjeval standarde odličnosti švicarskega urada za kontrolo natančnosti urnih mehanizmov. V svet vrhunskih ur je tako vstopil nov igralec s povsem drugega konca sveta.

Leta 2004 je Grand Seiko izdelal uro, kakršno si je mladi inženir Yoshikazu Akahane zamislil že leta 1977 in jo razvijal dolga desetletja: časomer s tehnologijo Spring Drive. Da bi zadostili visokim standardom Grand Seika, je moral mehanizem Spring Drive poleg natančnosti omogočiti tudi dolgo avtonomijo teka.

Konstruktorji so si zadali nalogo, da naj bi ura brez navijanja oz. gibanja tekla 72 ur (3 dni), tako da bi jo imetnik lahko čez vikend odložil in si jo v ponedeljek zjutraj pripel na zapestje, ne da bi se medtem ustavila. Vse našteto so uspeli doseči predvsem zato, ker je Grand Seiko ena od le peščice manufaktur na svetu, ki ob popolni integraciji tehnologije in tradicionalne obrti sama izdeluje, sestavlja in umerja dele za svoje ure, tako kvarčne kot mehanske.

Ure Grand Seiko so danes razdeljene v tri kolekcije: Elegance, Heritage in Sport. V vsaki od njih najdemo modele z vsemi tremi vrstami mehanizmov, ki jih izdelujejo – mehanskimi (z ročnim in s samodejnim navijanjem), kvarčnimi in tistimi s tehnologijo Spring Drive.

V Sloveniji so Grand Seiko na voljo v trgovini Sten time na Prešernovem trgu v Ljubljani in ob tej priložnosti smo bili med prvimi, ki smo si te Seikove lepotice lahko ogledali.

Foto: Sten time


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam