fbpx

Metka Kejžar: “Dizajn je v avtomobilskem svetu, tako kot v modi, središče in najbolj viden element uspeha znamke.”

Intervju, Izbor urednice, PR novica, slider, Znani

MBFWLJ je regijsko središče avantgardnega razmišljanja, prostor za izmenjavo idej, poslovnih kontaktov in različnih potencialov.

Pred začetkom 4. edicije Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana, ki se na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču začne že jutri, smo se pogovarjali z Metko Kejžar, vodjo marketinga in odnosov z javnostmi na podjetju Autocommerce, ki je uradni zastopnik blagovne znamke Mercedes-Benz v Sloveniji.

Se vaš letošnji delovni dan pred začetkom Mercedes-Benz Fashion Weeka razlikuje od lanskega?

“Pred tokratno edicijo pa je res drugače. V prestolnico na Gospodarsko razstavišče se je namreč po 16. letih vrnil Avtomobilski salon, in sicer le teden dni pred 4. edicijo MBFWLJ. Na Mercedesovem razstavnem prostoru v Marmorni dvorani smo predstavili najnovejše modele vozil in prepričani smo, da smo pri obiskovalcih zbudili želene občutke.
Organizacijsko sta oba projekta izredno zahtevna, zato je pri nas trenutno zelo pestro. 😉 Po zaključku avtomobilskega salona imamo zelo omejeno časovno obdobje, da razstavni prostor Marmorne dvorane Gospodarskega razstavišča spremenimo v modno prizorišče, kjer bo tokrat potekala aprilska edicija Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana.”

Lahko rečete, da opravljate sanjski poklic?

“Moja služba pri Mercedes-Benzu se je začela že v času mojih študentskih dni. V tem času sem preko svojega delovnega mesta prepotovala velik del sveta, spoznala ljudi različnih kultur, s katerimi ostajam poslovno v stiku še danes, sodelovala pri številnih mednarodnih projektih ter seveda dodobra spoznala vso širino blagovne znamke Mercedes-Benz. Nisem se oblikovala le poslovno, temveč tudi osebno. Lahko vam zaupam, da tudi po 16. letih v službo prihajam nasmejana. Sodelujem z odlično ekipo, s katero se dopolnjujem in z vsakim projektom skušam premikati meje. 🙂 Delo je dinamično, kreativno in hkrati zahtevno, odgovorno, ob tem pa časovno navzgor skoraj ni omejene. A drugače ne znam in ja, lahko rečem, da je zame sanjsko.”

Kaj bi bil danes vaš nasvet sebi ob začetku kariere?

“Hmm, težko vprašanje. Mogoče bi si želela imeti bolj trdo kožo ter bolj realen pogled na svet. A potem bi se moja poslovna pot najverjetneje odvijala drugače. Lažje rečem kaj bi si želela imeti takrat. To je odličen team, ki ga imam zdaj, znanje, ki sem si ga pridobila tekom vseh let, ne le poslovno temveč tudi osebnostno ter izkušnje dela z ljudmi in vodenjem. Še vedno se vsak dan učim in tudi to ima svoj čar.”

Mercedes-Benz podpira modne oblikovalce in jih predstavlja potencialni publiki. Kaj lahko obiskovalci pričakujejo od letošnjega MBFWLJ?

“Poslanstvo MBFWLJ temelji na ustvarjanju napredne platforme, ki modnim oblikovalcem ponuja dostop do medijske pokrajine, kupcev in modne industrije. Ob tem obiskovalcem mednarodnega premium tedna mode ponujamo neprecenljivo modno izkušnjo, ki se bo med 4. in 6. aprilom manifestirala v največjem številu modnih revij doslej ter izjemnem spremljevalnem programu. V Ljubljano namreč prihaja največje število mednarodnih specializiranih modnih medijev doslej, ob tem pa bomo gostili tudi izjemno gospo Simonetti Gianfelici, ki v Ljubljano prihaja kot modna skavtinja za mednarodna tržišča.

Obiskovalci se torej lahko radostijo ob doslej največji in najbolj razvejani ediciji MBFWLJ doslej. Pri tem se posebej zahvaljujem programskemu in umetniškemu direktorju MBFWLJ Sašu Radoviču in agenciji Pristop, ki skrbi za razvoj MBFWLJ platforme, načrtovanje, organizacijo in izvedbo dogodkov ter kreativno soustvarjanje tednov mode.”

Kaj poleg modnega dogodka, kjer se združita dve veliki industriji, še pomeni MBFWLJ? Letos se bo odvil tudi na drugem prizorišču …

“Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je napredna platforma, ki v prvi vrsti služi modnim oblikovalcem, ljubiteljem modnega oblikovanja, sledilcem blagovne znamke Mercedes-Benz ter partnerjem projekta, ki v MBFWLJ prepoznajo odlično komunikacijsko platformo za mreženje, priložnost za sklepanje poslovnih dogovorov in dobro družbo.”

Zakaj se je začel Mercedes Benz v osnovi sploh povezovati z modo?

“Modna industrija je za blagovno znamko Mercedes-Benz zelo pomembna, z njo se tesno povezuje. Dizajn je v avtomobilskem svetu, tako kot v modi, središče in najbolj viden element uspeha znamke. Oblikovalci se pri svojem delu orientirajo po duhu časa in družbenih silnicah, ki poganjajo razvoj. In čeprav je moda običajno kratkotrajnejša od poželjivosti in modernosti avtomobilov Mercedes-Benz, zanjo ne vlada nič manjše zanimanje.

Kar se je začelo leta 1996 z Mercedes Australian Fashion Week, je danes mednarodno priznana veriga tednov mode v metropolah, kot so Miami, Berlin, Sydney, Istanbul. Mercedes-Benz je skozi lastne modne tedne lansiral svoje izjemno priljubljene modele ter medije, poznavalce in obiskovalce navduševal z elegantnimi prehodi med prestižno znamko in drznimi modnimi izhodi in kampanjami. Najboljše ali nič je slogan, ki opisuje našo blagovno znamko in od predlanskega leta tudi Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana.”

Kako lahko mlademu oblikovalcu pomaga predstavitev na MB tednu mode?

“Pri povabilu za sodelovanje na MBFWLJ šteje ustvarjalnost, kakovost, pretekli dosežki … Nekateri svoje kreacije predstavljajo že leta, drugi so na začetku svoje profesionalne poti, pa vendar so s svojim talentom že opozorili nase, doma in v tujini. MBFWLJ je prestižna mednarodna blagovna znamka, ki je marsikomu odprla pot k prepoznavnosti.”

Kakšni so odzivi modnih oblikovalcev, ki so se do zdaj predstavili na MB Fashion Weeku? Kaj so pridobili iz te izkušnje? Kakšen odnos ima slovensko občinstvo do slovenskega oblikovanja? Imate tudi sami v omari kakšen kos slovenskih oblikovalcev?

“MBFWLJ kot nosilec razvoja modnega življenja prevzema odgovornost za razvoj odnosa do blagovnih znamk domačih modnih oblikovalcev. Kakšen pa bo odnos slovenskega občinstva do teh znamk, pa je seveda odvisno od duha časa, okolja in prostora, v katerem te nastajajo ter kakšno povezavo lahko te znamke ustvarijo s potrošniki. Sigurno se v moji omari najde kakšen kos. :-)”

Modne revije si ogledate tudi sami. Kaj vas pri določenem oblikovalcu najbolj navduši?

“Sama z izjemnim navdušenjem spremljam vse revije, še posebej zanimiv je njihov razvoj skozi čas in nastope na različnih edicijah MBFWLJ.”

Koliko časa pred začetkom MBFWLJ izberete svoje modne oprave?

“Hmm, sama bi rekla nekaj tednov prej. Sigurno pa bi me Maja Bulc, ki skrbi za mojo podobo pri tem popravila, saj mi izbira posebne kose garderobe tekom celotnega leta.”

Katera oblikovalska imena lahko pričakujemo na letošnjem MBFWLJ?

“Letos se bo predstavilo kar 19 oblikovalcev tako iz Slovenije kot celotne regije. Nekaj jih je z nami že od prve edicije, spet drugi so novi. Na aprilski ediciji MBFWLJ se bodo na najdaljši modni pisti doslej s svojimi #SeeNowBuyNow kolekcijami predstavili; AKULTURA, CLICHÉ, D’ALPAOS, DRAŽ, IVANMAN, JSP, JULIJA KAJA HROVAT, ATTELIER TERRA URBANA, MARJETA GROŠELJ, MILICA VUKADINOVIČ, NATASA PERSUH, TANJA ZORN, TWINS, PETER MOVRIN, SENS, SOFIA NOGARD, SUSNYARA, XENIA DESIGN, YOUNG @ SQUAT.”

Letos bodo prvič vrata MBFWLJ odprta tudi ljubitelje mode in blagovne znamke Mercedes-Benz, in sicer preko nakupa kart. Kaj je botrovalo h tej odločitvi? Kje je možno karte pridobiti?

“Vstop na MBFWLJ je bil do sedaj mogoč le z vabilom, pri čemer se ustvarjalna ekipa želi srečati tako s prijatelji znamke Mercedes-Benz, kot z navdahnjenimi, ustvarjalnimi posamezniki in modnimi navdušenci. Aktualno dogajanje je bilo doslej možno spremljati preko družbenih medijev, z nami so bili tudi ugledni domači in tuji novinarji, uredniki in fotografi. Tokrat smo se zaradi izrednega zanimanja in po vzoru iz tujine tudi sami odločili za prodajo vstopnic. Te so na voljo na prodajnih mestih Eventim.si.”

Kaj je vaš zastavljen cilj MBFWLJ? Kdaj si oddahnete in reče, »uf, uspelo nam je«?

“Mercedes-Benz Fashion Week Ljubljana je regijsko središče avantgardnega razmišljanja, prostor za izmenjavo idej, poslovnih kontaktov in razvoj različnih potencialov. Poslanstvo MBFWLJ se skriva v ustvarjanju plodnega okolja za modne oblikovalce, fotografe, vizažiste, frizerje, scenografe in seveda ljubitelje mode in naše blagovne znamke. Dejala bi, da si oddahnemo, ko na modno brv zasedejo manekenke in se skupaj prepustimo tej neverjetni izkušnji.”

 

Foto: Žiga Intihar


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam