Michelinove zvezdice, vino in prestiž – kulinarični večer, ki ga ne boste pozabili

31. maj 2025

Michelinove zvezdice, vino in prestiž – kulinarični večer, ki ga ne boste pozabili

31. maj 2025
Foto: Esplanade
Michelinove zvezdice, vino in prestiž – kulinarični večer, ki ga ne boste pozabili

Michelinove zvezdice, vino in prestiž – kulinarični večer, ki ga ne boste pozabili

31. maj 2025
Foto: James Knappet, Kitchen Table London

Nič ni boljšega od odlične večerje v dobri družbi, kajne?

Že dlje časa razmišljate, da bi si privoščili vrhunsko večerjo, ki jo je pripravil mednarodni priznani chef? Ste ljubiteljica dobre hrane, vina in obožujete restavracije z odlično atmosfero? Potem smo za vas našli pravo mesto, kjer boste dobili vse to in še več.

Gastronomsko združenje Chaîne des Rôtisseurs Hrvaška bo namreč z gala večerjo v restavraciji Zinfandel’s obeležilo 100-letnico Hotela Esplanade Zagreb.

Foto: Arhiv hotela Esplanade

Slavnostni dogodek bo potekal v torek 10. junija ob 18:00 in obljublja popolno razvajanje vaših brbončic. Cena večerje je 245 € na osebo, v kar je vključen celoten meni, vinska spremljava, kava in čaj.

Obeta se vam nepozaben večer, saj posebej za to priložnost v Zagreb prihaja James Knappett, priznani chef londonske restavracije Kitchen Table, ki se ponaša z dvema Michelinovima zvezdicama.

Foto: James Knappet, Kitchen Table London

Chef Knappett in njegova ekipa bodo sodelovali z chefico hotela Esplanade Ano Grgić Tomić, ki že dolga leta ustvarja gurmansko zgodbo hotela, in njenimi sous chefi. Skupaj bodo tako ustvarili pravo kulinarično poezijo.

Foto: Arhiv hotela Esplanade

Njihov meni bo imel osem hodov in vsak obljublja posebno gurmansko doživetje, pripravljeno na edinstven in inovativen način.

MENU

Chef James Knappett

Ostrige
japonski peteršilj, ostriga, kislica, jalapeño

Piščanec
rožmarin, mascarpone, slanina

Jakobova pokrovača
kaviar, krema, oreh, lešniki

Jastog
kari, mango, arašidi, koriander, jajce

Testenine
agnolotti, kozji sir, grah, meta, čebula, tartufi

Jagnjetina
šparglji, črni česen, ovčji jogurt, čemaž

Jagoda
bezeg, črni poper, meringa

Canelé
pomaranča

Foto: Zinfandel’s
Foto: Zinfandel’s
Foto: Zinfandel’s

Na svoj račun bodo prišli tudi vsi ljubitelji vrhunskega vina, saj bo meni imel tudi bogato vinsko spremljavo. Gostje se bodo najprej sprostili ob penini Jagunić, meni pa bo potekal ob spremljavi vrhunskih hrvaških vinarskih hiš: Jagunić, Stina, Braje, Markus, Benvenuti, Matošević, Krauthaker in vina Knebu iz Tomislavgrada.

Foto: Arhiv hotela Esplanade

Vsa vina je izbral priznani sommelier Mario Bednjanac, glavni sommelier restavracije Gymkhana iz Londona (2 Michelinovi zvezdici).

Foto: Arhiv hotela Esplanade

Kdo je chef James Knappett?

James Knappett velja za enega najbolj navdihujočih kuharjev današnjega časa. Je soustanovitelj in vodja londonske restavracije Kitchen Table**, njegova kariera pa vključuje sodelovanja z največjimi kuharskimi legendami, kot so Ferran Adrià (elBulli), René Redzepi (Noma) in Thomas Keller (Per Se) – imena, ki so zaznamovala sodobno svetovno kulinariko.

Foto: James Knappet

Njegovi kulinarični začetki so skoraj filmski. Čeprav je odrasel v družini, ki je vodila pub, je kot deček sanjal, da bi postal policist. Vse se je obrnilo na glavo, ko je med prakso v srednji šoli pristal v hotelski kuhinji – in takoj vedel, da je kuhanje njegovo poslanstvo.

Po ogledu dokumentarca Boiling Point z Gordonom Ramsayjem ga je navdušenje nad kuharskim mojstrom pripeljalo do prve zaposlitve v restavraciji Restaurant Gordon Ramsay.

Nadaljnje znanje je pridobival v Cornwallu pod okriljem Ricka Steina, mojstra za ribe in morske jedi.

Danes je Knappett znan tudi kot mentor številnim mladim kuharjem in zagovornik trajnostnega pristopa h kulinariki. Kuhanje vidi kot umetnost, a obenem kot nekaj povsem naravnega.

Foto: James Knappet, Kitchen Table London

O združenju Chaîne des Rôtisseurs Hrvaška

Združenje je del mednarodne kulinarične skupnosti s sedežem v Parizu in na Hrvaškem deluje od leta 2018. Njegovo poslanstvo je ohranjanje in promocija kulinarične odličnosti ter uživanja v gastronomiji na najvišji ravni.

Člani združenja so priznani kuharji, vinarji, sommelierji in predani ljubitelji kulinarike. Več o njih najdete na sledeči povezavi: www.chaine.hr.

Foto: Arhiv hotela Esplanade

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic