Miss Nizozemske je prvič postala transspolna ženska

10. julij 2023

Miss Nizozemske je prvič postala transspolna ženska

10. julij 2023

Nizozemci so za miss Universe prvič okronali transspolno žensko, a ne bo prva transspolna ženska, ki se bo udeležila svetovnega tekmovanja Miss Universe.

Na tekmovanju za Miss Universe Nizozemske je v soboto zmagala 22-letna Rikkie Valerie Kollé, ki je postala prva transspolna zmagovalka tega lepotnega tekmovanja na Nizozemskem.

Ob zmagi je na svojem profilu na Instagramu zapisala, da je izjemno ponosna na svojo skupnost, ki ji je pokazala, kaj vse je mogoče doseči. “Da, sem transspolna ženska in rada bi delila svojo zgodbo, sem pa tudi Rikkie in to je tisto, kar zame šteje,” je dejala.

Sicer pa je Kollé že druga transspolna ženska, ki se bo udeležila tekmovanja Miss Universe. Kot prva se je leta 2018 predstavila Španka Angela Ponce.

Foto: Profimedia

Že tarča sovražnega govora

22-letna misica je v intervjuju po tekmovanju sporočila, da namerava osvojeni naziv uporabiti za opolnomočenje drugih in za boj proti diskriminaciji: “Kjerkoli na svetu si, ti želim stati ob strani, ti biti za zgled, ki sem ga pogrešala jaz, ko sem bila majhna.”

A Kollé je po zmagi pričakovano že tarča sovražnega govora in negativnosti na spletu, značka #MissNetherlands pa je na Twitterju najbolj viralna.

Po tem, ko je Elon Musk prevzel Twitter, je to družbeno omrežje spremenilo svojo politiko glede sovražnega vedenja, ki je prej ščitilo transspolne osebe pred spletnim nadlegovanjem. Twitter je pred tem prepovedoval objave, ki so ciljale na trans osebe in jih naslavljale z napačnim spolom, vendar je svojo politiko spremenil aprila letos, je sporočila zagovorniška skupina GLAAD.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic