fbpx

Modna pravila: uskladite nogavice in čevlje kot prava ikona stila!

Moda, Novice

Razkrivamo vam vse skrivnosti odličnega kombiniranja nogavic in najlonk skupaj z obutvijo. Pravila in nasveti, ki so jih razkrili modni poznavalci, so resnično vredni upoštevanja.

Že vrsto let, odkar videvamo ta trend na modnih pistah in tudi v streetstyle podobah, se nam porajata dve vprašanji: prvo je, ali se nogavice sploh podajo na odprte sandale, drugo vprašanje pa je, kako najlonke ali tanke hlačne nogavice (debelejšim pravimo tudi ‘žabe’) sploh uskladimo s katerokoli obutvijo?

Da ne boste več v dilemi, smo povprašali stokovnjake, ki o tem nekaj vedo. Še vedno je veliko ljudi, ki se jim zdi kombinacija nogavic  in sandal nadvse nespodobna. Deloma velja to pripisati (vsaj v našem okolju) tudi dejstvu, da smo to kombinacijo videvali na delavcih in ‘bratih’ iz nekdanje skupne domovine, ki so nadvse praktično kombinirali bele nogavice na sandale, zato smo temu dejali ‘črnogorski’ ali ‘bosanski’ slog.

A če pogledamo v tujino, kjer s tovrstno dediščino in preteklostjo niso obremenjeni, ugotovimo, da tam te ‘črnogorske’ kombinacije delavskega razreda modni strokovnjaki nadvse čislajo! Poznajo pravila, kako kombinirati nogavice na vse vrste obutve, tako da boste videti kot nesporna modna ikona! Naučite se torej pravil. Ko izbirate nogavice, se držite naslednjih 4 dejavnikov:

  1. priložnost in prostor
  2. vaša biološka leta
  3. trenutni trendi in vaš osebni stil
  4. vremenske razmere

# Splošna pravila

Priča smo dobi eksperimentiranja v modi, kakršna je bila značilna za 80. in 90. leta minulega stoletja. Vseeno se držite splošnega pravila: bolj, kot so nogavice debele, iz bolj goste tkanine morajo biti izdelana oblačila, ki jih kombinirate v outfit in čevlji naj bodo vpadljivi.

Kombinirajte bombaž in sintetiko s hlačnimi nogavicami do 40 denov gostote. Tiste z 20 deni veljajo za tanke in so primerne za elegantne oprave, 40-denske nogavice pa so pravšnje za prehodno sezono. Še debelejše ‘žabe’ oziroma hlačne nogavice bodo izvrstno videti s pleteninami (krila, obleke). Toda debele hlačne nogavice se ne podajo k poslovnemu videzu!

Ne varčujte pri kakovosti nogavic. Poceni hlačne nogavice se bodo hitro razvlekle in poškodovale, kar ni videti lepo, tudi razbarvajo se neenakomerno. Ne nosite sijočih hlačnih nogavic in pazite na barvo. Upoštevajte vreme: če je toplo, jih ne potrebujete, če se počutite neprijetno brez njih, ko nosite mini krilo, pa pod krilo raje oblecite legice ali izberite midi krilo.

Prozorne hlačne nogavice v barvi kože so v času hladnih mesecev modni kiks, poleg tega tvegate prehlad. Če boste zunaj le nekaj minut, lahko oblečete 20-denske, sicer pa raje izberite debelejše in v temni barvi. Toda črne najlonke prejmejo velik ‘NE’ ob koncu poletja in v začetku jeseni! Še to: najlonke in kratke nogavice naenkrat nikoli ne gredo skupaj. Razen, če je res hladno in ste obule škornje, čez katere se tako ali tako ne vidi.

Bele hlačne nogavice sicer velikokrat vidimo na modnih revijah, toda v resničnem življenju jih je težko uskladiti tako, da so videti dobro z ostalimi kosi garderobe.

# Kombiniranje nogavic in obutve

Odprti čevlji in hlačne nogavice naenkrat niso ‘tabu tema’, naj se zdi še tako čudno. Lahko jih nosite skupaj, pri tem pa upoštevajte ta pravila:

  1. peta naj bo visoka
  2. ‘nude’ ali kožna barva ne pride v poštev
  3.  nogavice ne smejo imeti ojačane tkanine na nožnih prstih
  4. hlačne nogavice ne smejo biti niti pretanke, niti predebele

Ko kombinirate poletno obutev in hlačne nogavice, z lahkoto dosežete ‘grunge’ videz, pa tudi svečani za koktejl večere in druge priložnosti.

Nogavice in čevlji so lahko v različnih barvah. Najlonk ne bi smeli nositi skupaj s svetlo obutvijo ravnih podplatov, kot so sandali, balerinke in mokasini. Toda modni strokovnjaki vse pogosteje odobravajo nošenje nogavic skupaj z natikači in športno obutvijo. Za taka pravila je zagotovo ‘kriv’ tudi Kanye West in njemu podobne ikone stila!

Kanye West obvlada ta slog ‘v nulo’

Debelejše najlonke se zelo lepo skladajo z zaprtjo obutvijo, kot so gležnarji in jesenski ter zimski škornji. Dolga leta se je spoštovalo pravilo, da morajo biti čevlji temnejši od nogavic. Pogumni dizajnerji dandanes seveda kršijo to pravilo, ljubiteljice mode pa so tudi vzljubile sodobnejši trend. Vseeno pa pazite na barve in imejte v mislih, da kombinacija črnih čevljev in črnih nogavic vizualno podaljša vaše noge.

# Izbira barve

Mnoge ženske verjamejo, da so najlonke v kožni barvi idealne za službo. Vendar stilski poznavalci opozarjajo, da so v njih vaše noge videti gole. Izberite matirane najlonke v kakšni drugi, a še vedno nevtralni barvi. Podobno velja za črne najlonke: navidez so univerzalne in idealne, a v določenih kombinacijah lahko uničijo videz. Nikoli jih ne nosite skupaj s svetlimi oblekami, ker je to videti napadalno. Odločite se raje za sive najlonke ali žabe.

Hlačne nogavice v barvah dajo neformalni videz vašemu outfitu. Pazite pa, da jih ne nosite na formalne dogodke ali za v pisarno. Če niste prepričane, preštejte barve na svoji podobi: lahko jih je največ 4. Hladne odtenke kombinirajte s hladnimi, tople pa s toplimi. K rjavemu krilu se podajo rumene nogavice, k črnemu sive, črne in temno vijolične.

# Mrežaste nogavice in najlonke s črto

Lahko dajo zelo eleganten videz celotni kombinaciji, toda nikoli jih ne nosite skupaj z mini krili, odprtimi oblekami z izrezom ali k masivni obutvi.

# Najlonke in dolžina krila

Mini krilo, kratka jakna in žabe so ena najbolj obupnih modnih kombinacij. Če  nosite mini krilo, obvezno zraven nosite še daljši plašč ali jakno, ko pa ste na toplem, k mini krilu nosite daljši pulover. Tako ne boste videti ceneno, ampak ljubko.

 

D. S.

Foto: Vim&Vigr, Pinterest, WordPress, Pinterest, StyleCaster, The Street Muse


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam