fbpx

Modne ikone: najbolj vplivne Francozinje pred dobo Instagrama

Moda

Verjeli ali ne, sploh, če ste mladi, modne influencerke oziroma vplivni zgledi so obstajali že pred izumom družbenih medijev in vse ženske so jih posnemale!

Usedimo se v časovni stroj, ki nas bo popeljal v polpreteklost, nekaj desetletij nazaj, v tedanjo modo ter med najbolj vplivne ikone stila tistega časa. Dejstvo je, da družbenih medijev ter Instagrama ni bilo vse dotlej, ko smo zakorakali v že tretje tisočletje. Tako je Facebook med ljudi prišel februarja 2004, Instagram pa šele oktobra 2008!

Že po tako kratkem času uporabe se nam zdita nepogrešljiva, enako velja za druge aplikacije, ki so še mlajšega datuma. Pa se je vendarle svet vrtel tudi pred njimi in mlade ter manj mlade ženske tiste dobe so iznajdljivo posnemale ‘it’ dekleta ter modne ikone zdaj minulega časa. Družbenih omrežij res ni bilo, a obstajale so modne (in tudi že trač) revije ter kajpak televizija, na teh medijih so naše mame in babice pobožno spremljale, kdo je kdo in koga se posnema.

Zanimivo dejstvo je, da so skoraj vse najbolj vplivne modne ikone 20. stoletja – Francozinje. Z izjemo Američank Jackie Onassis Kennedy, Grace Kelly, Marilyn Monroe in tedanjih italijanskih filmskih div. Te šik Francozinje so pustile izjemen pečat ne le na ženskah svoje generacije, ampak so tudi vplivale na prihodnost. Sooblikovale so modno zgodovino in vpeljale tedaj skoraj prevratniške trende, ki so danes nepogrešljiva modna klasika!

Z lahkoto jim rečemo influencerke svoje dobe, kajti celo sodobni pomembni modni oblikovalci se k tem ikonam, ki jih naštevamo v nadaljevanju, neprestano vračajo kot k viru svojega navdiha. Izvirnost, ki so jo naslednje dame pokazale pred desetletji, še dandanes služi kot inspiracija za mnoge kolekcije in vrača med nas t.i. retro modo. To so bile najbolj vplivne ženske, ki so za vselej spremenile modni svet.

Catherine Deneuve

Danes ima 75 let, a kot mlada je veljala za eno največjih lepotic filmskih ekranov. Uveljavila je (sočasno z ameriško igralko Grace Kelly) tip ‘hladne in usodne blondinke’. Igrala je v filmih, ki zdaj veljajo za kultne; ima dva otroka, hčer Chiaro, ki se je rodila v zvezi z italijanskim igralcem Marcellom Mastroiannijem, ter sina Christiana, ta se je rodil v razmerju z režiserjem Rogerjem Vadimom, oba zdaj že odrasla otroka sta prav tako v igralskem poklicu.

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot je veljala za seks bombo svoje dobe. Prav tako je bila skupaj z režiserjem Vadimom, ki pa jo je za razliko od Deneuveove tudi poročil. Roger Vadim je posnel film In Bog je ustvaril žensko, ki je leta 1956 katapultiral mlado BB v zvezdniško orbito. Brigitte je filmska kariera zanimala samo 15 let, potem je spoznala, da je slava ničeva, odrekla se je statusu seks boginje in se popolnoma posvetila zaščiti živali.

Jane Birkin

Prav po tej Francozinji se imenuje verjetno najbolj zaželena torba vseh časov, to je Hermèsov sloviti model Birkin. Jane je bila poleg tega v dolgem razmerju glasbeno-ljubezenske narave s tedaj razvpitim zapeljivcem Sergeom Gainsbourgom, skupaj sta ustvarila hit pesem Je t’aime moi non plus, ki še danes zveni sveže in brezčasno. Jane ima dve hčeri, Lou Doillon in Charlotte Gainsbourg, obe sta danes uveljavljeni pevki in igralki. Glede na gene nas to ne preseneča!

Françoise Hardy

Ikonska glasbena kantavtorka se lahko pohvali z bogatim glasbenim repertoarjem v francoskem, angleškem, italijanskem in celo v nemškem jeziku! Njena kariera se je začela, ko je Françoise za maturo dobila v dar svojo prvo kitaro, vse ostalo pa je zgodovina. Poleg glasbenega ustvarjanja se je Françoise ukvarjala še z igranjem in manekenstvom.

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam