fbpx

Modni trend meseca: retro bele bluze z vezeno čipko

Moda, Novice, Prva stran, trend

Romantična vezena čipka je v trenutku osvojila vse influencerke, blogerke in fashioniste, prevzela pa bo tudi vas!

Novega trenda za poletje 2018 sem se še posebej razveselila, ker obožujem retro oziroma vintage modo, poleg tega pa sem najstniška leta doživljala konec 80. in v prvi polovici 90. let, ko je bilo v trendu točno to vrhnje oblačilo. In ker se moda (kot vemo) vrača ter reciklira že znano, je bela bluza s čipkasto vezenino – ali pač z vezeno čipko, oba izraza sta namreč pravilna – ponovno v trendu!

In da je vse skupaj le še slajše, točno tako bluzo, s kratkimi rokavi, mi je pred kratkim podarila sorodnica, ki se je na mojo srečo zredila, meni pa je  bluza kot ulita, pa še ‘nobel’ znamka je. Mlada generacija fashionist, vplivnic oziroma influencerk z Instagrama in ‘it’ deklet je to pomlad hipoma vzljubila ‘nov’ trend, pri čemer pa nekatere ne vedo, da so to vezeno čipko na oblačilih nosile že njihove mame, še pogosteje pa babice in prababice!

V mladih letih so bile v takih bluzicah in oblekah iz vezene čipke zagotovo videti odlično! Vezena čipka namreč ni nova ‘pogruntavščina’, pač pa datira že v 16. stoletje in sicer na Češko, pa čeprav so si jo Angleži neupravičeno prilastili ter jo poimenovali ‘angleška čipka’ (modni svet jo vse od takrat pozna pod izrazom ‘broderie anglaise’).

Tako imenovana angleška čipka (ne bo odveč ponovno poudariti, da so jo v resnici prvi izdelali Čehi!) se je v Veliki Britaniji množično uveljavila med leti 1840 in 1880, ljudstvo pa jo je nosilo v obliki spodnjega perila, spodnjih kril, spalnih srajc in jo uporabljalo pri šivanju otroških oblačil. Poleg tega so tovrstno tkanino radi pogrnili na mize v obliki prtov ali pa iz nje sešili posteljnino.

Nekoliko pozabljeno tkanino naših pra-prednikov sta v začetku 70. let obudili Brigite Bardot in Jane Birkin, a ne le to, iz nje sta naredili pravi pravcati modni trend! Zdelo se jima je namreč romantično (in opazovalcem tudi) nositi bele bluzice in srajce z vezeno čipko na mondenih počitnicah, zraven sta skombinirali pretirano velike (danes temu pravimo ‘oversize’) slamnike, cekar za plažo in svoje dolge zagorele noge, oblečene v majcen bikini.

Tako se je rodil ‘novi’ modni trend, in to iz tkanine, ki so jo naše prednice uporabljale za otroška oblačila, svoje spodnje perilo ter podkrila in namizne prte. Zraven so trendsetterke iz 70. let nosile kapri hlače, balerinke ter seveda v tistem času nadvse priljubljene espadrile, vse navedeno je ponovno v modi.

Say yes to this swoon-worthy dress! ?#HM

A post shared by H&M (@hm) on

Vezena čipka nas tudi v letu 2018 ne pušča hladnih, za pomlad-poletje 2018 so namreč bluze in obleke, izdelane iz te tkanine, na modno pisto poslale zveneče modne znamke, kot so Chanel, Erdem, Valentino, Chloe, 3.1. Phillip Lim, Just Cavalli in druge priznane hiše. Simone Rocha pa je tej tehniki izdelovanja tkanine, torej vezenju čipke, posvetila kar celotno aktualno modno kolekcijo.

Zara

H&M

Reserved

Kje boste našle sedaj trendovske bele bluzice in poletne obleke z vezeno čipko? Poleg dizajnerskih imen so vam na voljo tudi t.i. high street znamke, modne zvezdnice na Instagramu jih že razkazujejo. Bluze iz tega materiala kombinirajo h kavbojkam z visokim pasom ali kratkim hlačam iz lanene tkanine. K novemu-staremu trendu se lepo podajo tudi modni dodatki in obutev iz naravnih materialov.

 

Foto: Pinterest, Instagram, Fashion.hr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam