fbpx

Modno revolucionarko Kate Spade so našli mrtvo

Dogodki, Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Prva stran, Tuja scena, Ženska moda, Znani

Newyorška oblikovalka, ki je zaslovela v 90. letih s svojimi ikonskimi torbami, je v starosti 55 let naredila samomor.

Avtorica nekrologa: Dragica Sušnik

Kate Spade, revolucionarko na področju mode in modnih dodatkov, ki je v 90. letih prva izdelala tako imenovano ‘it torbo’, so v torek našli v njenem newyorškem stanovanju mrtvo. Kot kažejo izsledki preiskave, je šlo za očiten samomor, ki ga je svetovno priznana modna oblikovalka naredila v 56. letu starosti. Razlogi zanj niso znani.

Njena družina je sporočila, da so zelo pretreseni in prosijo, da jih mediji pustijo na miru v njihovem žalovanju. Oblikovalka je svojo znamko naredila leta 1993, sedaj jo ima v lasti korporacija Tapestry, Inc., ki je znamko lani kupila za 2,4 milijarde dolarjev.

Spadeova se je umaknila iz oblikovanja leta 1999, ko je z možem Andyjem Spadeom, soustanoviteljem, prodala 56 odstotkov svojega podjetja veleblagovnici Neiman Marcus za 34 milijonov dolarjev, presotali delež jim je prodala leta 2006, kasneje pa je bila njena blagovna znamka še večkrat prodana naprej drugim korporacijam, vsakokrat za večjo vsoto.

Umrla oblikovalka je bila v 90. letih na čelu modne revolucije, ko je začela izdelovati prve sodobne modne dodatke, ki se niso naslanjali na evropsko modno izročilo. Uspešno je izrabila komunikacijske in oglaševalske poti, da se je povzpela na sam vrh.

Kot nekdanja urednica mode je trg dobro poznala in to ji je dalo poseben pogled na oblikovalski posel. Njene kreacije so bile sveže, cene pa sprejemljive. Slovela je po škatlasto oblikovanih torbah, ki so bile okrašene z mikrofibro in širokimi, vzdržljivimi trakovi iz gosto pletene tkanine. Njene stvaritve so bile tako originalne, da so jih hitro začeli kopirati in celo prodajati v bližini njene prve trgovine.

Po umiku iz modnega sveta se je posvetila dobrodelnosti in veliko časa preživela v Newyorškem centru za otroke. Njen mož pa je ustanovil agencijo Partners & Spade in na trg lansiral kolekcije pižam in oblačil za prosti čas pod imenom Sleepy Jones. Leta 2016 sta Kate in Andy ponovno združila moči in lansirala znamko Frances Valentine, ustvarjala sta čevlje in modne dodatke z oblikovalkinim tipičnim živahnim značajem v slogu popa.

Oblikovalka, mati odrasle hčere, je predlani portalu Business of Fashion povedala, da v 90. ni bilo ready-to-wear oblikovalcev, ki bi se posvečali modnim dodatkom, zato je vedela, da mora trgu ponuditi nekaj posebnega. Prav tako je bilo pomembno, da so njeni izdelki odražali njeno strast in ljubezen do oblikovanja ter njeno posebno rahločutnost, kar so trg in odjemalci očitno začutili.

 

Foto: BoF, Barron’s, Daily Wire, Southern Living, Fashion Jackson, Business Insider UK


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam