Morda je čas, da pričnete svoje lase prati trojno!

20. maj 2023

Morda je čas, da pričnete svoje lase prati trojno!

20. maj 2023

Namesto dvojnega pranja, se lahko nekajkrat na mesec raje poslužite trojnega šamponiranja las. Kaj vse morate vedeti?

Podobno kot pri dvojnem čiščenju obraza, ki je precej znano in prakticirano, se je pojavilo tudi trojno umivanje las. Vemo – umivanje las je nekaj, česar se večina od nas trudi početi manj, vendar je ta tehnika morda pravzaprav odgovor ravno za tiste, ki se umivanju las izogibajo.

“Preprosto povedano, trojno umivanje je postopek, pri katerem si lase v enem umivanju umijete trikrat, ne pa dvakrat,” pojasnjuje doktor John Kahen, glavni lasni kirurg in ustanovitelj podjetja za obnovo las na Beverly Hillsu.

Kakšne so prednosti trojnega umivanja las?

Če ste reden uporabnik izdelkov za oblikovanje, kot so olja, pršila, lak za lase ipd., je trojno umivanje verjetno idealno za vas. Enako velja za redne uporabnike suhega šampona.

Foto: Unsplash

“Večkratno umivanje las vam omogoča, da popolnoma odstranite nakopičene snovi na laseh,” pojasnjuje Joshua Zeichner, doktor medicine, dermatolog ter direktor kozmetičnih in kliničnih raziskav na dermatološkem oddelku bolnišnice Mount Sinai. To vključuje “težko odstranljiv lak za lase, ostanke silikona, barvo za lase ali suhi šampon,” pravi.

“Trojno pranje las koristi vsem tipom las, še posebej pa šibkim in tankim lasem. Tanki lasje so namreč pogosto bolj dovzetni za mastenje in nabiranje maščob,” pravi dr. Zeichner. Pri lasišču, nagnjenem k maščobi, lahko s tehniko trojnega pranja dejansko podaljšate življenjsko dobo pranja in si tako prihranite pogostejše umivanje.

Kako pogosto prakticirati trojno pranje?

Jasno je, da trojno pranje ni nekaj, kar bi morali izvajati vsak dan ali celo vsak drugi dan. “Idealno je za takrat, kadar vaši lasje potrebujejo dodatno čiščenje in globinsko čiščenje,” pravi Dr. Kahen “to je verjetno potrebno po vsakih dveh do štirih umivanjih, zlasti po uporabi veliko izdelkov za oblikovanje ali suhega šampona.”

Foto: Unsplash

Kako pogosto si morate na splošno umivati lase?

Tu na žalost nimamo pravilnega odgovora. “To je res odvisno od tega, koliko olja naravno tvori vaše lasišče, pa tudi od strukture vaših las,” pojasnjuje dr. Zeichner.

Tanki in bolj mastni lasje bodo morda potrebovali pogostejše umivanje, medtem ko bodo grobi in suhi lasje lahko prenesli umivanje enkrat na teden ali celo vsak drugi teden. Upoštevati je treba tudi druge dejavnike.

“Tudi življenjski slog lahko vpliva na to, kako pogosto si bo nekdo moral umivati lase,” pravi Dr. Zeichner. “Če je na primer nekdo zelo aktiven in vsakodnevno telovadi, si bo morda moral umivati lase vsak dan ali vsakih nekaj dni.”

Katere izdelke naj uporabimo za trojno pranje?

Dr. Zeichner priporoča, da pri trojnem pranju uporabite dva ločena šampona. Eden od šamponov naj bo bolj globinsko čistilen, drugi pa vlažilni (slednjega uporabite za drugo in tretje umivanje).

Šampon za razstrupljanje bo pomagal odstraniti odmrlo kožo in nakopičene izdelke z lasišča, medtem ko bo šampon za obnovo vezi vlažil in obnovil pramene, da ne bodo izsušeni zaradi prekomernega umivanja.

Foto: Unsplash

Med uporabo globinskega šampona je pametno vključiti tudi masažni strojček za lasišče, ki bo povečal njegove učinke in “med čiščenjem nežno in fizično stimuliral lasišče,” kar je dobro za zdravo rast las.

Dr. Zeichner kot drugo možnost navaja obdelavo las po točkah, saj imajo lahko različni deli las različne potrebe: “Lasje bližje lasišču, so pogosto bolj mastni, medtem ko so konice običajno bolj suhe.” Poleg tega so nekateri deli las lahko pobeljeni ali pobarvani, kar zahteva drugačno pozornost.

“S trojnim umivanjem se lahko z določenim šamponom osredotočite na drug del las. Šampone za čiščenje lahko uporabite pri koreninah, medtem ko vlažilne, za barvo varne možnosti uporabite po dolžini las.”

Foto: Pexels

Če imate težavo, ki zahteva posebno pozornost, kot je na primer prhljaj, Dr. Zeichner priporoča uporabo šampona proti prhljaju namesto globinskega šampona. Doktor svojim pacientom svetuje, naj šampon “vtrejo v lasišče kot nego kože in pustijo, da se peni, medtem ko si zapojejo ‘Vse najboljše’, preden ga izperejo”. Eno šamponiranje s šamponom proti prhljaju naj bi zadostovalo, nato pa lahko za drugo in tretje umivanje preidete na naslednji šampon.

In ne pozabite na balzam! Dr. Kahen pravi, da je “edina potencialna slabost trojnega umivanja ta, da lahko lase izsuši, če se uporabljajo napačni izdelki”. Med prhanjem lahko uporabite masko za globinsko nego ali pa se odločite za olje za konice, ki bo vaše lase negovalo tudi med sušenjem.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic