fbpx

Mu ne zaupaš? Vprašaj ga takoj ali pozabi!

Odnosi, Prva stran, Zanimivosti

Ko strahu in negativnim podobam v glavi damo prosto pot, neznaten problemček zares postane velik problem.

Jana je sedela v dnevni sobi, kjer je Igor pustil svoj prenosni telefon. Zapiskalo je, Igor je prejel SMS. Jana je vedela, da ni prav, kar počne, a se ni mogla upreti. “To včeraj zvečer je bilo pa nepričakovano!” se je glasilo sporočilo, ki ga je očitno poslala neka Katja, tako se je vsaj podpisala.

Igor je prav včeraj zelo pozno prišel domov. V pojasnilo je povedal, da se je sestanek prodajnega oddelka zavlekel in nato so šli s sodelavci še na pijačo v bližnji lokal. Jano je ob spominu na to takoj preplavila skrb.

Nekdanji partner, ki ga je imela pred Igorjem, jo je namreč prevaral, česar mu nikoli ni mogla zares odpustiti, zato se je njuna zveza končala. Ni si mogla predstavljati, da bo ponovno šla skozi enako nočno moro. Toda najbolj se ji je zdelo čudno naslednje: medtem ko je pri Petru, svojemu bivšemu, kar nekako slutila, da ni več zaljubljen vanjo, pri Igorju ni mogla najti nobene napake. Skrben, ljubeč, vedno pozoren in nikoli, vsaj ne do doslej, ji ni dal niti enega povoda za sumničenje.

Zaslišati ali se delati nevedno?

Kaj bi se zgodilo, če bi ga o SMS-u, ki ga je pravkar prejel, začela zasliševati? Jana je vzela telefon nazaj v roke in uredila sporočilo tako, da se je zopet pojavilo med neprebranimi sporočili. Bolje, da Igor ne posumi, da mu je brskala po osebnih stvareh. Če bi se z njim soočila neposredno in morda celo napadalno, bi lahko pobegnil skozi vrata, prav kmalu pa tudi iz njune skupne zveze, ki sta jo ravno dobro začela, saj sta se šele pred nekaj tedni preselila skupaj.

Imela pa je še eno možnost: da skuša na ta nesrečni SMS, ki je bil morda bolj nedolžen, kot se zdi, pozabiti. Toda, ali ga bo res lahko povsem izbrisala iz spomina? Ali pa bo zaradi njega ves čas njene možgane glodal sum?

James Bauer, eden največjih strokovnjakov za odnose, ki že več kot desetletje pomaga kot trener za partnerstvo ženskam priti do idealnega sopotnika skozi življenje ter svetuje, kako s pomočjo trikov ženske lahko svoje premalo ljubeče in premalo predane moške spremenijo v princa svojih sanj, je avtor uspešnic, kot je denimo razvpita knjiga What Men secretly want (Kaj si moški skrivoma želijo). Bauer pravi, da se še posebej na začetku, ko partnerja gradita odnos, hitro pojavita nezaupanje in dvom. Čeprav sta zaupanje do neke mere že zgradila, sicer ne bi bila skupaj, je zaupanje še na trhlih temeljih in vsaka močnejša sapica jih lahko ogrozi.

Iz muhe sami naredimo slona

Stvari, kot so SMS-i ob ‘čudnih’ urah ali od neznanih oseb, njegov nenadoma poln urnik in številne druge malenkosti, ki se nam zdijo izdajalske, hitro privedejo do občutka ogroženosti; me res še ljubi, ali je že začel metati oči za kakšno drugo žensko? Kaj vse to pomeni? Čeprav je ‘dokazni material’ kaj pičel, naš strah in domišljija začneta mleti in ustvarjati v možganih podobo najslabšega možnega izida. Me same pa temu strahu dajemo še dodatno gorivo in hranila, da se še bolj razbohoti.

Slovenci imamo pregovor, da je strah votel, okrog pa ga nič ni. Pa da iz muhe naredimo slona. No, ali pa iz miši pošast, logika je enaka. Tudi tuji narodi poznajo nekaj podobnega, Švedi na primer pravijo: “Skrb majhnemu predmetu daje zelo veliko senco”. James Bauer to primerja z majhno miško, ki stoji med podboji vrat. Ker je svetlobni snop usmerjen vanjo, majcena miška na nasprotni steni odseva velikansko projekcijo – nenadoma lahko uzremo velikansko mišjo pošast, ob kateri se nam naježijo lasje.

“Na enak način na nas delujeta skrb in strah” pravi Bauer. “Senca, ki jo meče skrb, je največkrat neprimerljivo večja od dejanskega ‘problema’, ki ga v opisanem primeru predstavlja miška. To pa zato, ker nas strah dobesedno ohromi, spremeni, vpliva na kemijo možganov. S tem, ko strahu dovolimo prosto pot, damo stvari preveliko težo in zgodi se samouresničujoča prerokba; neznaten problemček, ki morda to sploh ni bil, zares postane velik problem.”

Bauer dodaja, da sta skrb in strah skoraj vedno, razen, ko gre za golo preživetje, kjer nam ta instinkta lahko pomagata, kontraproduktivna, v ljubezenski oziroma partnerski zvezi pa sta sploh uničujoča. “Strah in skrb popačita našo mentalno sliko. V partnerstvu je njun vpliv praviloma negativen,” opozarja Bauer.

Opazil bo, da ste drugačni – in se odmaknil

Ko vas torej skrbi, ali vam je zvest oziroma kaj počne (ali karkoli se že tiče vajinega odnosa) se na koncu zgodi, da postanete preobremenjeni s prav vsakim stavkom, ki ga izreče in z njegovim obnašanjem, saj na vsako njegovo besedo in gib prežite kot tigrica. Ko boste z njim govorili, se bo skrb, ki vas gloda, odrazila v vajini komunikaciji; dajali boste videz, da ste raztreseni (kar dejansko ste), ne boste izražali take topline, čustveno boste odmaknjeni in veselje ter brezskrbnost, s katero ste ga prej zasipali in ju je cenil, bosta zbledeli. Naj ste še tako dobra igralka, ki zna prikrivati, kaj ji hodi po glavi, on bo vaše spremenjeno počutje vsekakor zaznal. Navsezadnje, kot je povedal že Albert Einstein: vse je samo energija. Na energetskem nivoju pa ljudje začutimo veliko več, kot naš racionalni intelekt.

Rezultat bo torej čustvena distanca. Moški jo zaznavajo prav tako dobro, kot ženske. Le da se on ne bo o tem spraševal, pa tudi v vas ne bo drezal. Igor bo opazil Janino odmaknjenost in nerazpoloženost, toda spraševal je ne bo, kaj je v ozadju. Če se bo to obnašanje nadaljevalo, bo preprosto na podlagi opažanj sklenil, da Jana izgublja zanimanje zanj. Tudi sam se bo počasi odmaknil, kar bo Janin strah le še utrdilo in še bolj se bo tudi sama odmaknila. Na Igorjevi strani se bo občutek, da ni več ljubljen, le še okrepil in začarani krog bo vodil do bridkega konca – razhoda. Potencialno lepa in obetavna partnerska zveza bo šla zaradi malenkosti v franže.

Ne dopustite, da se to zgodi tudi vam, polaga ženskam na srce Bauer. Ko ste zaskrbljeni, tudi če je vajina zveza šele na začetku, imate točno dve izbiri: ali se zavestno odločite, da mu boste popolnoma zaupali, ali pa ga neposredno soočite s svojim strahom in dvomom. “Zaupajte mu z vsem svojim srcem in bodite tiho ali pa se z njim pogovorite, tako preprosto je to,” pravi Bauer.

Moški cenijo vašo neposrednost

Če se odločite, da ga boste vprašali, storite to nežno, a vseeno odločno. Povejte mu, da vas skrbi in z veseljem vam bo povedal svoj odgovor. Zelo verjetno tak, da bo razpršil vaše skrbi. Bauer pravi, da so moški res bolj preprosti, kot to domnevamo ženske, ki nadvse rade po nepotrebnem zapletamo stvari in analiziramo v neskončnost: “Res je čisto preprosto. Moški imamo radi neposredno komunikacijo in nadvse cenimo direkten pristop, če imate za nas kakšno vprašanje. Toda če ste tega sposobne, je celo še boljše, da zaskrbljenost in strah zaradi nekega verjetno popolnoma nedolžnega dogodka vržete čez ramo in povsem pozabite na to, kar se je zgodilo.”

Ne glede na to, kako se boste odločili, ne dopustite strahu, da preraste dimenzije prej omenjene male miške. Naj skrb in strah ne postaneta tretje kolo v vašem razmerju. Če se bo to zgodilo, boste tako ali tako izgubili. Izgubili boste ne glede na to, ali je bil vaš strah utemeljen ali ne. Zato se s svojo začetno majhno zaskrbljenostjo soočite takoj, ko se zgodi. Še isti trenutek, ko se bosta videla, ga vprašajte za pojasnilo, ali pa takoj in za vedno pozabite na svoja sumničenja. V več kot devetih primerih od desetih je mala miška samo mala miška, ne pa pošast, svari Bauer. Če mu boste zamerili, a ostali tiho, se bo uresničila točno tista bojazen, ki vam je hodila po mislih, ko se je nezaupanje pojavilo. In miš bo postala pošast.

Foto: PsychAlive, The Huffington Post, PsychCentral


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam