fbpx

Muzej Louvre – svetovno čudo

Dekor, Lifestyle, Novice, Prva stran

Aida Gajić je spregovorila o nepozabnem doživetju v najlepšem muzeju na svetu!

Če bi morala izbrati najlepše mesto na svetu, bi to bil Pariz – mesto luči in ljubezni. Nekaj je v zraku tega mesta, kar me vedno znova navduši.

Takoj ko stopiš na cesto, se počutiš drugače. Vonj iz pekarn se razteza po ozkih ulicah, ljudje imajo neko posebno mimiko obraza. In jezik … Jezik je tako speven, da bi lahko poslušala tri dni skupaj brez prestanka. Vsakič, ko se odpravim tja, raziščem nekaj novega. Tokrat je bil moj cilj muzej Louvre!

Do zdaj je vedno moj obisk muzeja preprečil nekakšen nepričakovan dogodek. Nazadnje so bile to poplave! Zato sem si še toliko bolj želela videti to svetovno čudo, zakladnico zgodovine in kreativnosti, stičišče celega sveta. In končno mi je uspelo!

Občutki in doživetje so bili nepozabni. Tega se ne da opisati z besedami, niti s fotografijami. S svojim celotnim telesom morate čutiti prav vsako sliko, kip, delo… Hodniki in velike dvorane, kjer so razstavljene umetnine, te nagovarjajo na prav poseben način.

Ne z besedami, ampak s pogledi portretov in s trpljenjem, ki ga občutiš, ko tvojo pozornost s slike “The raft of the Medusa” privabi umirjajoče telo vojaka. Lahko bi pisala še v nedogled, ampak ne bom. Vsak naj sam, na lastni koži, doživi to čudo. Če ste ljubitelji kulture in umetnosti, se vam bodo od vse lepote zarosile oči. Morda celo desetkrat kot meni. 🙂

Vendar pa vam toplo priporočam, da se na ogled odpravite pripravljeni. Naredite si načrt, kaj bi radi videli, v nasprotnem primeru boste v labirintu umetnosti in kulture, ki se rateza na več kot 60.000 kvadratnih metrih, popolnoma izgubljeni. Sama sem se odpravila po sledeh iskanja ideala lepote. Pot me je vodila od prazgodovine, časa egipčanske sfinge, antične mitologije – boginje Afrodite, do francoske kraljice Marije Antoinette.

Če se le da, se v muzej odpravite bolj zgodaj, da se izognete vsem tistim turistom s palicami za selfije, ki pridejo v muzej pogledati samo La Joconde oziroma po naše Mona Lizo. Name osebno Mona Liza ni pustila največjega vtisa, najverjetneje ravno zaradi vse gneče in posameznikov, ki hodijo drug po drugem, da bi v iPhone ujeli sebe z Da Vincijevo lepotico.

In seveda, vstopnice kupite prej preko interneta. Tako se boste izognili dolgim vrstam pred vhodom.

Foto: osebni arhiv, Getty

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam