Na ameriški univerzi preučujejo vpliv Taylor Swift

20. avgust 2023

Na ameriški univerzi preučujejo vpliv Taylor Swift

20. avgust 2023

Kakšen vtis je znana pevka pustila na kulturi, svetu ter našemu dojemanju maščevanja?

Taylormanija je v polnem razmahu. Od 20 tisoč oboževalcev, ki se pojavljajo zunaj razprodanih predstav na koncertih Eras Tour, do pisanja zgodovine s štirimi albumi hkrati v Top 10, je njena prelomna kariera zdaj navdih za univerzitetni tečaj socialne psihologije.

Psihologija Taylor Swift – Napredne teme socialne psihologije se imenuje predmet na državni univerzi v Arizoni, ki obljublja poučevanje “naprednih tem v socialni psihologiji,” ki preučujejo Swiftino “delo, njeno življenje in njene oboževalce, vključno z romantičnimi odnosi, fikcijo/begom, maščevanjem in družbeni razvoj.”

Foto: Instagram @taylorswift

Alexandra Wormley, ki je avtorica in predavateljica za ta predmet, v opisu sprašuje: “Kaj se lahko od nje naučimo kot psihologi?”

Tečaj v bistvu uporablja Taylor Swift kot semestrski primer različnih pojavov – ogovarjanja, odnosov, maščevanja,” je Wormley povedala za ASU News in opozorila, da “razred ni seminar o tem, kako zelo nam je Taylor všeč ali ne – želimo se le učiti o psihologiji.”

Na vprašanje, kako bo v svoj tečaj vključila teme, kot je “maščevanje,” je Wormleyjeva odgovorila: “Taylorin šesti album ‘Reputation’, je njena vrnitev po izginotju iz soja žarometov zaradi sporov s Kim Kardashian in Kanyejem Westom. Svoje maščevanje njima – in širši medijski krajini – izvede tako, da izda neverjetno uspešen album in turnejo po svetu.”

Foto: Instagram @taylorswift

Nadaljevala je: “Študenti to vedo – toda ali vedo, zakaj se ljudje radi maščujejo? Ali vedo, kako se maščujemo? Socialna psihologija nam to lahko pove.”

Razred ASU je najnovejša univerzitetna novost v Taylor akademskem svetu. V začetku tega leta je univerza Stanford organizirala tečaj “All Too Well (Ten Week Version)” kot del šolskih tečajev Italic 99, ki je bil oglaševan kot “poglobljena analiza pesmi ‘All Too Well’ od Taylor Swift.”

Lansko leto je newyorška univerza študentom na svojem inštitutu Clive Davis ponudila tečaj Taylor Swift po meri, ki ga je poučevala Brittany Spanos iz revije Rolling Stone. “Želim, da se zabavajo ob poslušanju glasbe in se ukvarjajo s pop glasbo, ki presega idejo popa kot užitka,” je Spanos povedala za NYU Local. Dodala je, da upa, da se bodo študenti “naučili ceniti to vrsto pisanja pesmi in ji prisluhniti ter jo razumeti onkraj načina, na katerega jo je oblikovala javnost.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic