Na voljo je novo cepivo! Se boste cepili?

22. september 2022
Na voljo je novo cepivo! Se boste cepili?

Na voljo je novo cepivo! Se boste cepili?

22. september 2022
V Sloveniji je na voljo novo cepivo.

Trenutno prevladujoča različica koronavirusa je BA.5.

Od prve polovice septembra je v Sloveniji na voljo cepivo Moderne, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličici omikron BA.1, ki pa še nima dovoljenja za uporabo.

Danes bo 27 cepilnih centrov po Sloveniji prejelo 8640 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici ter podrazličicama BA.4 in BA.5.

Po podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je Sloveniji že nekaj časa prevladujoča podrazličica BA.5

Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

Bojana Beovič, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ je pojasnila, da se priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila. Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. Strokovnjaki cepljenje priporočajo skupinam s tveganjem za težji potek bolezni, oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let.

Poleg Moderninega cepiva, ki pri nas nima dovoljenja za uporabo, je od prejšnjega tedna pri nas na voljo cepljenje z drugim Pfizerjevi cepivom, ki je prilagojeno prvotni različici in podrazličici omikron BA.1. Ta različica v Sloveniji ni več prevladujoča.

Avtor
Piše

U.L., STA

Style. Več novic