Imamo 3 recepte za preproste in lahke poletne sladice

07. junij 2023

Imamo 3 recepte za preproste in lahke poletne sladice

07. junij 2023

V času vročih dni imamo raje sladice, ki so lahke in preproste. Za vas smo poiskali tri, ki bodo zadovoljile vašo željo po sladkem, a vas ne bodo preveč obtežile.

Kremna pita z breskvami

Kremna pita brez pečenja, ki je posuta z breskvami, je to, kar potrebujete to poletje. Nič ni lepšega kot sladka smetana in sočne breskve skupaj. Nežno kuhane in sveže breskve resnično poudarijo okus po poletju, slane prestice pa ga še dodatno izboljšajo. To je enostavna sladica, ki jo lahko pripravite vnaprej in to brez vklopa pečice.

Nadev in skorja:

  • 2 srednje veliki breskvi, narezani na koščke,
  • Sok 1/2 limone,
  • 180 g sladkorja,
  • 500 g piškotov,
  • 300 g slanih prestic,
  • 1 žlička mletega cimeta,
  • ščepec soli,
  • 6 žlic stopljenega masla,
  • 180 ml smetane za stepanje,
  • 400 g kremnega sira,
  • 60 g polnomastnega grškega jogurta,
  • 1 žlička čistega vaniljevega ekstrakta.

Okras za nadev:

  • 2 srednje veliki breskvi, narezani na tanke rezine,
  • 2 žlici medu.
Foto: Pexels

Priprava nadeva in skorje:

  1. V majhnem loncu na srednji temperaturi med pogostim mešanjem kuhajte breskve, limonin sok in dve žlici sladkorja, dokler se breskve ne začnejo mehčati, vendar še vedno držijo svojo obliko, tekočina pa je sirupasta – od 5 do 10 minut, odvisno od tega, kako zrele so vaše breskve. Pustite, da se ohladijo.
  2. Medtem zdrobite piškote v drobtine. Dodajte preste in drobite, dokler ne nastanejo drobne drobtine, pri čemer ostane nekaj majhnih koščkov. Prenesite v srednje veliko skledo. Dodajte cimet, velik ščepec soli in 2 žlici sladkorja ter premešajte. Dodajte maslo in mešajte, dokler mešanica ni podobna mokremu pesku.
  3. Vtisnite skorjo v 22-centimeterski pekač za pite. Postavite v hladilnik, medtem ko pripravljate nadev.
  4. V veliki skledi z električnim mešalnikom na srednje visoki hitrosti stepajte smetano, dokler se ne strdi. Prenesite v drugo skledo.
  5. V isti skledi, v kateri ste stepali smetano, stepite kremni sir in jogurt do gladkega. Dodajte preostanek sladkorja in stepajte, dokler se ne vmeša popolnoma. Dodajte vanilijo in ščepec soli ter vse skupaj stepite. Vmešajte stepeno smetano, dokler se ne združi. Previdno vmešajte kuhane breskve, dokler se ne povežejo.
  6. Nadev vlijte v skorjo in ga enakomerno razporedite. Pokrijte s plastično folijo in postavite v hladilnik, da se dobro ohladi, vsaj 4 ure ali največ čez noč. 

Okras za nadev:

Ko ste pripravljeni za serviranje, v manjši skledi premešajte breskve in med, da so breskve popolnoma premazane z medom. Z žlico prelijte breskve po piti, nato narežite na rezine in postrezite.

Foto: Unsplash

Nektarinin drobljenec

Preprost drobljenec, ki vam bo vzel le malce več kot uro, odlično pa se poda k mandljem in amaretu.

Sestavine:

  • 6 zrelih nektarin, izkoščičenih in narezanih,
  • 1 žlica koruzne moke,
  • 100 g sladkorja v prahu,
  • 75 ml amareta,
  • 100 g navadne moke,
  • 75 g masla,
  • 50 g mandljevih kosmičev,
  • vanilijev sladoled za serviranje.

Priprava:

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Kose nektarin zmešajte s koruzno moko, 50 g sladkorja in amaretom ter jih stresite v pekač velikosti 30 cm x 20 cm. Pokrijte s folijo in pecite 20 minut, dokler se nektarine ne zmehčajo.
  2. V skledo dajte navadno moko in maslo ter ju s konicami prstov zdrobite v drobtine. Dodajte mandlje in preostali sladkor ter dobro premešajte. Drobtine razporedite po nektarinah in jih pecite 30 minut, dokler se na vrhu zlato ne obarvajo. Ohladite in postrezite s kepico vanilijevega sladoleda.
Foto: Unsplash

Amalfijska limonina in mandljeva torta

Poskusite to italijansko mandljevo in amalfijsko limonino torto. Amalfijske limone imajo močan in intenziven vonj po limoni in so nekoliko slajše. Ta lahka poletna torta je zelo okusna in je prava poslastica za vsakogar – še tiste, ki ne marajo limon, bo prepričala!

Sestavine:

  • 250 g masla, zmehčanega, in dodatno za pekač,
  • 250 g sladkorja v prahu,
  • 3 jajca,
  • 100 g polente,
  • 250 g mletih mandljev,
  • 1 žlička pecilnega praška,
  • 3 amalfijske limone, z naribano lupino (ter sok ene limone),
  • kisla smetana, za postrežbo.

Sirup:

  • 1 amalfijska limona,
  • 3 žlice sladkorja v prahu.
  1. Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija. Dno 23-centimetrskega pekača za torte obložite z maslom. Preostalo maslo in sladkor stepite z električnim stepalnikom, da postane masa rahla in puhasta.
  2. Drug za drugim dodajte jajca in med vsakim stepajte. Vmešajte polento, mlete mandlje in pecilni prašek, nato pa vmešajte limonino lupino in sok. Vlijte v pekač in zgladite površino.
  3. Pecite približno 50 minut do ene ure, da se pecivo dvigne in pozlati (po 30 minutah pokrijte vrh s folijo, da ne bo preveč porumenela). Ohladite v pekaču.
  4. Za sirup z limone odrežite tanke trakove lupine, odstranite sredico in lupino narežite na tanke palčke (ali uporabite lupilnik).
  5. Iz limone iztisnemo sok in ga damo v manjšo posodo s sladkorjem in 3 žlicami vode. Rahlo segrevajte, da se sladkor raztopi, nato pa minuto kuhajte. Dodamo narezano lupinico in pustimo, da se ohladi.
  6. Torto položimo na krožnik, pokapamo z limoninim sirupom ter pustimo, da se vpije. Po želji postrežemo s kislo smetano.
Foto: Unsplash

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic