Jajca za zajtrk hitro ustvarijo občutek sitosti, zagotavljajo več energije skozi ves dan, hkrati pa “zmanjšujejo utrujenost ter izboljšujejo telesno in miselno učinkovitost,” je za revijo Vogue pojasnila nutricionistka Leticia Carrera.
Koristi uživanja jajc
Jajca zagotavljajo beljakovine najvišje kakovosti in kljub zmotnemu prepričanju, da ne bi smeli pojesti več kot treh jajc na teden, jih lahko z ustrezno pripravo uživamo vsak dan. Čeprav nekateri strokovnjaki svetujejo uporabo zgolj beljakov, je resnica, da so prehranske koristi jajc večje, če jih zaužijemo v celoti.
Prav tako jajca vsebujejo tudi biotin, ki je ključen za različne presnovne procese in tesno povezan z zdravjem las, saj izboljšuje njihovo strukturo in spodbuja zdravo rast.

Katera jajca so najbolj zdrava?
Čeprav so jajca široko dostopna, Carrera svetuje, da je najbolje izbrati ekološka jajca in jajca kokoši iz proste reje. “Veliko kokoši nikoli ne vidi sončne svetlobe in živi v prenatrpanih razmerah, izpostavljenih različnim boleznim,” je pojasnila. Raziskave dejansko kažejo, da lahko jajca kokoši iz proste reje nudijo več zdravstvenih koristi.
Kako jih pripraviti?
Nutricionisti svetujejo, da uživate poširana, umešana ali trdo kuhana jajca in se izogibate ocvrtim jajcem. Tudi omlete so lahko dobra izbira, če jih ne kombinirate s pretirano količino sira in masla.
Predlogi za zajtrk po izboru nutricionistov
- Umešana jajca na popečenem kislem kruhu s skuto, lososom in avokadom.
- Mehko kuhana jajca z rženim ali pirinim kruhom, avokadom in pretlačenim paradižnikom.
- Omleta s špinačo, paradižnikom, čebulo ter kozjim ali feta sirom.

Recept: ovsena skleda z mehko kuhanim jajcem
Ovseni kosmiči so lahko osnova izjemno nasitne slane zajtrkovalne sklede z jajci. Recept zadostuje za dve osebi in ga je enostavno prilagoditi. Dodate mu lahko namreč pečeno zelenjavo, svežo rukolo ali na maslu popraženo špinačo in gobe.
Sestavine:
- 1 skodelica drobnih ovsenih kosmičev
- 1 ¾ skodelice vode
- 2 jajci
- 4 žlice naribanega sira
- sol in poper po okusu
Priprava:
Ovsene kosmiče kuhajte eno minuto ob občasnem mešanju. Odstavite z ognja in pustite stati tri minute. Medtem pripravite mehko kuhana jajca. Ovseno kašo razdelite v dve skledi, dodajte sir in premešajte. Na vrh položite jajci ter začinite s soljo in poprom.



