Avtorica recepta in kuharske knjige Nedeljske sladice Mateja Delakorda pravi, da je popolna tudi brez vsega, v hladnih dneh pa predlaga ščepec čilija ali kavo za aromatiziran okus. Mi do jeseni ne bomo čakali, ampak raje izbrali poletno različico z jagodičevjem in vrtnicami, ki se čudovito ujamejo z okusom čokolade.
SESTAVINE (za model premera 24 cm):
- 250 g temne čokolade,
- 100 g masla,
- 4 jajca,
- 2 žlici sladkorja,
- žlica rožne vode.
OKRAS:
- 200 ml sladke smetane za stepanje,
- žlička rožne vode,
- maline,
- cvetovi vrtnic.
PRIPRAVA:
- Pred pričetkom pečico segrejte na 180 °C. Dno tortnega modela obložite s peki papirjem, obod pa premažite z maslom.
- Nad vodno kopeljo stopite in zmešajte maslo in čokolado.
- Jajca in sladkor stepajte 7 minut na visoki hitrosti, da se količina potroji in nastane puhasta bleda pena. Proti koncu stepanja jajci in sladkorju dodajte še rožno vodo.
- Stopljeno čokoladno zmes v treh delih nežno z roko (in ne stepalnikom) vmešajte v jajčno peno, da se ohranijo zračni mehurčki. Pomembno je, da mešate vedno v isto smer.
- Pripravljeno zmes vlijte v pekač in v pečici pecite približno 25 minut oziroma tako dolgo, da iz biskvita potegnete suh zobotrebec.
Pečeno torto pustite nekaj minut v modelu, da sama odstopi od oboda, nato ga odstranite in torto obrnite na servirni krožnik. Sladko smetano čvrsto stepite kot običajno, proti koncu pa ji dodajte žličko rožne vode. Na ohlajeno torto razporedite smetano, maline in okrasite z neškropljenimi cvetovi vrtnic. S smetano in sadjem jo okrasite šele, preden jo boste ponudili.