fbpx

Najboljše življenjske popotnice za otroke

Odnosi

Otrokom bodimo dober zgled, da se bodo kasneje na svoji poti uspešno borili s težavami.

Biti starš je največja odgovornost in hkrati največje veselje. Starši želimo otroke vzgojiti v dobre, poštene ljudi, z dobrimi navadami. Smo njihovi vzorniki in nemalokrat je slišati pregovor “Kakršni starši, takšni otroci”. Vsekakor drži kot pribito. Res je, da otroci tretjino svojega časa preživijo v vzgojno- izobraževalnih ustanovah, pa vendar niso vzgojitelji in učitelji tisti, ki naj bi vzgajali naše otroke. To moramo biti starši in imamo najlepše poslanstvo na svetu. Otrokom bodimo dober zgled, da se bodo kasneje na svoji poti uspešno borili s težavami, bili srečne in zadovoljne osebe.

Vsak starš ima svojo vzgojo, različen pogled na življenje. Skupni imenovalec vsem pa naj bodo naslednje smernice:

Naučite otroka, da bo dober prijatelj

kids friends

Ne glede na leta svojega otroka naučite, da bo dober prijatelj. Nemalo življenjskih prijateljstev se rodi že v vrtcih. Pokažite otroku, kaj so dobre navade, kaj je v prijateljstvu dovoljeno in kako ga neguje.

Naučite otroka, da se postavi zase

Otroci znajo biti grobi, posesivni. Pokažite jim, da svoj jaz in svoj prav lahko dokaže tudi na bolj eleganten način in s tem spodbujajte njegovo vrednost.

Naučite otroka, da se bori za druge

Nekateri otroci nimajo svojega “glasu”, naučite otroka, da bo pomagal šibkejšim in tistim, ki niso slišani. Vse to se začne že v otroštvu.

Naučite ga, da ima svoj jaz

Slediti slepo znamo vsi, otroci so še posebej ranljiva skupina, saj dostikrat za voljo prijateljstva sledijo najmočnejšemu členu. Vse lepo in prav, vendar bistvo je njegova identiteta in njegova samozavest.

Naučite ga drznosti

Starejši kot so otroci, vse manj poguma in drznosti je v njih. Z leti vse to še bolj bledi. Krepite to hrabrost.

Naučite ga, da sledi svojemu slogu

Ne zavirajte njihove kreativnosti pri oblačenju. Naj kombinira različne vzorce in razvija svoj slog. Otroci so večji esteti kot si mislimo.

Ljubezen do živali

kids animals

Pri otroku razvijajte empatijo  do drugih živih bitij, naj rešuje deževnike in miši, lovi pajke. Opogumite ga, da pomaga in rešuje nedolžne živali. Počutil se bo kot zmagovalec.

Otrok naj bo vztrajen

To lastnost imajo otroci kar dobro razvito, jo pa starši lahko zatremo. Upornost je kvaliteta največjih in najuspešnejših ljudi.

Pustite jim, da sanjajo in vložijo svoj trud v uresničitev teh sanj

Bistvo je, da se sanje ne uresničijo same od sebe. Za to je potrebno ogromno truda in volje. Vzpodbujajte jih pri sanjah in opomnite, da je za njihovo uresničitev potrebno nekaj narediti. Vloga in zgled staršev je pri tem zelo pomembna.

Naučite jih najti lepoto vsak sleherni dan

” Bistvo je očem nevidno”,

je rekel Mali princ. Starši moramo doseči, da otroci v malenkostih vidijo lepoto in vrednost. Vrednote so tiste, ki štejejo. Naj bo to moto vaše družine. Naj ne zbledijo poštenost, hvaležnost, iskrenost, spoštovanje in ljubezen.

mali princ

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam