Najboljši načini, kako se znebiti belih ogrcev

19. september 2024

Najboljši načini, kako se znebiti belih ogrcev

19. september 2024
Foto: Instagram @elaisaya
Najboljši načini, kako se znebiti belih ogrcev

Najboljši načini, kako se znebiti belih ogrcev

19. september 2024
Foto: Instagram @sonya_popovaa

Bele ogrce, ki jih povzroča nabiranje sebuma in odmrlih celic v porah, lahko učinkovito odpravimo z ustrezno nego in pravilnimi izdelki za čiščenje kože.

Beli ogrci, znani tudi kot zaprti komedoni, so ena tistih nadlog, s katerimi se soočajo mnogi, ne glede na starost ali tip kože. Čeprav so manj vidni kot črni ogrci, lahko močno vplivajo na teksturo kože in naš občutek samozavesti.

Pojavljajo se predvsem na obrazu, zlasti na nosu, čelu, bradi in licih, kjer se koža hitreje masti in imajo pore večjo tendenco, da se zamašijo.

Razlogi za nastanek belih ogrcev so različni – od hormonskih nihanj, nepravilne nege kože, do zunanjih dejavnikov, kot so onesnaženje in uporaba neustrezne kozmetike. Glavni krivec pa je prekomerno izločanje sebuma (kožne maščobe) in nabiranje odmrlih kožnih celic, ki se zagozdijo v pore. Te se nato zamašijo in ustvarijo majhne bele izboklinice, ki jih lahko zaznamo na površini kože.

Na srečo obstajajo številni načini, kako se belih ogrcev znebiti in preprečiti njihov nastanek. Od redne nege kože, pravilnega čiščenja in pilinga, do uporabe mask in seruma, pa vse do zdrave prehrane in ustrezne hidracije – z nekaj prilagoditvami v svoji rutini lahko namreč učinkovito izboljšate svoje stanje kože.

V nadaljevanju vam bomo zato predstavili preverjene metode, s katerimi boste lahko odpravili trdovratne ogrce ter dosegli gladko in sijočo kožo.

1. Pravilno čiščenje kože

Osnova lepe in čiste kože je pravilno čiščenje. Bele ogrce lahko povzroči nabiranje odvečnega sebuma (kožne maščobe) in odmrlih kožnih celic, zato je pomembno, da kožo očistite vsak dan.

Uporabljajte nežen čistilni gel, ki ne bo dražil kože in ne bo preveč agresiven. Poiščite takšnega, ki vsebuje sestavine, kot so salicilna kislina ali benzoil peroksid, ki prodreta globoko v pore in ju učinkovito očistita.

2. Piling

Piling je odličen način za odstranjevanje odmrlih kožnih celic, ki mašijo pore in prispevajo k nastanku belih ogrcev. Lahko se odločite za mehanski piling (s finimi zrnci) ali kemični piling s kislinami, kot so AHA ali BHA.

Kemični pilingi pogosto delujejo globlje in so nežnejši na dolgi rok, zato jih priporočajo mnogi dermatologi. A pazljivo – izvajajte ga največ dvakrat tedensko, da ne bi dražili kože.

3. Parna kopel za obraz

Domača parna kopel je naraven način za odpiranje por in mehčanje kože, kar olajša odstranjevanje ogrcev. Napolnite skledo z vročo vodo in obraz približajte pari za 5-10 minut.

Foto: Pexels

Po parni kopeli lahko nežno iztisnete bele ogrce, vendar uporabite sterilne pripomočke ali robčke, da ne poškodujete kože. Če niste prepričani, da boste to naredili pravilno, je bolje obiskati kozmetičarko.

4. Redna nega s serumom

Serumi, ki vsebujejo retinol ali niacinamid, so izjemno učinkoviti pri preprečevanju belih ogrcev. Retinol pomaga pospešiti obnovo kožnih celic in preprečuje zamašitev por, medtem ko niacinamid zmanjšuje nastajanje sebuma in deluje protivnetno. Serume nanesite zvečer, po čiščenju kože, saj bodo imeli takrat najboljši učinek.

5. Maska iz gline

Glina je odličen naravni vpojni material, ki odstranjuje odvečno maščobo in toksine iz kože. Enkrat do dvakrat na teden nanesite masko iz gline na obraz, še posebej na tiste predele, kjer so ogrci najbolj pogosti.

Foto: Pexels

Bela ali zelena glina sta odlični izbiri, saj pomagata pri čiščenju por in preprečujeta nabiranje sebuma, ne da bi izsušili kožo.

6. Vlaženje je ključno

Ne pozabite na vlaženje kože, tudi če je vaša koža mastna! Mnogokrat se ogrci pojavijo zaradi pretiranega izločanja sebuma, ki ga koža proizvaja, ker je preveč izsušena.

Uporabljaj lahke, nekomedogene vlažilne kreme, ki ne mašijo por in zagotavljajo ravnovesje vlažnosti. Poiščite kreme z aloe vero, hialuronsko kislino ali izvlečki zelenega čaja.

7. Obiščite strokovnjaka

Če se kljub ustrezni negi ogrci še vedno pojavljajo in ne vidite izboljšanja, je morda čas, da obiščete dermatologa ali kozmetičarko. Ti lahko opravijo profesionalno čiščenje kože ali pa vam predpišejo zdravljenje, ki je prilagojeno vaši koži.

Foto: Pexels

Pomembno je, da ne poskušate stiskati ali praskati ogrcev na silo, saj lahko s tem povzročite vnetje ali celo brazgotine.

8. Zdrava prehrana in hidracija

Za zdravo kožo ni pomembna le zunanja nega, ampak tudi tisto, kar vnašate v telo. Poskrbite za uravnoteženo prehrano z dovolj vitaminov, mineralov in zdravih maščob, ki bodo kožo nahranili od znotraj.

Izogibajte se preveliki količini sladkorja in predelanih maščob, saj lahko te prispevajo k vnetjem in težavam s kožo. Prav tako ne pozabite na pitje vode – dobro hidrirana koža je namreč manj nagnjena k težavam, kot so ogrci.

9. Zaščita pred soncem

Uporaba kreme z zaščitnim faktorjem je ključna ne le zaradi preprečevanja staranja in zaščite pred UV-žarki, ampak tudi za ohranjanje zdravih por.

Foto: Pexels

Sonce lahko izsuši kožo, kar vodi do večjega izločanja maščobe in posledično nastanka ogrcev. Izberite lahko kremo z zaščitnim faktorjem, ki ne maši por, in jo nanašajte vsak dan, tudi v oblačnih dneh.

Style. Več novic