fbpx

Najlepša ljubezenska zgodba iz sveta kraljev in kraljic

Dogodki, Izpostavljeno, Lifestyle, Odnosi, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Ljubezensko zvezo sta začela z 19. leti, oboževala drug drugega vse do smrti in neverjetno za tiste čase: ona je zasnubila njega!

Britanska TV serija Victoria nas je na začetku leta spomnila na eno največjih in najlepših ljubezenskih zgodb v zgodovini človeštva: zagotovo pa najlepšo, kar se tiče kakšne kraljeve družine. Tako imenitna zgodba je to, da v nas še danes zbudi močna romantična čustva.

Britanska kraljica Victoria in njen mož princ Albert sta bila v zakonu 22 let in prav ves čas sta se oboževala in ljubila ter bila kot eno. Ko je princ Albert umrl, je bila Victoria obupana. Kar 40 let po njegovi smrti, toliko časa je namreč še živela, je hrepenela po eni in edini ljubezni svojega življenja, nosila črnino in žalovala, v uteho so ji bili samo njuni skupni otroci in vodenje monarhije.

V času zakona se jima je rodilo 9 otrok. Njuna povezanost in zakonska skladnost sta bil za tiste čase res izjema (pravzaprav tudi za današnje…), saj so se v tistem času poroke med plemiči sklepale izključno na podlagi interesov, ta dva pa sta se zaljubila kot nora, ko jima je bilo 19 let.

Pirnc Albert je sicer spadal v nemško plemiško rodbino Sachsen-Coburg-Gotha, tudi njuno zakon naj bi bil predvsem v korist angleško-nemškemu zavezništvu, a neverjetno, čisto takoj se je rodila ljubezen. Pa tudi strast, ki bi lahko požgala kar ves London, tako intenzivna je bila. Gre za občutke, ki jih želi vsaka ženska (na skrivaj tudi večina moških, čeprav bi se raje pustili obglaviti, kot da bi to priznali), ampak Victoria je dobila na loteriji: ne le primernega moža, ampak strastnega ljubimca in sorodno dušo za vse življenje.

Od zatreskanosti se je kraljici kar mešalo, saj je zapisala:

“Tako čudovit je Albert, ah ta božanska usta, ta prelep obraz…”

Oktobra 1839 je naredila nezaslišano potezo: Alberta je prva zaprosila, saj ga je na vsak način želela imeti. V dnevnik je zapisala, da sta se že pri prvem srečanju ves čas objemala in poljubljala. Poročila sta se februarja 1840. O njuni prvi skupni noči je zapisala, da je bila to najbolj vznemirljiva izkušnja v njenem življenju. Bil je njen prvi in zadnji ljubimec, od njegove naklonjensoti in ljubezni pa se ji je mešalo in mislila je, da je od sreče v nebesih.

“Vzel me je v naročje in ljubila sva se vso noč, znova in znova,”

je zapisala britanska kraljica, ki je, kdo ve zakaj, dala ime svoji dobi: viktorijanska, v šoli pa so nas učili, da je bilo to obdobje togosti, zapetosti in pretirane krščanske morale. No, po zapisu Victorie sodeč, je bilo to obdobje vse prej kot sramežljivo, vsaj za zaprtimi vrati soban, kjer se je dogajalo ogromno žgečkljivega…

Ob tolikšni strasti in brez kontracepcije ni čudno, da se jima je rodilo devet otrok (lahko jih preštejete tudi sami na fotografiji zgoraj), ti pa so narodili še svoje, tako da je imela kraljica kar 42 vnukov, zato jih najbrž sploh ni mogla vseh poznati po imenu.

Princ Albert pa ni bil samo njen mož, ampak tudi pomemben politični svetovalec. Poslušala ga je, ker je bil zelo pameten in sposoben, je povedala kraljica, ki je 17 let po njuni poroki iznašla za svojega moža posebno titulo in sicer prince consort (princ soprog).

Kljub Victorijinemu naprezanju pa je britanski parlament, kjer so seveda vladali zakulisni interesi posameznikov, kakor je v politiki pač še dandanes, uspešno preprečeval, da bi se Albert javno vpletel v britansko politiki, čeprav so njegovi za tiste čase liberalni pogledi pomagali pri reformi šolskega sistema in izobraževanja, prav tako pa spodbudili tudi razvoj indsutrije ter znanosti. Vlada pa je princu Albertu vseeno nagajala, kjer je mogla, tako so njegova prizadevanja pripeljala do spora s cerkvijo in tudi njegov predlog, da Charlesa Darwina, enega najpomembnejših znastvenikov vseh časov, povzdignejo v viteza, so zavrnili. Princ je bil sočuten in naredil je veliko za siromake, ki jih je tedaj kar mrgolelo ter za delavski razred.

Sicer pa sta Victoria in Albert poleg enakih pogledov na napredek in politiko delila še veliko skupnega, tudi ljubezen do umetnosti. Oba sta tudi odlično igrala klavir. Oba sta oboževala slikarstvo, Albert pa še arhitekturo, o kateri je ogromno vedel. Pogosto sta šla na otvoritve razstav in z nakupi podpirala mlade, še neuveljavljene slikarje. Za pomembne obletnice pa sta se medsebojno obdarovala s platni velikih umetnikov.

 

Ubogi Albert pa je vse prezgodaj preminil zaradi trebušnega tifusa, bolezni, ki je sodobnemu človeku že povsem neznana in lahko ozdravljiva z antibiotiki. Tako je princ podlegel že pri 42. letih, Victoria pa ga je preživela za kar  40 let in od služabnikov zahtevala, da so vsako jutra zložili na njegovo posteljo v dvorcu Windsor sveža in očiščena Albertova oblačila. Če odštejemo, da je bila ta poteza nadvse čudaška in dokaz, da je kraljica živela preveč v preteklosti in pozabila na prohodnost, lahko zatrdimo, da romantike takega kova danes nihče ni več sposoben, razen Josipe Lisac, ki prav tako ni imela po pokojnem soprogu več nobenega moškega.

Naslednjih 40 let se je Victoria – tako kot Josipa – oblačila samo še v črno, za svoj pogreb pa je že vnaprej zahtevala, da jo oblečejo v belo in ji na glavo položijo venec, ki ga je nosila na poroki z Albertom. Zdaj si lahko njuni krsti ogledamo v mavzoleju Frogmore, seveda sta soproga in soprog shranjena skupaj. Na nagrobniku Victorie piše:

“Zbogom moj najdražji, končno lahko počivam skupaj s teboj, v Kristusu ponovno vstaneva.”

Kraljica na stara leta z nekaterimi od svojih že odraslih otrok

No kraljica Victoria oziroma po naše Viktorija pa je zadnje čase nadvse popularna, saj BBC-jevi seriji že sledi zgodovinska biografska drama Viktorija in Abdul (Victoria & Abdul), pod katero se je podpisal Stephen Frears, režiser filmov Zaljubljeni Shakespeare, Kraljica in Philomena. Zgodba je postavljena v zadnje obdobje vladavine kraljice Viktorije, ki je Veliki Britaniji kraljevala kar 63 let, od leta 1837 do svoje smrti.

V filmu spremljamo zadnje desetletje njene vladavine in njeno nepričakovano prijateljstvo s postavnim mladim indijskim uradnikom Abdulom Karimom, ki iz Indije pripotuje, da bi se leta 1887 udeležil praznovanja kraljičinega zlatega jubileja in kasneje postane njen najožji zaupnik ter učitelj. Zgodovinska drama Viktorija in Abdul v naše kinematografe prihaja 21. septembra 2017, premiera bo že 20. septembra ob 20. uri v Koloseju Ljubljana.

 

 

Foto: Daily Motion, Pinterest, BBC, History.co.uk, Thought Catalog


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam