Najlepša nepoznana mesteca v Evropi

Vsi poznamo Pariz. Pa Amsterdam, Berlin in Rim. Toda utrip Evrope je pogosto v majhnih mestecih, ne le v živahnih prestolnicah, poroča Forbes.

Tara Kuster / 07. september 2023

Češki Krumlov, Češka

Staro mestno jedro na Južnem Češkem je zaradi odlično ohranjene arhitekture, elegantnih vrtov in enega največjih srednjeveških grajskih kompleksov v srednji Evropi pod Unescovo zaščito. Grad iz 13. stoletja ima mešanico gotskih, renesančnih in baročnih elementov ter zvonik s panoramskim razgledom na mesto.

Ericeira, Portugalska

Nekoč speča ribiška vasica na zahodu Portugalske je danes, zaradi svojih številnih plaž, eden od dveh svetovnih rezervatov za deskanje v Evropi, mestno jedro pa se lahko pohvali z očarljivo arhitekturo, odličnimi restavracijami in rastočo skupnostjo mednarodnih ustvarjalcev.

Bolsena, Italija

Zaradi svojih čarov, to mestece v regiji Viterbo spominja na Toskano, a je mnogo manj obiskano. Ima dobro ohranjeno staro mestno jedro in impresivne cerkve, palače in trge, bližnje jezero Bolsena pa je največje vulkansko jezero v Evropi, primerno za kopanje in stalno oskrbo s sladkovodnimi ribami.

Hall, Tirolska, Avstrija

Hall na Tirolskem, ki se nahaja blizu Innsbrucka, je mestece z lepo obnovljenim srednjeveškim središčem, velikim gradom in kovnico, kjer hranijo prvi tolar na svetu. Vsako leto se v mestu prirejajo številne prireditve, kot sta božični sejem in velikonočni festival, pa tudi manj tipične, kot je praznični pregon živine na praznik redkvice.

Ronda, Španija

Neverjetno andaluzijsko mesto Ronda leži na obeh straneh globoke soteske. Razdeljeno je na novi in stari del mesta, ki ju povezuje kamniti most. Znamenitost mesta je tudi arena za bikoborbe iz 18. stoletja, spremenjena v muzej, ki ponuja vpogled v eno od španskih tradicij.

Stará Ľubovňa, Slovaška

Obrečno mesto z bogato zgodovino iz 13. stoletja privablja turiste zaradi svoje kulture in narave, ki je odlična za pohodništvo in drugo podeželsko rekreacijo. Kulturni program vključuje Grajske dneve, ki potekajo na mogočnem gradu Ľubovňa, festival kresnih ognjev in festival svetega Huberta, ki poteka v muzeju na prostem in vključuje predstavitev klicanja jelenov in blagoslov živali.

Cochem, Nemčija

Mestece, ki leži ob reki, obiskovalce očara s svojimi barvitimi stavbami in impresivnim srednjeveškim gradom iz 11. stoletja, ki ima odličen razgled na vinograde v dolini Moselle, iz katerih pridelujejo lokalno vino. Še posebej lepo je jeseni, ko se drevesa na pobočju obarvajo v različne jesenske odtenke.

Sibiu, Romunija

To mestece je nekdanja evropska prestolnica kulture, znana po germanski arhitekturi v starem mestnem jedru. Srednjeveško obzidje, stolpi in trgi zgodovinskega središča, ki je pod Unescovo zaščito, so čudovito ohranjeni. Glavna zanimivost je litoželezni Most laži, tako imenovan zaradi legend, ki ga obkrožajo – vključno s tisto, ki pravi, da so ga pogosto prečkali zaljubljenci, ki so si veliko obljubljali, nato pa se je izkazalo, da so bile obljube neresnične.

Reine, Norveška

Reine, ribiška vasica na otoku Moskenesøya, je idealen kraj za opazovanje severnega sija. V 70. letih prejšnjega stoletja je bila označena kot najlepša vasica na Norveškem, še danes pa krasi številne turistične brošure.

Bonifacio, Francija

Na južni konici francoskega otoka Korzika, leži mestece, znano po živahni marini in srednjeveški citadeli na vrhu pečine. V Bastionu de l’Etendard iz 13. stoletja je muzej z razstavami o zgodovini mesta, bližnji nenaseljeni otoki Lavezzi pa so naravni rezervat z granitnimi kamni in peščenimi plažami.

Preverite tudi ...

… še več idej za potovanja, ki jih najdete na naši spletni strani.

Avtor
Piše

Tara Kuster