fbpx

Najljepši božični sejmi v Evropi, ki jih želimo obiskati!

Dogodki, Lifestyle, Novice

Tople arome cimeta, vanilije, dišavnih klinčkov in bleščeče dekoracije, drsališča z lučkami, pečen kostanj, kuhano vino… Tudi letos nas v Evropi čaka čarobno adventno vzdušje.

Zdi se, kot da smo bili še pred nekaj tedni na poletnem dopustu, pa je že tu november in z njim se začenja običajna vsakoletna prednovoletna ‘mrzlica’. V temnih in dolgih dneh, ki nas čakajo, je dobrodošlo nekaj dodatne svetlobe in bleščanja, veselja in prijetnega vzdušja ter nenadnih lepih želja za novo leto od vsepovsod, tudi če so slednje samo posledica kakega ‘kuhančka’ preveč.

Kaj kmalu se bodo začele spet postavljati prodajne stojnice za novo leto in zaživeli bodo božični sejmi, ki v tem letnem času pomagajo preganjati tesnobo in dolgčas in nas vabijo k druženju. Tople arome cimeta, vanilije, dišavnih klinčkov in bleščeče dekoracije, drsališča z lučkami, pečen kostanj, kuhano vino… Tudi letos bo po vsej Evropi zanimivo in čarobno božično vzdušje.

Advent v Zagrebu na Zrinjevcu

Če se naveličate prednovoletne Ljubljane, skočite do Zagreba, ki so ga že nekajkrat zapored razglasili za najlepše  adventno mesto. Vsa druga evropska mesta in sejme, ki slovijo po najbolj imenitnih božičnih sejmih, pa najdete v nadaljevanju.

# Leipzig, Nemčija

V Nemčiji boste našli najstarejše božične sejme v Evropi, toda Leipzig market to tradicijo skrbno neguježe od leta 1458! Razdeljen je na 6 delov in na več kot 200 hišic, kjer lahko kupite darila za najdražje, igrate družabne igre ali razvajate kar sami sebe. Po tradiciji se ta sejem odpre 27. novembra in traja do 23. decembra.

# Kaysersberg, Francija

Francoski božični sejmi so še posebej navdihujoči. Na božičnih stojnicah Kaysersberg vas v lesenih hišicah čaka vse, kar si lahko zamislite, od cvetja do ročnih izdelkov iz lesa in volne, božičnih kolačev ‘bredeles’, ki so posebnost te regije in še marsikaj drugega. Čeprav traja le 4 vikende, kot veleva adventni čas, se mesto spremeni v prostor odlične zabave in številnih koncertov. Lučke prižgejo 30. novembra in jih ugasnejo 23. decembra.

# Dunaj, Avstrija

Adventni čas je v Avstriji, ki ima na področju božičnih sejmov zelo dolgo tradicijo, nekaj res prav posebnega.  Tako imenovani Christkindlmarkt je kot nalašč za vse, ki uživajo v dobri jedači in pijači. Božični oziroma adventni sejmi potekajo na 20 lokacijah po Dunaju, prvi božični sejem na Dunaju pa so odprli že leta 1298! Za najbolj razkošnega velja tisti pred Mestno hišo. Na njem nastopajo tudi uveljavljeni glasbeniki. Lokacije so odprte različno dolgo, ta pred Mestno hišo (Rathaus) poteka od 15. novembra do 26. decembra.

# Colmar, Francija

Šarmantni božični sejmi v tem času nastajajo povsod po Franciji, eden od lepših je v Colmarju. Pet mestnih četrti se združi v velik adventni sejem z imenom La Magie de Noël à Colmar, odpre se 23. novembra in traja vse do 30. decembra.

# Montreux, Švica

Švicarska smučišča slovijo že od nekdaj. Med mondenimi mesti je tudi Montreux, kjer pa vas čaka še ena zanimivost, ki vas bo navdušila in sicer božični sejem Montreux Noël, postavljen na privlačni lokaciji ob Ženevskem jezeru. Toplo vzdušje popestrijo celodnevni koncerti in zabavni program od 22. novembra do 24. decembra. Poiščite sanke dedka Mraza med lokacijama Lumberjack in Place du Marché.

# Dresden, Nemčija

Dresden Striezelmarkt je najstarejši božični sejem v Nemčiji, ki je dobil ime po lokalni kulinarični specialiteti, ki se jo izdeluje iz suhega kvasa (t.i. Dresdner Christstollen). Že odprtje sejma je prava atrakcija, župan prvi zareže v omenjeno kvašeno rolo, dolgo tri metre, ki se jo je v preteklosti vedno razdeljevalo siromakom. Ne zamudite dogajanja med 28. novembrom in 24. decembrom!

 

D. S.

Foto: Instagram, Creative Commons, Rothenburg Ob der Tauber, Wien Info

 

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam