fbpx

Najpogostejše napake, ki jih delamo pri manikiri nohtov doma

Lepota, Novice, Novice, Prva stran

Kar težko je verjeti, da pri tako preprostem opravilu, kot je urejanje nohtov doma, lahko naredimo toliko napak zaradi nevednosti!

Nekatere ženske ves čas hodijo v salone za manikiro nohtov, posebej tiste, ki delajo francosko manikiro ali si dajo oblikovati gelirane nohte,  ki jih je treba potem kajpak vzdrževati. Vendar vse to stane goro denarja in nekatere med nami se tudi zaradi tega dejstva, ne le zaradi pomanjkanja časa, raje zanašamo kar nase in si same urejamo nohte doma.

Tako imenovani DIY oziroma Do it Yourself (Naredi si sam) ima številne prednosti, saj nam nikamor ni treba hoditi, pa še denar prihranimo – lahko ga konec meseca investiramo v novo najljubšo torbo! Pri domači manikiri pa, tako nas opozarjajo lepotni strokovnjaki, delamo tudi napake. Najpogostejše med njimi smo našteli v nadaljevanju…

# Dezinfekcija

Vsake toliko časa je treba s posebnim razkuževalnim pršilom proti virusom, bakterijam in glivam (dobi se recimo v Sanolaborjih ali lekarnah) razkužiti pripomoke, ki jih uporabljamo za oblikovanje in nego nohtov: torrej pilice, škarje, potiskalce obnohtne kožice, čopiče in podobno.

# Krajšanje nohtov

Nikoli ne pilite dolgih nohtov v želji, da bi jih tako skrajšale za nekaj milimetrov, ker boste noht samo nacefrale. Za krajšanje uporabite škarjice ali ščipalko za nohte. Šele potem uporabite pilico, da z njo ustvarite želeno dolžino.

# Nikoli ne pilite mokrih nohtov!

Sliši se zares logično, a še vedno obstajajo ženske, ki ne počajao da bi se nohti (recimo po tuširanju, pranju rok ali odstranjevanju laka s pomočjo acetona) povsem posušili, jih že veselo pilijo. Noht pa je živ organ, tako kot koža ali lasje! V sebi ima žleze lojnice in znojnice, nohnto ploščo pa sestavljajo zbite, keratinizirane epidermalne celice. Nohtna struktura torej vsebuje keratin, keratin pa se v stiku z vodo in milom rahlo napihne oziroma oteče (ker vsrka vodo), zato postane za nekaj trenutkov noht porozen in krhek. Ko je noht krhek, pa je najslabši trenutek, da se ga lotite s pilico!

# Kopel

Čeprav smo vas pravkar opozarjali na vodo, pa brez vodne kopeli v primeru nege  in potiskanja obnohtne kožice ne bo šlo. Mimogrede: nikoli, res NIKOLI ne režite obnohtne kožice! Po kopeli rok oziroma dlani zmehčano kožico nežno potisnite proti lunici s pomočjo lesene, posebej prirezane palčke.

# Rezanje kože ob nohtu, grizenje odvečne kože

Obnohtna kožica se nahaja okoli nohta in nikoli je ne režemo. Poznate ljudi, ki si jo grizejo? Tudi jaz jih poznam. Pa take, ki komaj čakajo, da jim koža ob straneh nohta ‘zacveti’, že jo veselo grizljajo. Funkcija obnohtne kožice je varovalna, služi kot zaščita in preprečuje prodiranje bakterij v koren nohta. Zato jo lahko kvečjemu potiskamo navzdol proti lunici, ne smemo pa je striči, kaj šele gristi!

# Olje za nego obnohtne kožice

Da bo obnohtna kožica vedno cela, nepoškodovana, elastična, mehka in lepa, jo negujte s posebnimi pripravki, kakršne so recimo negovalne kreme za nego obnohtne kožice (sama prisegam na znamko Alessandro, ki ima tudi najboljše kreme za roke, odličen aceton in vrhunske lake za nohte) ali na negovalna olja, recimo taka, ki vsebujejo olje makadamije. Opazili boste neverjetno razliko že prej kot v dveh tednih!

# Aceton

Odstranjevalcu laka za nohte še vedno pravimo kar aceton, čeprav je prav aceton nekaj najboljškodljivega za zdravje nohtov! Vedno uporabite torej odstranjevalec na podlagi olja in z dodatkom negovalnih sestavin. Aceton namreč po nepotrebnem izsuši noht in obnohtno kožico!

# Negovalna baza – lak

Nekatere ženske preskočijo ta korak, kar je nadvse slabo. Baza za noht namreč izpolni neravnine in vdolbine ter obenem nohtno ploščico zaščiti pred obarvanjem pri nadaljnjem nanosu barvnega laka.

# Mislite na zdravje – in naravo

Obvezno kupujte lake za nohte brez toulenov, formalina, formaldehida in ftalatov. Vsi naslednji škodujejo vašim nohtom in zdravju na sploh. Zelo pa so škodljivi tudi za okolje!

 

Foto: Lauren B Beauty, Pinterest, Yahoo, The Fashion Spot, Glamour, Beauty Junkees


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam