Nekateri pravijo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, a kaj ko nekateri zanj preprosto nimajo časa. Kaj pa, če bi si ga pripravili že zvečer prej, zjutraj pa le še dodali piko na i?
Takšen zajtrk obstaja in se mu reče tudi “overnight oats”, ali “kosmiči čez noč”. Je zdrav, hranljiv in nasiten, priprava pa vam bo vzela manj kot pet minut. Če ne verjamete, poskusite!
Ključna sestavina: ovseni kosmiči
Če boste dneve začenjali s skledo ovsenih kosmičev, boste za svoje zdravje naredili veliko, saj so zelo koristno živilo, ki je polno kakovostnih ogljikovih hidratov in beljakovin, zdravih maščob, mineralov, kot so magnezij, železo in cink, ter vitaminov iz skupine B. Polni so vlaknin, tudi takšnih, ki pomagajo zniževati raven holesterola.
Pri skledi kosmičev so možnosti neskončne. Preizkusite ta recept, nato pa poskušajte sestaviti svojega s svojimi najljubšimi dodatki.
Pri večerni pripravi potrebujete:
- žlico lanenih semen,
- žličko cimeta (po želji),
- 3-4 žlice klasičnih ovsenih kosmičev (ali približno 40-50 gramov),
- beljakovinski prašek (po želji),
- vodo, mleko ali napitek po izbiri (rižev, ovseni, kokosov, sojin).
Namig: laneno seme je odličen dodatek, saj skrbi za uravnano prebavo, ki iz črevesja odplakne nepotrebne snovi, torej tudi krepi prebavila.
V skledi najprej zmešajte suhe sestavine, nato pa dodajte napitek po izbiri. Vlijte ga toliko, da lahko vse dobro premešate. Zmes mora biti tekoča in ne gosta, saj se bodo kosmiči čez noč napihnili.
Skledo postavite v hladilnik čez noč, ali pa jo pustite na sobni temperaturi, če ne marate mrzlih kosmičev.
Zjutraj dodajte:
- tri žlice jogurta po izbiri,
- narezano banano,
- jagodičje,
- mandljevo ali arašidovo maslo (po želji),
- hrustljavo granolo (po želji).
Takšen zajtrk lahko pojeste takoj, ali pa ga zaprete v posodico in odnesete v službo.
Najboljši del tega zajtrka je to, da ga lahko povsem prilagajate svojim željam in sezoni. K ovsenim kosmičem se priležejo prav vse vrste svežega sadja, oreščki, sladila in drugi dodatki kot so denimo koščki čokolade ali suho sadje.