Našli smo 3 slastne veganske pice, ki niso niti malo dolgočasne!

09. september 2023

Našli smo 3 slastne veganske pice, ki niso niti malo dolgočasne!

09. september 2023
Foto: Matic Bajželj

Ko govorimo o veganski pici, si skoraj vsakdo predstavlja nekaj podobnega dolgočasnemu bledemu testu z malo paradižnikove omake na vrhu, vendar danes predstavljamo tri veganske pice, ki so barvite, bogate, nasitne in izjemno okusne.

V zadnjih nekaj letih se je pica iz hitre hrane spremenila v pravo kulinarično doživetje. Tanka, aromatična, hrustljava – vedno ji uspe dodati italijanski pridih našemu vsakdanu.

Ta’ GUD Pizza

Začnemo s Ta’ GUD pizzo v zaprtem delu tržnice v BTC. Kot smo vam pripovedovali že v prejšnjem članku, se tam skriva nekaj pravih gurmanskih postojank, zato tudi tokrat nismo šli mimo njih. Kako najti Ta’ GUD Pizza med preostalimi ponudniki? Preprosto zaupajte svojim čutom in sledite topli aromi prave italijanske pice.

Foto: Matic Bajželj

Nekje smo prebrali, da je njihovo poslanstvo ponuditi na trgu sodobno neapeljsko pico (pizza contemporanea), pripravljeno le iz vrhunskih sestavin. In ker vemo, da sta najpomembnejši sestavini pice moka in paradižnik, saj se tam vse začne, smo želeli izvedeti nekaj več o njih. V Ta’ GUD Pizza so nam pojasnili, da uporabljajo moko iz dveh ekskluzivnih mlinov (Molini Pizzuti in Farina Petra) in najboljši italijanski paradižnik iz majhne kmetijske zadruge, ki že desetletja goji sorto San Marzano v idealnih pogojih, ki so ključni za kakovost.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Na njihovem meniju, ki ni posebej obsežen, je tudi veganska pica Amaze Chicky BBQ. Ne sliši se preveč italijansko, vendar smo se odločili, da jo bomo poskusili, saj ko slišimo Amaze, ki smo vam že predstavili, pričakujemo le najboljše.

V manj kot 90 sekundah je naša pica pečena v njihovi posebni peči, kjer temperatura doseže več kot 400 °C, in priznati moramo, da je videti božansko.

Foto: Matic Bajželj

Testo zori 48 ur, in zato ima hrustljavo skorjico in mehko, zračno sredico. Spremljajo ga vrhunski pelati San Marzano, apetiten česen v oljčnem olju, hrustljavo pečeni kosi veganskega piščanca Amaze, rdeča čebula, veganska mocarela in sveža rukola – prava testena blaženost in popoln začetek naše današnje ture.

Naslov Ta’ GUD Pizza je Italijanska ulica 7, 1000 Ljubljana.

Pizzeria Peruzza

Te simpatične družinske picerije ne moremo preskočiti, saj nam že dolgo osvaja srca z odlično pripravljenimi klasičnimi italijanskimi jedmi. Sem radi prihajamo tudi zaradi nasmejane in brezkompromisne postrežbe, strokovnjaki v kuhinji pa so nas že večkrat navdušili.

Pice v tej lični ljubljanski piceriji z italijansko dušo so kombinacija vrhunske moke, najmanj 48-urnega vzhajanja in visoke hidratacije, zaradi česar so mehke in zelo zračne.

Foto: Matic Bajželj

Naša najljubša v Peruzzi je Zelenjavna pica z veganskim sirom, ki je edina veganska ponudba na meniju, vendar vam zagotavljamo, da vas bo njen okus popolnoma navdušil. In ker smo jo že večkrat preizkusili, jo pogumno naročimo, še preden nas posedejo za mizo.

Zdaj je v središču pozornosti mojstrski pizzaiolo, ki pripravlja našo pico. Občudujemo hitrost in lahkotnost, s katero ustvarja to slastno mojstrovino. Kmalu je pica postrežena na mizi in popolnoma se prepustimo skušnjavi. Pelati, popečene bučke, jajčevci, paprika, srčki artičok in topljivi veganski sir, izdatno posipani s svežo špinačo – vse, kar potrebujete za pristen okus Italije.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Odlično pečena, bogata, aromatična, lahka, a nasitna – pravi recept za srečo. Za osvežitev smo izbrali ne eno, temveč dve domači pijači, eno s pomarančnim in limoninim sokom, sirupom iz bele breskve, jagodnim pirejem in vodo, druga pa je limonada z bezgovim cvetjem in metinim sirupom – navdih okusov, ki spominjajo na italijansko obmorsko življenje in tamkajšnje značilne citrusne note.

Zahvalimo se jim za gostoljubnost in nadaljujemo pot do naše zadnje točke za danes.

Pizzerija Peruzza se nahaja na Peruzzijevi ulici 63, 1000 Ljubljana.

Pizzeria Piccola

Pizzeria Piccola je razmeroma nova mestna picerija z lepo in svežo notranjostjo ter menijem, bogatim z odličnimi okusi. Tu je pica vrste Pinsa ali Pinsa Romana, ki naj bi bila nekoliko lahkotnejša in lažje prebavljiva različica tradicionalne pice. In medtem ko se pica tradicionalno vrti v zraku, da dobi svojo znano okroglo obliko, ima pinsa veliko bolj mokro testo, zato jo je težje metati v zrak.

Namesto tega kuhar oblikuje testo tako, da ga stisne z rokami, kar daje pici bolj štirioglato, rustikalno obliko. Od tod tudi njeno ime – pinsère pomeni raztezanje, stiskanje in podaljševanje.

Foto: Matic Bajželj

V piceriji Piccola je okus na prvem mestu zato uporabljajo moko vrste 0.0, saj so pšenična semena, preden jih zmeljejo v moko, popolnoma oluščena, tako da je pica hrustljava in lahko prebavljiva.

Ko so razvijali idejo za tо picerijo, so njeni ustanovitelji sanjali o kraju, kjer bi za isto mizo lahko sedeli mesojedec, vegetarijanec in vegan ter vsakemu ponudili bogato izbiro okusov brez kompromisov. Zato tukaj ponujajo 3 vrstе veganskih pic, celo veganski tiramisu z domačimi piškoti in domačim veganskim mascarponejem. Še posebej so ponosni na svoj domači veganski sir iz indijskih oreščkov – fermentirano, bogato doživetje, ki nas ne more pustiti ravnodušnih. Ponujajo tudi domačo vegansko salamo. Ta je prav tako pikantna, kot mora biti, in za dodatno hrustljavost pečena v pečici. Na pici Salami jo postrežejo s karamelizirano čebulo in paradižnikom confit.

Foto: Matic Bajželj

Odločimo se, da bomo poskusili prav to pico. Priporočijo nam tudi njihov domači ledeni čaj iz bitter lemonade čaja, breskovega čaja in svežega pomarančnega soka ter sivkino limonado iz domačega sivkinega sirupa. Medtem ko uživamo v pijači in nestrpno čakamo na pico, opazujemo vrvež Zgornjega trga.

V zadnjem času je ta prikupni trg postal nekakšno središče za mlajšo in bolj umetniško publiko, s čimer je Ljubljana dobila še eno must visit točko.

Foto: Matic Bajželj

Naša pica je že postrežena in takoj opazimo, da je na mizi namesto pribora rola papirja. Ja, tu se je z rokami. Nekaterim se to morda zdi nenavadno, a kot pravijo ustanovitelji Pizza Piccola, so večinoma vsi gostje zadovoljni s svojo izkušnjo. Na naše veselje je pica lepo narezana na manjše, skoraj štirioglate kose. Z nestrpnostjo ugriznemo in mestni hrup nenadoma zamenja tiha blaženost.

Pelati, origano, karamelizirana čebula, konfitiran paradižnik, veganska hišna salama, veganski hišni sir – sestavine, ki zagotavljajo fenomenalen okus vsakega kosa.

V Pizzeriji Piccola zagotavljajo, da se pri tem ne bodo ustavili in bodo še naprej raziskovali, kako veganom ponuditi pristne italijanske okuse. Trenutno razvijajo vegansko pico stracciatella in vegansko pico mortadella. Komaj čakamo, da ju preizkusimo.

Foto: Matic Bajželj

Nahajajo se na naslovu Gornji trg 20, 1000 Ljubljana.

Ko se vračamo domov, razmišljamo o tem, da je ustvarjanje resnično dobre pice včasih zelo podobno ljubezni. Oboje zahteva stoodstotno predanost, potrpežljivost, čas, spretnost, čustva in vero. In ne da bi ji želeli dajati nepotrebno pompoznost, je pica najlažji in najhitrejši način za dvig ravni serotonina, sploh pa če jo delite z družino in prijatelji. Pravzaprav je to zelo priporočljivo. Buon appetito!

Avtor
Piše

mariabenda

Style. Več novic