Našli smo koktajl, ki bo naslednji hit poletja

22. junij 2023

Našli smo koktajl, ki bo naslednji hit poletja

22. junij 2023
Foto: Saša Despot

Poletje brez koktejla je kot zima brez snega, žalostno in turobno. In če ste se že naveličali klasičnih kombinacij žganih pijač, smo odkrili koktejl, katerega recept bodo želeli gostje na vseh poletnih zabavah.

Koktajl smo odkrili na praznovanju 150. obletnice najstarejšega obrata žganih pijač pri nas. Ptujska klet, poznana po dolgoletni tradiciji pridelave vrhunskih vin, je prava zakladnica vinske dediščine in dom najstarejšemu obratu žganih pijač na slovenskih tleh.

Žgane pijače, ki jih generacije poznajo pod blagovno znamko Petovia, so rezultat več kot stoletnega izpopolnjevanja receptur in skrbne izbire sestavin ter so simbol vrhunske kakovosti in izjemnega okusa. Že stoletja v okviru znamke nastajajo žgane pijače po tradicionalnih recepturah in na bazi pelinkovca, hruške, mentola, encijana in tavžentorože.

Vinko Mandl, Majda Debevc, Maksimiljan Kadivec, Draga Kepeš in Tine Kek (Foto: Saša Despot)

»Skozi leta smo s ponosom ohranjali in negovali bogato dediščino, ki je oblikovala našo proizvodnjo žganih pijač. Tradicija nam ponuja povezavo s preteklostjo in hkrati navdihuje naše ustvarjalne dosežke v sedanjosti. Tudi v prihodnosti smo zavezani k ohranjanju žganjekuhe kot nepogrešljivega elementa slovenske identitete«, izpostavlja Vinko Mandl, direktor trženja v Ptujski kleti.

Praznovanje 150. obletnice s pelinkovcem

Ptujska klet bo med praznovanjem letošnje obletnice prav posebno pozornost namenila pelinkovcu, ki je zaščiten z geografsko označbo in velja za tipičnega predstavnika tradicionalne slovenske domače zeliščne grenčice na osnovi pelinove arome. V Ptujski kleti se ponašajo kar s tremi različnimi pelinkovci – grenkim, sladkim in zlatim.

Foto: Saša Despot

V ponudbi žganih pijač Ptujske kleti zaseda pelinkovec posebno mesto, kar priča tudi sodelovanje z Drago Kepeš, priznano slovensko barmanko, državno prvakinjo in leta 2016 najboljšo barmanko na svetu. Draga je za Ptujsko klet razvila edinstvene recepte za koktejle s pelinkovcem. Vsak koktejl je skrbno zasnovan, da poudari kakovost in bogastvo žgane pijače ter omogoči harmonično združevanje različnih sestavin.

S takšno potezo Ptujska klet še dodatno kaže na svojo inovativnost in prilagodljivost ter potrjuje pomen združevanja bogate tradicije s spreminjajočimi se trendi, ob hkratnem upoštevanju okusov in pričakovanj ljubiteljev žganih pijač.

Uvod v poletje s Pitonom

Med vsemi koktejli s pelinkovcem gotovo izstopa Piton, ki bo zasijal kot zvezda letošnjega poletja. Ohranja značilno pelinovo aromo, hkrati pa ponuja svežino in popolno uravnoteženost okusa. Premierno je bil predstavljen javnosti na dogodku v Ljubljani, s katerim je Ptujska klet obeležila svoj jubilej.

Ula Furlan in Draga Kepeš (Foto: Saša Despot)
Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot

Posebni gosti večera, ki ga je povezovala Ula Furlan, sta bili Draga Kepeš in Majda Debevc, sommelierka in strokovnjakinja za žgane pijače, ki je poudarila pomen kulture pitja in proizvodnje žganih pijač v Sloveniji: »Ptujska klet je izjemna, saj je 150 let ohranila neprekinjen proces žganjekuhe in ponuja tradicionalne proizvode, ki so oblikovali našo edinstveno identiteto žganih pijač, česar pa se ljudje premalo zavedajo.«

Metka Kejžar, Dada Jerovšek in Pika Zrim (Foto: Saša Despot
Kaja Flisar in Mirko Mayer (Foto: Saša Despot)

*Opozorilo – Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!

Avtor
Piše

K. Š.

Style. Več novic