Našli smo najboljše veganske burgerje v Ljubljani!

08. julij 2023

Našli smo najboljše veganske burgerje v Ljubljani!

08. julij 2023
Foto: Matic Bajželj

Verjetno poznate dneve, ko si preprosto želite burgerja. In če ste nas spremljali na zadnjem lovu za izvrstnim veganskim brunchem, že veste, da pri okusih ne sklepamo kompromisov.

Tokrat posebno pozornost namenjamo njegovemu veličanstvu burgerju – kralju ulične hrane, simbolu ležernosti in svobode. Toda preverimo, ali je ta poslastica rezervirana le za mesojedce in ali lahko najdemo veganske mojstrovine, ki jih je vredno poskusiti.

Bistro Maha

Ogled začnemo s pravim mestnim zakladom, ki je rahlo odmaknjen od hrupa in gostega turističnega vrveža. Bistro Maha je eden od biserov Nazorjeve ulice. Pozdravi nas s prijazno in sodobno notranjostjo, veliko svetlobe in razigranih barv.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Vzdušje je pomirjujoče in lahko vsakogar pripravi do tega, da se sprosti in si privošči dolgo zdravo kosilo. Maha pa je naklonjena tudi ljubiteljem ulične in fast food kulture.

Foto: Matic Bajželj

Njihov jedilni list je izključno rastlinski, kratek, a zelo zanimiv, v njem pa so našli prostor ne le za enega, temveč dva burgerja – Šir Burger in BBQ tempeh. Seveda naročimo oba. K njima izberemo pečen krompirček – mešanico navadnega in sladkega krompirja.

Vzamemo tudi dobro ohlajeno kombucho z okusom limete in mete. Ta 100-odstotno naravna pijača je znana po svojih blagodejnih učinkih na črevesno floro. Nekateri pravijo, da je že kozarec tega poživljajočega napitka čudovit način, da se znebimo občutka teže v želodcu.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

V Šir burgerju se skriva Amaze polpet: 100-odstotno rastlinsko mleto ‘meso’ s podobno strukturo in zadimljenim vonjem mletega govejega mesa, vendar je narejeno le iz grahovih beljakovin. Amaze ima že dolgo rezervirano mesto v naših srcih. Všeč nam je koncept tega inovativnega slovenskega podjetja, ki nenehno išče in razvija bolj trajnostne, poštene in okusne načine pridelave rastlinskih živil.

Za svoje izdelke naj bi porabili 95 odstotkov manj vode, 90 odstotkov manj zemlje in proizvedli 85 odstotkov manj toplogrednih plinov, kot jih proizvodnja pravega govejega mesa. Njihovo poslanstvo nas popolnoma navdušuje.

In okus burgerja Amaze? Okus je mesnat, dimljen, bogat, a hkrati blag. Prav zares spominja na goveji burger polpet. Celo mesojede privržence hitre prehrane lahko uspešno zavede, da gre za pravo meso. V mehki bombeti so poleg Amazove polpete še ‘šir’ (domač veganski sir), majoneza z limeto in rdečo peso, kimči slow in kisana koleraba. Božanska kombinacija okusov in tekstur.

Foto: Matic Bajželj

BBQ tempeh je narejen iz domačega tempeha z visoko vsebnostjo beljakovin. Praviloma je tempeh narejen iz sojinih zrn, ki se kontrolirano fermentirajo in nato oblikujejo v obliko kolača. Ker pa v Mahi skrbno izbirajo vsako sestavino in si prizadevajo za ekološke in lokalne sestavine, ga izdelujejo iz sončničnih semen in ajde. V tem burgerju tempeh spremljajo hrustljava solata, hišna remoulada iz gomolja zelene, amazakeja (sladki fermentirani riž) ter jabolka, da nastane izvrstna simfonija kremaste, goste teksture s sladkastim okusom.

Oba burgerja sta dovolj velika in sočna, vsak pa prinaša dopolnjujoč, drzen in svež okus. Idealno se ujemata z našo predstavo o bogati burger izkušnji.

Foto: Matic Bajželj

Naslov bistro Maha: Nazorjeva ulica 3, 1000 Ljubljana

Okrepčevalnica Krakovc

Na eni od razmeroma mirnih centralnih ulic, nedaleč od Zoisove, se nahaja okrepčevalnica Krakovc. Če se želite izogniti mestnemu vrvežu in se sprehoditi po Krakovskem nasipu, ne morete zgrešiti njihove prelepe terase s slikovitim razgledom na Ljubljanico. Mize v tem baru so dobesedno nameščene tik ob reki, zaradi razgleda pa je naš dan še bolj popoln.

Foto: Matic Bajželj

Že ob vhodu v tem prikupnem lokalu nas prijazno pozdravijo in z nasmehom ponudijo, da se ohladimo s hišno vodo s koščki posušenega jabolka na vrhu ter hišnim ledenim čajem z liofiliziranimi jagodami in svežo meto. Seveda sprejmemo ponujeno priporočilo.

Foto: Matic Bajželj

Notranjost je preprosta, a lahkotnost je dobesedno zapisana v njegovem DNK. Jedilnik, tako kot sam lokal, ni pompozen in zapleten. Navdušeni smo nad tem, da se veganska ponudba skriva v vsaki kategoriji menija, kjer so prisotni gratiniran tofu z vegansko smetano in sirom, veganski kruh z avokadom, oreščki in kalčki, veganski solatni krožnik, veganski gratinirani njoki itd.

Pokažemo moč karakterja in se komaj upremo skušnjavi, navsezadnje smo prišli preverit, kakšen je njihov veganski burger.

Foto: Matic Bajželj

V Krakovcu pripravljajo svoj burger s tofujem. Če ste že kdaj poskusili tofu, verjetno veste, da je težko zadeti najprimernejši način njegove priprave in začinjanja. Toda tukaj tofu pripravijo čudovito – popečen na žaru, hrustljav na zunanji strani in prijetno mehak v notranjosti. Ta je v zelenjavni bombeti in v dobri družbi svežega paradižnika, krhke solate, veganske majoneze in sriracha omake. Postrežejo ga s krhkim wedges krompirčkom.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Krakovc pivnica in okrepčevalnica: Krakovski nasip 12, 1000 Ljubljana

Lars and Sven

Na lovu za veganskimi burgerji smo odšli še tja, kjer so burgerji doma. Naša izbira je Lars in Sven na Rudniku, prva lokacija te verige. Ni naključje, da smo izbrali prav njo. V osmih letih je postala svojevrstno središče za vse ljubitelje in poznavalce burgerjev. Industrijsko zasnovo lokala dopolnjujejo značilna svetila, naravni materiali in veliko, res veliko svetlobe. Leseni in kovinski elementi pa lepo dopolnjujejo njegov ameriški urbani slog.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

Lars in Sven se uvršča med obvezne postanke vsakega, ki se znajde v mestu. Nič čudnega, saj bistro je prava oaza užitkov hitre prehrane.

Poznavalcem je verjetno znano, da je duša vrhunskega burgerja v samem polpetu. Zato želimo preizkusiti njihov veganski burger Beyond meat burger s sočnim polpetom ameriškega podjetja Beyond meat.

Zanimivo dejstvo je, da je tudi sam Leonardo DiCaprio investiral v rastlinsko meso Beyond Meat, in če Leonardo verjame v njihov uspeh, ne vidimo razloga, da jim ne bi zaupali tudi mi.

V njegovo čast naročimo še krompirček in dobro ohlajeno domačo limonado in pojedina se lahko začne. Ameriški Beyond, tako kot slovenski Amaze, lahko uspešno zapelje celo zaprisežene mesojedce. Mesnat in slasten – ta burger je narejen iz rastlinskih beljakovin, po načinu priprave in okusu pa je podoben govedini.

Foto: Matic Bajželj
Foto: Matic Bajželj

V trenutku, ko polpet poljubi žar, se razširi nepopisno slastna aroma burgerja. Za trenutek podvomimo, da je brez mesa, vendar nam kuhar prijazno zagotovi, da pripravlja vegansko različico. Dobimo velik burger v durum bombeti, obložen z izdatno količino veganske majoneze in veganskega sira čedar. Tukaj svoje mesto najdejo tudi rezine svežega paradižnika z listi zelene solate ter rezine rdeče čebule – nezaslišano okusna poslastica.

Foto: Matic Bajželj

Lars and Sven burgers Rudnik: Jurčkova Cesta 225, 1000 Ljubljana

Ob vsem tem ne moremo mimo razmišljanja o emisijah, podnebnih spremembah, zdravju in načinih reje živali za meso. Ali resnično naš odnos do hrane predstavlja naravno nadaljevanje našega odnosa do planeta, živali in naših teles?

Vse več ljudi spreminja svoje prehranjevalne navade in rastlinska prehrana postaja vse pogostejša izbira. Veseli nas, da nam je uspelo najti toliko okusnih, raznolikih in zanimivih veganskih različic, saj kdo bi se rad prikrajšal za užitek ob okušanju sočnega in obilnega burgerja?

Avtor
Piše

mariabenda

Style. Več novic