fbpx

Nasvet strokovnjaka: Kako prepoznati in se izogniti nakupu modnih ponaredkov?

Izbor urednice, Moda, Novice, slider

Za nasvet smo vprašali odvetnika Sama Urbanijo,ki se ukvarja z odkrivanjem ponaredkov in varstvom pravic imetnikov blagovnih znamk

V času neštetih lažnih novic, škandala Diet Prada ter kupovanja sledilcev na družbenih omrežjih, je zasnova avtentičnosti iz popularnosti postala prava vrednota. Zahvaljujoč popolni prilagoditvi svetovne modne industrije, trgovina ponarejenega blaga postaja vedno bolj prefinjena, donosna in spretna pri odzivanju na zahteve trga.

Ponaredki niso več omejeni samo na stojnice v Jugovzhodni Aziji, Turčiji ali pred največjimi znamenitostmi v modnih metropolah in če smo se karkoli naučili na Instagramovem profilu @dietprada, danes nobena država ni varna pred trgovino s ponarejenim blagom.

Kitajska, Turčija, Hongkong, Tajvan in Egipt so države, ki so največje proizvajalke ponarejenega blaga, ki množično ponarejajo majice, športne copate, pasove in denarnice. Imeti kos s podpisom znanega modnega oblikovalca še danes velja za statusni simbol in prav to je razlog, da ta industrija postaja vedno močnejša.

Prestižna znamka Louis Vuitton je na samem vrhu med ponaredki. Njihov prepoznani logotip je magnet za vse generacije, žal pa njihova cena ne odgovarja vsaki denarnici.

V želji po preprečitvi nakupa ponaredkov, kako jih prepoznati ter ukrepati, smo se za odgovore obrnili na odvetnika Sama Urbanijo, iz Odvetniške pisarne Urbanija, ki se ukvarja z odkrivanjem ponaredkov in varstvom pravic imetnikov blagovnih znamk.

Kakšna je razlika med ponaredkom in repliko?

“Ponaredek in replika se v določenem delu prekrivata, nista pa sopomenki. Ponaredek je izdelek, ki je označen oziroma nosi registrirano blagovno znamko (npr. ime, logotip), brez dovoljenja lastnika, pri čemer niti ni pomembno, da je izdelek identičen originalnemu izdelku. Pomembno je, da gre za izdelek iste vrste, npr. obutev, oblačilo, uro itd.

Replika pa je izdelek, ki »posnema« originalen izdelek, zato ni nujno, da je vsaka replika tudi ponaredek. Ponaredki so samo tiste replike, ki nosijo zaščiteno znamko.

Replika, ki ne nosi zaščitene znamke, ni ponaredek. Lahko pa je piratsko blago, če ima nekdo zaščiten model, to je videz izdelka. Če neka ura (replika) posnema registriran model, je to piratski izdelek, ki krši pravice iz modela.

Če je na repliki še zaščitena znamka, potem je hkrati tudi ponaredek. Prodajalec se z označitvijo, da je izdelek replika, ne izogne kršitvi.” 

Kako razširjena je v Sloveniji prodaja ponarejenega blaga?

“Vrednost trgovine s ponarejenim blagom je približno 460 milijard ameriških dolarjev, kar predstavlja 2,5 % celotne globalne trgovine. Ocenjuje se, da zaradi ponarejenih izdelkov, sektor oblačil in obutve, letno v EU izgubi kar 26 milijard ameriških dolarjev oziroma 10 % celotnega prihodka.

Po ocenah se to neposredno in posredno odraža tudi v izgubi 500.000 delovnih mest letno. Svoje k tem številkam prispeva tudi prodaja ponarejenih izdelkov v Sloveniji. Finančna uprava je v letu 2016 zadržala 1.289.702 kosov ponarejenih izdelkov, v ocenjeni vrednosti 4,9 milijona evrov.” 

Kako ponaredki pridejo v Slovenijo?

“Ponaredki v Slovenijo pridejo v zabojnikih z ladjami ter preko klasične pošte in mednarodnih služb za dostavo, največ iz Kitajske, Hongkonga, Singapurja in Indije. Na terenu se z velikimi količinami najpogosteje srečam v Luki Koper, kjer ponarejeni izdelki pridejo v zabojnikih, male pošiljke pa praktično dnevno obravnavamo v okviru postopkov na oddelkih za carinjenje na Pošti Slovenije in Letališču Jožeta Pučnika. Največji del pošiljk, ki pridejo preko pošte, predstavljajo izdelki, kupljeni preko spleta.”

So ponaredki »rezervirani« samo za velike znamke Gucci, Louis Vuitton, Hermes, ali so ponarejeni tudi izdelki manj znanih modnih znamk? Katere znamke največkrat ponarejajo?

“Izdelki, kot so Ray Ban, Rolex, Nike, Adidas, UGG in druge znamke, so tradicionalna tarča ponarejevalcev, vendar ponaredke najdemo praktično na vseh področjih potrošniškega blaga.

Tudi manj znane modne znamke niso izvzete iz ponarejanja. Ponarejevalska industrija je zelo odzivna, saj se ponaredki pojavijo takoj, ko se na trgu pojavi dovolj veliko povpraševanje po izdelkih določene blagovne znamke.” 

Kateri so najbolj očitni znaki ponaredkov oziroma kako se lahko prepričamo, da ne kupujemo ponaredkov?

“Nekakovostni materiali, slaba izdelava, razlike v barvah, intenziven vonj po kemikalijah, ostanki lepila, malomarno izdelane etikete, sumljivo nizka cena … Če ste preko spleta naročili športne copate ali čevlje znane blagovne znamke in jih prejeli pakirane v plastično vrečko, gre zelo verjetno za ponaredek.

Zelo zanesljiv način izogibanja ponaredkom je, da izdelke kupujete pri preverjenih trgovcih.” 

Ste že imeli primer, ko so bili ponaredki tako dobri, da jih niso prepoznali niti v matičnih podjetjih?

“Ponaredki se po kakovosti lahko zelo razlikujejo. Nekateri so celo narejeni v istih tovarnah kot originali. Po pravilu pa gre za izdelke, ki po kakovosti materialov in izdelave ne dosegajo originalov. Proizvajalci uporabljajo različne metode označevanja izdelkov z namenom preprečevanja ponarejanja in lažjega odkrivanja ponaredkov (različne kode, hologrami, mikro potiski, ipd.).

Na podlagi v izdelek vgrajenih skritih kazalnikov lahko pogosto, zgolj na podlagi fotografij, z veliko zanesljivostjo ugotovijo ali je izdelek ponarejen. Nekateri proizvajalci so vzpostavili zapletene sisteme označevanja izdelkov, ki jih ponarejevalci ne znajo razvozlati ali pa se jim to finančno ne izplača.”

Na kaj moramo paziti pri spletnih nakupih znanih modnih znamk?

“Najbolj varen je nakup na uradni spletni trgovini proizvajalca ali njegovega pooblaščenega prodajalca ter v spletnih trgovinah priznanih in preverjenih trgovcev. Izdelki, kupljeni na kitajskih spletnih trgovinah, se največkrat izkažejo za ponaredke. Na splošno velja, da moramo pred nakupom preveriti prodajalca.

Sumljivo je, če na spletni strani ni preverljivih podatkov o ponudniku spletne trgovine z navedbo podjetja oziroma imena ter naslova, kontaktnih telefonskih številk in elektronskih naslovov ali če ni navedenega naslova, na katerega lahko vrnete izdelek v primeru odstopa od nakupa ali napake na izdelku.

Bolj previdni lahko preverijo tudi spletno domeno in se pozanimajo o izkušnjah drugih z določeno spletno trgovino. Nekateri se pred večjim nakupom odločijo tudi za manjši kontrolni nakup. Priporoča se plačilo s plačilnim sredstvom, ki omogoča povračilo plačila (chargeback).

Na tem mestu bi odsvetoval nakup izdelkov, ki se ponujajo na Facebookovih profilih oziroma straneh. Zelo verjetno boste kupili ponaredek ali pa izdelek povezan s kriminalno dejavnostjo.”

Kaj se zgodi z zaseženimi ponaredki?

“Zaseženi izdelki, pri katerih je ugotovljena kršitev intelektualne lastnine, se odstranijo iz prometa. Praviloma se uničijo oziroma reciklirajo. Takih izdelkov ni mogoče uporabiti v humanitarne namene. Po svetu sicer potekajo projekti uporabe ustrezno de-brandiranih izdelkov v humanitarne namene, vendar le ob izključnem soglasju imetnikov pravic iz blagovnih znamk.” 

Kakšne posledice lahko nosi kupec ponaredkov?

“Carinske ukrepe v zvezi s kršitvami pravic intelektualne lastnine ob vnosu ponarejenega blaga v Republiko Slovenijo izvajajo carinski organi v skladu s predpisi Evropske unije in nacionalnimi predpisi. Posameznik, ki kupi ponarejeni izdelek za osebno rabo, lahko ostane brez izdelka in denarja.

Posebne kazenske sankcije v smislu globe ali kazni, pri nas za take primere niso predvidene. Drugače je v nekaterih državah, kjer je tudi kupovanje ponarejenih izdelkov za osebne potrebe kaznivo, zato velja previdnost tudi pri nakupovanjih v tujini.” 

 

Foto: osebni arhiv, Pinterest, BoF


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam