Naučite se stimulirati vagus in zmanjšati napetost v kritičnih trenutkih

14. oktober 2022

Naučite se stimulirati vagus in zmanjšati napetost v kritičnih trenutkih

14. oktober 2022

Živec vagus povezuje možgane s pljuči, srcem in prebavnim sistemom, z njegovo stimulacijo pa lahko sproščamo telo v stresnih situacijah ter lajšamo epilepsijo, depresijo in anksioznost.

Živec vagus je pomemben del našega živčnega sistema, saj povezuje možgane s pljuči, srcem in prebavnim sistemom. Vagus je tudi zelo dolg živec, ki se razteza od možganov vse do debelega črevesa, in igra pomembno vlogo pri nadzoru nezavednih funkcij, kot so srčni utrip, govor, dihanje in prebava, piše Cleveland Clinic.

Gre tudi za živec, ki nadzoruje naš odziv na stres, torej pomaga telesu, da preide iz stanja stresa v stanje sproščenosti in obratno. Nekateri strokovnjaki pravijo, da je živec vagus glavna vez med umom in telesom, s starostjo pa je lahko njegovo delovanje zaradi staranja in pretiranega stresa oslabljeno.

Oslabljeno delovanje vagusnega živca lahko vodi do visokega krvnega tlaka, bolezni srca, sladkorne bolezni tipa 2 ter depresije in anksioznosti. Medicinska stimulacija vagusa se je izkazala za dobro zdravilo za epilepsijo in depresijo, vendar je vse več dokazov, da obstaja več načinov, kako sami stimulirati vagus.

Foto: Pexels

Stimulacija živcev kot zdravilo za depresijo in epilepsijo

V ZDA za zdravljenje epilepsije in depresije že nekaj let uporabljajo majhno napravo, ki jo kirurško vsadijo v predel prsnega koša. Naprava skozi vagus v možgansko deblo pošilja električne signale in aktivira določene dele možganov, pojasnjujejo na kliniki Mayo.

V evropskih državah je v uporabi novejša naprava, ki ne zahteva kirurške vstavitve in je enako učinkovita. Uporaba tovrstnih pripomočkov ni primarna rešitev, ampak se uporablja pri ljudeh, ki se slabo odzivajo na zdravljenje z zdravili.

Prav tako bodo zdravniki v večini primerov priporočili kombinacijo zdravil in stimulacije z aparatom, rezultat pa bo zmanjšana pogostost epileptičnih napadov, ki bodo manj intenzivni. Za ljudi z depresijo namestitev naprave pomeni zmanjšanje simptomov v nekaj mesecih.

Foto: Unsplash

Kako lahko sami stimuliramo vagus?

Ni vam treba biti oseba z epilepsijo ali hudo obliko depresije, da bi občutili prednosti stimulacije vagusnega živca. Ker je povezan s ključnimi deli telesa, kot so pljuča, srce in prebavni sistem, lahko stimulacija tega živca pomaga pri sprostitvi, uravnavanju srčnega ritma in ritma dihanja, ima pa tudi protivnetne lastnosti.

Zaradi sprostitve pride tudi do znižanja krvnega tlaka in v nekaterih primerih do zmanjšanja migrenske bolečine. Nove raziskave kažejo, da lahko covid vpliva na vagus in povzroča težave z govorom, vrtoglavico in nizek krvni tlak.

Stimulacija vagusnega živca ima številne prednosti in obstaja več tehnik za to doma.

Foto: Pexels

Hladne obloge in ledene kopeli

Strokovnjakinja za fizikalno terapijo Katja Zeisler za Everyday Health pojasnjuje, kako lahko uporaba hladnih oblog na predelu, kjer poteka vagusni živec, vpliva na variabilnost srčnega utripa, kar je znak zmanjšanega stresa.

Čeprav ni točno znano, kako vpliva na živec, se je hladna stimulacija v več študijah izkazala za učinkovito, predvsem v osebnih izkušnjah bolnikov. Poleg uporabe hladnih obkladkov na prsih lahko podobne učinke dosežemo tudi s potopitvijo obraza v ledeno kopel.

Glasno petje

Morda se zdi nenavadno, vendar glasno petje ali kričanje aktivira glasilke, kar posledično aktivira vagusni živec, pojasnjuje dr. Megan Horeis za Allied Services. Prav zaradi tega moramo pogosto kričati, da se znebimo stresa, in dobro je vedeti, da res pomaga.

Foto: Pexels

Globoko dihanje

Tehnika dihanja, ki jo priporoča dr. Horeis, stimulira vagusni živec in vodi do sprostitve telesa. Poskusite dihati počasneje, približno šest vdihov na minuto. Dihajte globoko, iz trebuha, in si predstavljajte, kako se prsni koš širi z vsakim vdihom. Izdih naj traja dlje kot vdih, tako boste najlažje sprožili sprostitev.

Vse te tehnike služijo kot takojšnje lajšanje stresa, a najboljši način za ohranjanje zdravja je zmanjšanje vzrokov za stres ter bolj umirjeno in uravnoteženo življenje. S tem boste ohranili tudi zdravje vagusnega živca.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic