Ne delajte te napake pri čiščenju kafetiere

13. november 2024

Ne delajte te napake pri čiščenju kafetiere

13. november 2024
Foto: Unsplash
Ne delajte te napake pri čiščenju kafetiere

Ne delajte te napake pri čiščenju kafetiere

13. november 2024
Foto: Unsplash

Čiščenje kafetiere se morda zdi enostavno opravilo, a mnogi ljubitelji kave delajo napake, ki lahko vplivajo na okus in kakovost kave, celo na življenjsko dobo naprave.

Med ljubitelji dobre kave je kafetiera zagotovo ena najbolj priljubljenih naprav za domačo pripravo slastnega napitka. Precej manj pa so znana pravila o pravilnem čiščenju in vzdrževanju te tridelne posode, ki omogočajo pripravo vrhunskega espressa.

Ne uporabljajte detergenta za čiščenje posode

Skrivnost odlične kave je v pravilnem vzdrževanju kafetiere. Nikakor je ne čistite z detergentom za posodo niti je ne perite v pomivalnem stroju. Detergenti so preveč agresivni in lahko v kafetieri pustijo neprijeten okus, kar vpliva na kakovost napitka.

Ključno je redno vzdrževanje

Za optimalno delovanje in vrhunski okus kave kafetiero po vsaki uporabi umijte z vodo in osušite s čisto krpo. Ko se kafetiera ohladi, jo razstavite, odstranite lijak in izpraznite kavno usedlino. Nato temeljito sperite vse dele. Pomembno je, da je kafetiere ne sestavite nazaj, dokler vsi deli niso popolnoma suhi, saj s tem preprečite oksidacijo.

Foto: Unsplash

Temeljito čiščenje

Kljub rednemu čiščenju z vodo se sčasoma v kafetieri nabere umazanija. Zato je poleg vsakodnevnega vzdrževanja priporočljivo občasno opraviti temeljito čiščenje, da kafetiera deluje brezhibno. Redno preverjajte, ali so luknjice v filtru čiste. Če so zamašene, jih lahko očistite z mehko zobno ščetko ali konico igle. Tesnilo pa preprosto odstranite in obrišite s krpo, namočeno v vodo.

Ena od pogostih težav površinskega čiščenja kafetiere je kopičenje vodnega kamna, ki ga lahko učinkovito odstranite s tremi naravnimi sestavinami: sodo bikarbono, alkoholnim kisom in limoninim sokom.

Foto: Unsplash

Posamezne dele kafetiere lahko nekaj časa namakate v mešanici vroče vode, alkoholnega kisa in limoninega soka. Druga možnost pa je, da rezervoar kafetiere napolnite z mešanico vode, alkoholnega kisa, limoninega soka in sode bikarbone. Brez dodajanja kave kafetiero »zvarite« kot običajno. Nastalo tekočino zavrzite, nato pa kafetiero temeljito sperite pod tekočo vodo.

Da bi se izognili prekomernemu nabiranju vodnega kamna, je priporočljivo za pripravo kave in čiščenje uporabljati filtrirano ali ustekleničeno vodo.

Avtor
Piše

Uredništvo

Style. Več novic