Med ljubitelji dobre kave je kafetiera zagotovo ena najbolj priljubljenih naprav za domačo pripravo slastnega napitka. Precej manj pa so znana pravila o pravilnem čiščenju in vzdrževanju te tridelne posode, ki omogočajo pripravo vrhunskega espressa.
Ne uporabljajte detergenta za čiščenje posode
Skrivnost odlične kave je v pravilnem vzdrževanju kafetiere. Nikakor je ne čistite z detergentom za posodo niti je ne perite v pomivalnem stroju. Detergenti so preveč agresivni in lahko v kafetieri pustijo neprijeten okus, kar vpliva na kakovost napitka.
Ključno je redno vzdrževanje
Za optimalno delovanje in vrhunski okus kave kafetiero po vsaki uporabi umijte z vodo in osušite s čisto krpo. Ko se kafetiera ohladi, jo razstavite, odstranite lijak in izpraznite kavno usedlino. Nato temeljito sperite vse dele. Pomembno je, da je kafetiere ne sestavite nazaj, dokler vsi deli niso popolnoma suhi, saj s tem preprečite oksidacijo.
Temeljito čiščenje
Kljub rednemu čiščenju z vodo se sčasoma v kafetieri nabere umazanija. Zato je poleg vsakodnevnega vzdrževanja priporočljivo občasno opraviti temeljito čiščenje, da kafetiera deluje brezhibno. Redno preverjajte, ali so luknjice v filtru čiste. Če so zamašene, jih lahko očistite z mehko zobno ščetko ali konico igle. Tesnilo pa preprosto odstranite in obrišite s krpo, namočeno v vodo.
Ena od pogostih težav površinskega čiščenja kafetiere je kopičenje vodnega kamna, ki ga lahko učinkovito odstranite s tremi naravnimi sestavinami: sodo bikarbono, alkoholnim kisom in limoninim sokom.
Posamezne dele kafetiere lahko nekaj časa namakate v mešanici vroče vode, alkoholnega kisa in limoninega soka. Druga možnost pa je, da rezervoar kafetiere napolnite z mešanico vode, alkoholnega kisa, limoninega soka in sode bikarbone. Brez dodajanja kave kafetiero »zvarite« kot običajno. Nastalo tekočino zavrzite, nato pa kafetiero temeljito sperite pod tekočo vodo.
Da bi se izognili prekomernemu nabiranju vodnega kamna, je priporočljivo za pripravo kave in čiščenje uporabljati filtrirano ali ustekleničeno vodo.