Ne iščite svoje boljše polovice!

23. junij 2021
Ne iščite svoje boljše polovice!

Ne iščite svoje boljše polovice!

23. junij 2021
Profimedia

Pred kratkim je uporabnica foruma ostale uporabnike vprašala, ali verjamejo v sorodne duše. Je smiselno verjeti, da vas nekje čaka popoln partner, ali je to utopija?

Sorodna duša naj bi bila oseba, prijatelj ali partner, ki se z vami popolno ujema. Glede na to definicijo sorodne duše zagotovo obstajajo – z določenimi ljudmi se razumemo veliko bolje kot z drugimi, nekdo, ki nas razume na način kot nihče drug. Toda izraz “sorodna duša” nosi spiritualni pomen, ki je več od samo dobrih prijateljev. Gre za eno osebo, ki vam je preprosto namenjena.

Romantiziranje zveze in partnerja

Predpostavka, da nekje na tem planetu obstaja vaša sorodna duša, zna biti problematična. Filmi, serije, knjige in glasba, ki govorijo o konceptu sorodnih duš, predpostavljajo, da iščete svojo drugo polovico in posledično sami niste celi. Nekaj, ali bolje rečeno, nekdo vam manjka. Če imate konstantno občutek, da potrebujete drugo osebo, da vas izpopolni, bodo vaše zveze neuspešne. 

Eden od uporabnikov foruma je o sorodnih dušah in naših pričakovanjih napisal naslednje: 

“Dandanes smo preveč pod vplivom filmov, kjer je velikokrat vse popolno. Tega ni. Popoln je tisti, ki se tega zaveda in zna živeti svoje življenje, takšen kot je. Brez pretvarjanja zato, da bili všeč drugim. To se na dolgi rok ne obnese. Če imamo svoj karakter, je drugim jasno, kaj lahko od nas pričakujejo in obratno seveda. To je zame edina sprejemljiva možnost. Ne vem ali to tudi spada v kategorijo sorodnih duš.”

Uporabnik foruma

Zakaj je idealiziranje partnerja kot sorodne duše slabo za zvezo?

Ljudje, ki svoje partnerje označijo kot svoje sorodne due, se pogosto manj zadovoljni z razmerjem. Imajo namreč pričakovanja, da bo vse popolno, vsak prepir, vsako nesoglasje pa je dokaz, da morda to ni vaša sorodna duša. Posledično boste manj prepričani v zvezo, ki jo imate in obstaja večja verjetnost, da partnerje zapustite oziroma zamenjate za nekoga, ki je po vašem “ustreznejši” ali bližje sorodni duši, vendar v resnici še vedno ne dovolj blizu. 

Profimedia

Prav tako je statistično nemogoče, da bi obstajala ena sorodna duša, ki bi jo lahko našči v svojem življenju. Že če bi samo predpostavili, da gre za osebo vaše starosti, bi imeli vsaj 500 milijonov potencialnih kandidatov. Iskanje popolnega partnerja se lahko izkaže kot naporno in izčrpavajoče, vse zveze, v katere vstopate, pa dojemate kot nezadovoljive. 

Kako postanemo sorodna duša?

Psihološko gledano bi lahko rekli, da ne gre za iskanje sorodne duše, temveč za to, da postanemo sorodna duša en drugemu. Ta občutek “popolnosti” dobimo, ko smo v zvezi nekom, ki nas ljubi, spoštuje in se trudi, da je dober partner. Prav tako ni nujno, da je ta občutek prisoten že takoj na začetku. V zvezi rastemo, se razvijamo in odnos se sčasoma lahko izboljša, partnerja pa postaneta “sorodni duši”. 

Profimedia

Pomembno je, da si zapomnimo, da vsaka zveza zahteva, da vanjo vložimo svoj trud, da komuniciramo s partnerjem, ga spoštujemo, mu zaupamo in ga imamo radi. 

Style. Več novic