fbpx

Neustavljiv uspeh italijanskega Guccija: znamka, ki ji kupci jedo iz roke

Moda, Novice

Če ljudje obožujejo in kupujejo Gucci, potem verjetno ni modnega strokovnjaka, ki bi jih prepričal v nasprotno. Poleg tega pa modni strokovnjaki že dolgo več ne narekujejo trendov. Ta primat so jim vzeli kupci.

Komu, kako in zakaj se lahko pripiše megalomanski uspeh italijanske modne znamke? Vodilni mož konglomerata Kering, Francois Henri Pinault (soprog Salme Hayek) si zadovoljno mane roke, saj poročila, ki prihajajo na njegovo pisalno mizo, temeljijo zgolj na statistični rasti in glede na cene portfolia, bi lahko Gucci do konca leta ustvaril 10 milijard zaslužka.

Če primerjamo z letom 2017, ko so leto končali z zaslužkom v višini 6,2 milijarde evrov, lahko rečemo, da bo letošnje leto rekordno.

Zdi se, da Marco Bizzarri in Alessandro Michele znata vleči prave poteze, zaradi katerih milenijci odpirajo svoje denarnice in kupujejo Guccijeve izdelke ter ga že tretje leto zapored družijo na samem vrhu najbolj popularnih modnih znamk.

Marco Bizzarri, Francois Henri Pinault, Salma Hayek, Alessandro Michele

O popularnosti blagovne znamke ni treba preveč razpravljati, zadostuje le pogled na Instagram in opazili boste,  da velik odstotek deklet na rami nosi Guciijevo torbico, vsaka tretja ima usnjen pas s črkama G, mokasine pa so tako ali tako must – have vsakega, ki da vsaj nekaj na modo in so že leta na seznamu najbolj zaželenih kosov.

In medtem ko se mnoge modne hiše borijo s pravilnim dostopom do nove generacije potrošnikov ter še vedno poslujejo po staromodnih načelih, je Guccijev šef Marco Bizzarri svoj pogum in sodobno razmišljanje zelo dobro unovčil.

Alessandro Michele je glavni oblikovalec in njegov uspeh je nesporen, vendar pa je prav Bizzarri mož odločitev, ki je leta 2015 sprejel vodilni položaj v modni hiši, v trenutku zatona statusa cool modne znamke, potem, ko jo je zapustil Tom Ford, za časa katerega je modna znamka doživljala največje uspehe.

Alessandro Michele

Michele se je nenadoma pojavil s svojimi psihadeličnimi modeli, svetlimi barvami, bogatimi materiali in kičastimi stajlingi, oči modnih urednikov pa so eksplodirala zaradi vzhičenja nad videnim.

Mogoče se kdo celo spomni navdušenja modnih urednikov po Alessandrovi prvi modni reviji za Gucci, ki so po zaključku na družbenih omrežjih, poleg fotografij modelov, dodajali ključnike #want #need #OMG #obssesed.

Ta obsedenost traja še danes, kljub napovedim nekaterih modnih kritikov, ki trdijo, da se je oblikovalec izpel, saj je zadnjo kolekcijo več ali manj ponovil iz pretekle sezone.

Bizzarri je pred meseci dejal, da so njegovo skrivno orožje milenijci, ki so zaposleni v modni hiši, ki pa jih obravnava kot glavne svetovalce za ustvarjalne rešitve, ki so bile sprejete na višji ravni. Ekipa ljudi v srednjih 20-ih letih tako sedi ob bok človeku, ki trenutno vodi največji modni imperij in ki jih pozorno posluša.

Jared Leto in Marco Bizzarri

Kot je še povedal, svoje zaposlene vsak mesec prosi, naj mu navedejo tri nove predloge za izboljšanje poslovanja podjetja.

Podobne pristope imata tudi Demna Gvasili in Virgil Abloh, ki sta zgradila modne znamke na razumevanju želja nove generacije in njuni želji, da bi te želje uresničila.

Bizzari se v delo Alessandra Michela ne vmešava in ga pušča da ustvarja, kar želi ter z njim ne razpravlja o prodaji, kar je nedvomno veliko olajšanje za oblikovalca. Ustvarjati brez prisile so sanje vsakega oblikovalca, žal  kar 80 % ustvarjalcev tega privilegija nima.

Gucci je ena izmed najbolj naprednih blagovnih znamk, ko je govora o spletni prodaji, dostopnosti njihovih kosov ter komunikaciji z uporabniki na družbenih omrežjih.

Čeprav so tako imenovani premium brand, je njihov pristop sproščen in samo s tem, da zavračajo snobizem, katerega mnoge hiše še danes spodbujajo kot zaželen pristop in simbol prestiža.

Tveganje nikoli ni bila Bizzarrova težava, zato si člankov, kot na primer ta, objavljen na ugledni strani BoF (Business of Fashion), v katerem avtorica trdi, da ljudje ne bodo več kupovali Guccijevih mokasin, ne žene preveč k srcu.

Mogoče se avtorica ne moti, zato pa smo lahko prepričani, da bi se v tem primeru Bizzarri in Michele spomnila kaj drugega.

Če ljudje obožujejo in kupujejo Gucci, potem verjetno ni modnega strokovnjaka, ki bi jih prepričal v nasprotno. Poleg tega pa modni strokovnjaki že dolgo več ne narekujejo trendov. Ta primat jim je vzel kupec sam, Bizzarri pa ima te kupce v pesti.

 

Foto: Instagram, Getty, Profimedia


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam