Nizozemci bodo v jahto Jeffa Bezosa metali jajca

14. februar 2022

Nizozemci bodo v jahto Jeffa Bezosa metali jajca

14. februar 2022

Prebivalci Rotterdama so se odločili, da bodo v jahto Jeffa Bezosa metali jajca, če se zaradi nje razstavi zgodovinski most.

V zadnjih dneh je v mestu Rotterdam med prebivalci završalo, saj se v tem nizozemskem kraju za Jeffa Bezosa, lastnika in direktorja podjetja Amazon, gradi megajahta. Ker pa je tako ogromna, bi morali razdreti zgodovinski most, da bo lahko izplula.  

Nekateri pa že kujejo načrte – sicer za šalo – kaj bodo storili, če se načrti uresničijo: odločili so se, da bodo v Jeffovo jahto metali jajca, ko bo prečkala Koningshavenski most, poznan tudi kot “De Hef”.  

Kar 13 tisoč ljudi je za dogodek na Facebooku po imenu “Metanje jajc v superjahto Jeffa Bezosa” izrazilo zanimanje, 4 tisoč se ga bo udeležilo, sam dogodek pa je bil deljen več kot tisočkrat.  

“Pozivamo vse Rotterdamovce, vzemite škatlo gnilih jajc in masovno jih bomo zmetali v Jeffovo superjahto, ko prepluje De Hef v Rotterdamu,” je napisal organizator Pablo Strörmann

NL Times je dejal, da je bil dogodek narejen za šalo med prijatelji, a je kmalu “ušel izpod nadzora”. 

Novica, da bo De Hef razdrt, je lokalne prebivalce zelo razburila, vse pa se je začelo pretekli teden, ko je nizozemska televizijska postaja Rijnmond poročala, da je mesto očitno pripravljeno ugoditi zahtevi za demontažo skoraj stoletje starega jeklenega mostu, da bo lahko Bezosova jahta šla skozi. 

Foto: Profimedia

De Hef je bil zgrajen leta 1927 kot železniški most, s srednjim delom, ki ga je mogoče dvigniti, da se pod njim omogoči ladijski promet. Nadomestil ga je predor in bil leta 1994 razpuščen , a so ga javni protesti rešili pred rušenjem in ga pozneje razglasili za nacionalni spomenik. 

Trije jambori ladje pa so očitno previsoki za približno 130-metrski razmak mostu. 

Jadrno jahto naj bi naročil milijarder in ustanovitelj Amazona, trenutno pa jo gradijo v ladjedelnici Oceanco na Nizozemskem, poroča Boat International. Sestavljena bo iz treh jamborov z aluminijasto in jekleno konstrukcijo, v dolžino pa bo merila več kot 415 metrov. 

Po navedbah Canadian Broadcasting Corporation je vodna pot, kjer stoji most, edina pot, s katero lahko ladja pride iz ladjedelnice v Alblasserdamu na odprto morje. Oceanco je zato prosil rotterdamske uradnike, naj začasno odstranijo srednji del mostu. 

Tiskovna predstavnica mesta Netty Kros je za CBC povedala, da bo “prosilka” krila stroške projekta, vendar ni pojasnila, ali se to nanaša na lastnika jahte, ladjedelnika ali oboje.

Obljubili so, da ga po letu 2017 ne bodo več razstavljali

Zdi se, da se je mesto prejšnji teden strinjalo z dogovorom, vodja občinskega projekta Marcel Walravens je Rijnmondu povedal, da se bo projekt nadaljeval iz logističnih in ekonomskih razlogov. Dejal je, da se razvija natančen načrt, vendar je ocenil, da bo trajalo približno teden dni za pripravo in še en teden, da bi “vse postavili na svoje mesto”. 

“Na mostu lahko pritisnemo gumb in ta se odpre. To tukaj ni mogoče, ker ima De Hef omejeno maksimalno višino,” je dejal Walravens po prevodu NL Timesa. “Edina alternativa je odstraniti srednji del.” 

To pa je sprožilo takojšen odziv domačinov, zakonodajalcev in uporabnikov družbenih omrežij, pri čemer je rotterdamsko zgodovinsko društvo poudarilo, da so mestne oblasti obljubile, da po zaključku večje obnove leta 2017 mostu ne bodo nikoli več razstavili. 

Župan Rotterdama je za nizozemski časnik povedal, da “še ni bila sprejeta nobena odločitev, niti vloga za dovoljenje”, poroča The Guardian. 

Foto: Profimedia

Metanje jajc: težak, a ne nemogoč podvig

Povedal je, da bo občina obravnavala vlogo in ocenila morebitne vplive, na primer, ali je mogoče demontažo izvesti brez poškodb mostu in kdo bo kril stroške. 

Zagovorniki načrta pravijo, da bo projekt regiji prinesel več gospodarskih priložnosti, medtem ko kritiki pravijo, da gre za dvojna merila. 

“Običajno je obratno: če vaša ladja ne gre pod most, jo pomanjšate,” je povedal Strörmann za NL Times. “Ko pa si najbogatejši človek na Zemlji, preprosto zahtevaš, da občina razstavi spomenik. To je smešno.” 

Po Forbesovem seznamu v realnem času je Bezos z neto vrednostjo več kot 188 milijard dolarjev tretja najbogatejša oseba na svetu, takoj  za ustanoviteljem Tesle Elonom Muskom in francoskim poslovnežem Bernardom Arnaultom

Spletna stran Curbed se je ob morebitni uresničitvi projekta in če bi se domačini res pojavili z jajci, hipotetično vprašali, kako težka gibljiva tarča bi bila jahta? Po preučitvi več študij in izdelavi nekaj izračunov, je poročevalec Clio Chang dejal, da bi moralo jajce potovati približno 238 metrov, da bi udarilo v trup – “težak, a ne nemogoč podvig,” je dodal. 

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic