fbpx

Nosite šminko vsak dan? Preverite, zakaj je to škodljivo za vaše zdravje

Lepota, Novice

Rdeče ustnice so skrito orožje vsake ženske. Ne glede na to, da nas samo ena poteza s šminko polepša v trenutku, toliko škode nam dolgoročno lahko prinese, še posebej, če z njo pretiravamo.

Raziskovalci na ameriški univerzi v Berkleyju so izvedli raziskavo na šminkah in glosih ter prišli do skrb vzbujajočih rezultatov.

Preverili so 32 različnih izdelkov za ustnice in v njih odkrili večje vsebnosti svinca, kroma, aluminija ter še petih težkih kovin. V nekaterih primerih je bila vsebnost tako visoka, da zbuja upravičeno skrb za zdravje oziroma povečano tveganje za nastanek raka in nevroloških težav.

Dokazano je, da telo, oziroma oseba, ki pogosto uporablja šminko, lahko absorbira okoli 24 miligramov izdelka, tiste, ki pa si ustnice šminkajo prav vsak dan, pa kar do 87 miligramov. Kar se tiče odstotkov kovin, povprečna uporabnica šminke dnevno lahko vnese tudi do 20 odstotkov povečane količine aluminija, mangana in kadmija, od dovoljene, so povedali raziskovalci.
Seveda to še ne pomeni, da morate v trenutku prenehati z uporabo šminke in jih zmetati v smeti.

Ustnice lahko še naprej mažete s svojo priljubljeno šminko, vendar bodite pri tem zmerni. V raziskavi posamezne lepotne znamke niso omenjene, raziskovalci pa pravijo, da med njimi ni velikih razlik in da so rezultati primerljivi prav za vse znamke.

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam