fbpx

Nov trend je “Fredagsmys” – kako preživeti petkov večer po švedsko?

Izpostavljeno, Lifestyle, Nerazvrščeno, Prva stran, trend, Tuja scena, Zanimivosti

Večina se veseli petka in vikenda, a ne moremo se primerjati s Švedi, ki so iz tega naredili pravo institucijo zabave in užitka!

Skandinavske države so v zadnjih letih postale nekakšen ideal in trend na področju življenjskega sloga, ki mnoge navdihuje in ga želijo tudi sami posnemati. V teh nadvse cvetočih ekonomijah, državah blaginje, kjer se kultura odraža na vsakem koraku, pa ne le umetniška, ampak predvsem tista v medosebnih odnosih ter na delovnih mestih, je zagotvo zelo prijetno živeti, zato ne preseneča, da bi marsikdo, ki ni Skandinavec, z veseljem posvojil ali kopiral njihov brezskrben, pa vseeno tako udoben način življenja!

Največ pozornosti pritegne Švedska s svojim lahkotnim, neobremenjenim slogom življenja. Švedski modni slog je že dlje časa trendovsko pravilo ena, kar se tiče uličnih kombincij, tu pa je še švedski nezgrešljivi način ureditve bivalnega prostora oziroma interierja.

Poleg tega nas Skandinavke ter seveda tudi Skandinavci že dlje navdušujejo s preprostimi, včasih minimalističnimi outfiti, ki pa zaradi kombiniranja stvari vselej uspejo izpasti nadvse trendovsko, unikatno, s tem pa sprožijo v nas željo, da bi ta navidez preprosti slog oblačenja ter življenja posnemali.

Začelo se je s hygge, atmosfero sproščenosti, ki je osvojila ves svet, sledil je fike, v tem ritualu smo našli popoln predah sredi delovnega dne na švedski način, sedaj pa je pred nami nov trend življenjskega sloga, ki ga želimo nujno preizkusiti in se mu pri njih reče fredagsmys – to je nov pojem iz besednjaka švedskega lifestylea, ki bo tudi vas navdušil, tako kot je nas!

“Cosy Friday” oziroma po švedsko fredagsmys: idealen konec delovnega tedna

Šved in Švedinja svoje delovne obveznosti jemljeta smrtno resno. Vsak dan na delovno mesto prideta pravočasno, brez zamude, prav tako pa ga brez slabe vesti zapustita takoj, ko sta oddelala svoje za tisti dan. No, ne vem, zakaj bi se morali Slovenci ob tej navedbi počutiti krive… zdi se mi, da sta nas kapitalizem in v večini vse pogosteje tuji lastniki kar dobro ‘strenirali’ za povsem enako disciplino, kot jo premorejo Švedi.

Tudi večina Slovencev se mi zdi, če izvzamem nekaj primerkov, ki se v javni upravi ‘šlepajo’ na delo drugih ali pa uspešno eskivirajo pred obveznostmi, nadvse pridnih in marljivih, nadvse predanih svojim delovnim zadolžitvam, da o tistih, ki jim je poklic obenem poslanstvo, strast, hobi in še vir preživetja povrh, sploh ne izgubljam besed! Slovenski delavec je že zdavnaj enako priden kot skandinavski, le petkrat ali celo sedemkrat nižjo plačo ima, to je vse…

Sprostitev in predah sta za delovne ljudi obvezna!

Kakorkoli, Švedi so predani svoji službi. Slovijo po marljivosti in disciplini. To, kar jih loči od nas, pa je nemara predah, ki je trdno vtkan in vpet v delovnik vsakega zaposlenega in je tako rekoč zakonsko obvezen. V njihovih državah se namreč zavedajo, da je lahko samo srečen, sproščen, pritiska rešen delavec tudi veliko bolj produktiven, ter se na delo po predahu vrne s še več stamine in strasti!

Večina se nas torej ne glede na državo bivanja veseli petka in vikenda, ki sta pred nami, a ne moremo se primerjati s Švedi, ki so iz tega naredili čisto pravi institut – že omenjeni fredagsmys. Besedo sestavljata fredag (petek) in mys (po angleško comfort, relaxation, coziness), torej udobje, sprostitev in uživanje. Del švedske kulture je ta termin postal v začetku 90. let. V švedsko jezikovno rabo pa je uradno prešel leta 2007, na veselje mnogih zaposlenih Švedov.

Delovni petki, ki se prevesijo v fredagsmys, zato prinašajo prijetno sproščenost že na delovnem mestu samem, kaj šele po koncu kratkega petkovega delovnika, ki se spremeni v priložnost za večerno sproščanje doma, z delovnimi kolegi, prijatelji ali najboljšo prijateljico, s partnerjem ali družinskimi člani. Včasih pa si ta užitek sprostitve petkove noči Švedi znajo povsem kakovostno narediti tudi sami! Na vrsti so športne aktivnosti, obisk savne ali masaže, lepotnega salona, gledanje filmov, odhod v bar ali restavracijo na večerjo, še raje pa Švedi kuhajo doma, z družino ali s prijatelji.

Kako si popoln fredagsmys naredite tudi vi?

Ni prav težko posnemati tega sproščenega skandinavskega ali pa konkretno švedskega načina preživljanja petka… le sprostiti se morate in vsaj malo pozabiti na službo in to, kar vas na delovnem mestu čaka prihodnji teden. Odklopite misli v zvezi s službo in uživajte zasluženi prosti čas!

Večina Švedov se odloči za t.i. ‘taco’ večer, ogled romantične komedije ali zgodovinske drame, obvezna je čaša vina ali topla skodelica čaja. Skrivnost odlično preživetega in popolnega fredagsmysa je torej v pravi in delujoči kombinaciji vaših priljubljenih predmetov, prostorov in predvsem ljudi!

Ustvarila se bo prijetna atmosfera, ki bo vabila k smehu, zabavi in sprostitvi, na delo pa še pomislili ne boste več. Sliši se kot popoln uvod v nestresen vikend, kajne! Če se niste z nobenim dogovorili za obisk bara, kluba, razstave, koncerta in podobno, po drugi strani pa so vse opcije še odprte, storite tako, kot Švedi.

Nase dajte najljubšo in najbolj udobno pižamo, ogrejte se pod odejo na kavču, po telefonu naročite hrano na dom in odprite steklenico odličnega vina ter primite v roke TV daljinec. Telefon pa imejte za vsak primer v bližini: pri dobrovoljnih in nadvse družabnih Švedih se stvari lahko spreminjajo iz minute v minuto in s tem njihovi ter tudi vaši načrti za petkov večer!

 

Foto: Toronto Star, Daily Mail, Pinterest, New Herose, 50 Degrees North, Twitter, The Independent


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam