O čem razmišlja vaš najboljši prijatelj, kadar nagne glavo?

02. november 2021
O čem razmišlja vaš najboljši prijatelj, kadar nagne glavo?

O čem razmišlja vaš najboljši prijatelj, kadar nagne glavo?

02. november 2021

Gotovo se vam zdi vaš najboljši prijatelj nadvse zabaven in simpatičen, kadar nagne glavo. Toda ta preprost nagib glave ima v resnici veliko globlji pomen …

Raziskave madžarskih raziskovalcev z Eotvos Lorand University ugotavljajo, da psi nagnejo glavo, kadar procesirajo imena stvari in objektov, poroča People. Študija kaže, da se lahko le nekateri psi naučijo prepoznavanja in razumevanja imen objektov, na primer igrač, medtem ko se večina psov tega nikoli ne zmore naučiti. 

Raziskovalci so postavili hipotezo, da je nagibanje glave povezano s procesiranjem slušnih signalov. Menili so tudi, da psi, ki uspešno povežejo ime predmeta z objektom, na primer imeni najljubših igrač, nagnejo svoje glave pogosteje kot psi, ki tega ne zmorejo. 

V študiji je sodelovalo štirideset psov, večinoma je šlo za pse border collie. Eksperimenti so trajali tri mesece, med katerimi so se psi naučili imen dveh igrač. Psi so bili sčasoma opredeljeni kot “nadarjeni” ali pa kot “tipični” psi. 

Avtor: Profimedia

Rezultati študije so pokazali, da so bile hipoteze pravilne – nadarjeni psi so glavo nagnili v 43 odstotkih primerov, medtem ko so “tipični” psi glavo nagnili le v dveh odstotkih primerov, ko so raziskovalci izrekli ime igrače. 

Raziskovalci so ugotovitve pojasnili z morebitnim boljšim sluhom nadarjenih psov ali pa so ti psi morda sposobni večje pozornosti in imajo boljši spomin. 

Čeprav je študija obetajoča, se strokovnjaki strinjajo, da je potrebno študijo razširiti tudi na druge pasme. Na TikToku so ljudje svoje pse že preizkušali prek novega trenda: pretvarjali so se, da govorijo po telefonu in v zgodbi omenili najljubše besede svojega psa. Ti so radovedno nagibali glavo. 

Kaj pa vaš pes? Je tudi med nadarjenimi?

Style. Več novic