Obisk kina ima enak učinek kot kratka telovadba!

17. maj 2022

Obisk kina ima enak učinek kot kratka telovadba!

17. maj 2022

Znanstveniki iz University College London razkrivajo, da ima obisk kina odličen vpliv na nas!

Novica, ki je razveselila vse, predvsem pa ljubitelje kina, je, da gledanje filma v kinu na naše telo vpliva enako kot lahka vadba. Znanstveniki z University College London so ugotovili, da se naš srčni utrip poveča toliko, kot bi se pri lahki kardiovadbi. In vse to v samo 45 minutah sedenja v kinu.

Ugotovili so, da se telo odzove takoj, ko se naši možgani “potopijo” v film, in to dolgo obdobje ima koristi ne le za telo, ampak tudi za naš um.

Gledanje filmov lahko poveča koncentracijo in spomin, saj se dlje časa osredotočamo na eno stvar, za razliko od gledanja filmov doma, ko je naša pozornost na več straneh – od televizije do mobilnih telefonov in tablic.

Foto: Unsplash

V študiji si je 51 ljudi ogledalo film Aladin z Willom Smithom v glavni vlogi, znanstveniki pa so postavili senzorje, ki so spremljali njihov srčni utrip in reakcije, ki so se dogajale na koži. Primerjali so jih s 26 ljudmi, ki so ta čas preživeli ob branju knjige. Izkazalo se je, da je pri ljudeh, ki so bili v kinu, srce utripalo med 40 in 80 odstotki največje hitrosti, tej pa pravimo “zdrava srčna cona”.

Za povprečnega 30-letnika bi bil srčni utrip v tem primeru 95 do 160 utripov na minuto, normalni srčni utrip v mirovanju pa bi bil med 60 in 100 utripi na minuto.

Enak učinek bi lahko dosegli z lahkim kardio treningom, kot sta hoja ali vrtnarjenje. Tudi srca vseh ljudi, ki so gledali film, so se sinhronizirala in utripala v istem ritmu, kar je še ustvarilo občutek povezanosti.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic