fbpx

Objavljen 8. razpis za nacionalne štipendije programa Za ženske v znanosti

Dogodki

»Ne gre za preprosto vprašanje (ne)enakopravnosti«

Partnerji nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« – L’OREAL Slovenija, Slovenska nacionalna komisija za UNESCO in Slovenska znanstvena fundacija – so danes objavili 8. razpis za štipendije. V sklopu programa so doslej nagradili že 19 odličnih mladih slovenskih raziskovalk in jih tako skušali spodbuditi, da vztrajajo na svoji znanstveni poti. Raziskovalke, ki so v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine se lahko na razpis prijavijo do vključno 4. novembra 2013. Tri najperspektivnejše kandidatke po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov bodo prejele štipendije v višini 5.000 EUR. 

za-zenske-v-znanostiProgram »Za ženske v znanosti« vseskozi opozarja tudi na pomen in vlogo žensk v znanosti ter tako želi spodbuditi spremembo tudi v Sloveniji žal še vedno neenakopravnega položaja žensk v znanosti na bolje. »Ne gre za preprosto vprašanje (ne)enakopravnosti. Soočeni smo z velikanskimi izzivi in potrebujemo ves intelektualni potencial, ki nam je na voljo. Tudi Slovenija lahko prispeva še veliko več,« je ob začetku osmega nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« poudaril dr. Edvard Kobal, direktor Slovenske znanstvene fundacije in predsednik Nacionalnega odbora programa »Za ženske v znanosti« 2014.

Po podatkih UIS 2012 (UNESCO Institute for statistics) je namreč med slovenskimi raziskovalci samo 35,7 % žensk, kar nas uvršča v drugo polovico evropskih držav, bistveno pred nami je na primer tudi sosednja Hrvaška, kjer je delež raziskovalk kar 46,4 %. Na vodilnih položajih v znanosti pa je žensk še bistveno manj (She Figures 2012). Čeprav se zdi, da se v mnogih državah položaj najmlajših generacij akademičark izboljšuje, je prepad med spoloma še vedno neproporcionalno visok v primerjavi s povečanjem deleža študentk. Njihovih karier pa ne ovira le t.i. stekleni strop, ampak tudi t.i. materinski zid, v najnovejšem poročilu »She Figures«, objavljenem marca 2013, ugotavlja Evropska komisija.

Štipendije nacionalnega programa L’OREAL-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2014 v višini 5.000 evrov so namenjene ženskam v zadnjem letu doktorskega študija s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike in medicine, ki ga opravljajo v okviru slovenskih raziskovalnih institucij. Štipendijo lahko porabijo v kateri koli namen, ki ni nujno povezan z njihovim raziskovalnim delom. Kandidatke morajo biti v zadnjem letu doktorskega študija, ne smejo biti starejše od 35 let, imeti morajo slovensko državljanstvo in stalno prebivališče v Sloveniji. Raziskovalni projekti, ki jih prijavljajo na razpis, pa ne smejo vključevati testiranj na živalih. Na uradnem prijavnem obrazcu in z ustrezno dokumentacijo oddane vloge za štipendijo bosta vrednotili tričlanska ocenjevalna skupina pod vodstvom doc. dr. Luce Lovrečić, dr. med., ter sedemčlanski nacionalni odbor, ki ga vodi dr. Edvard Kobal

Partnerstvo L’Oreal – UNESCO »For Women in science« je bilo ustanovljeno leta 1998 z namenom opozarjati na ženske v znanosti in jih spodbujati. Hkrati si prizadeva za njihovo vidnost, da bi postale vzornice mladim dekletom. S tem, ko znanosti daje ženski obraz, skuša navdihniti mlade ženske, da se odločijo za raziskovalno pot.

Programi partnerstva nagrajujejo ugledne znanstvenice, katerih izjemni dosežki so prispevali k napredku znanosti in koristim za družbo (mednarodne nagrade), ter nudijo podporo mladim raziskovalkam, vključenim v relevantne projekte (mednarodne štipendije ter nacionalne štipendije). V preteklih 15 letih je partnerstvo postalo resnično globalno in podprlo že več kot 1700 žensk iz 108 držav.

Nacionalni program »Za ženske v znanosti« je v Sloveniji zaživel leta 2006 in odtlej so partnerji s štipendijami nagradili že 19 izjemnih znanstvenic:  geologinjo dr. Mirijam Vrabec, genetičarko dr. Luco Lovrečić, biofizičarko dr. Zrinko Abramović, atmosfersko kemičarko dr. Sašo Kovačič, farmacevtko dr. Natašo Obermajer, biotehničarko dr. Paulo Pongrac, biokemičarko dr. Tino Šmuc, biotehničarko dr. Nežo Finžgar, kemičarko dr. Niko Lendero Krajnc, biokemičarko dr. Petro Brožič, mikrobiologinjo dr. Ano Rotter, farmacevtko dr. Mojco Brunskole Švegelj, biologinjo dr. Biserko Bakrač, biokemičarko dr. Nino Erčulj, biologinjo dr. Majo Pociecha, fizičarko dr. Brigito Rožič, farmacevtko dr. Natašo Beranič, živilsko tehnologinjo Tino Jerman Klen in biologinjo Živo Pipan Tkalec.

Več informacij o programu »Za ženske v znanosti« ter razpisnih pogojih in potrebni dokumentaciji najdete na www.mizs.gov.si, na www.unesco.si ter na www.szf.si. Program »Za ženske v znanosti« živi tudi na Facebook strani Za ženske v znanosti ter YouTube kanalu Za ženske v znanosti, kjer najdete zanimive vsebine o tematiki.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam