Obožujete burgerje? Tu sta posebna recepta, ki vas bosta navdušila

17. junij 2025

Obožujete burgerje? Tu sta posebna recepta, ki vas bosta navdušila

17. junij 2025
Foto: Pexels
Obožujete burgerje? Tu sta posebna recepta, ki vas bosta navdušila

Obožujete burgerje? Tu sta posebna recepta, ki vas bosta navdušila

17. junij 2025
Foto: Freepik

Ste vedeli, da je burger še vedno ena izmed najbolj priljubljenih jedi med Slovenci? Če iščete nove okuse, berite dalje.

Vse več je zanimanja tudi za vegetarijanske in veganske različice burgerjev ter za tako imenovane ‘smash’ burgerje, kjer meso dobi posebno hrustljavo skorjo. Presenetljivo raste tudi zanimanje za posebne izdaje z omejeno razpoložljivosti, ki temeljijo na sezonskih sestavinah in nepričakovanih kombinacijah okusov.

Prav takšna sta ustvarila chefinja Brina Robinik Kobal in kulinarični ustvarjalec Blaž Berlec (@yummyavanture) ter delila recept, ki obljublja pravo kulinarično poslastico. Zdaj ju lahko poskusite poustvariti tudi sami doma.

KIMČI ČIK Burger Brine Robinik Kobal

sočni burger
Foto: Wolt

Sestavine (za 4 burgerje):

Za piščanca:

  • 4 izkoščičena piščančja bedrca (brez kože, če želite)
  • sol in poper
  • moka (za paniranje)
  • 2 jajci (stepeni)
  • panko drobtine (150–200 g)
  • olje za cvrtje

Glazura gochujang:

  • 1 žlica paste gochujang
  • 1 žlica sojine omake
  • 2 žlici vode
  • 1 žlica medu
  • 1 žlica mirina (ali riževega kisa namesto mirina)
  • 2 stroka česna (drobno nasekljana)

Limetina omaka:

  • 4 žlice majoneze
  • sok ½ limete in ½ limone
  • naribana lupinica 1 limete
  • 1 žlička sojine omake

Za serviranje:

  • sveže tanke rezine kumare
  • na tanko narezano zelje (zelje ali rdeče zelje) ali neko zelenje (mogoče listi rdeče
  • pese/kodrasti ohrovt)
  • kimchi (blagi)
  • 4 burger bombetke (po možnosti rahlo popečene)

Blagi hitri kimchi (svež, manj fermentiran):

  • ½ glave kitajskega zelja (narezanega na tanke trakove)
  • ½ čajne žličke soli
  • ½ čajne žličke sladkorja
  • 1 čajna žlička riževega kisa (ali belega kisa)
  • 1 čajna žlička sojine omake
  • ½ stroka česna, drobno sesekljanega (ali stisnjenega)
  • ¼ čajne žličke naribanega ingverja (neobvezno)
  •  ½ čajne žličke gochugaru (korejski čili kosmiči) – ali manj, po okusu
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 1 mlada čebula, narezana na tanke kolobarje (neobvezno)

Priprava burgerja:

  1. Pripravimo piščanca: Piščančja bedrca začinimo s soljo in poprom. Nato jih povaljamo v moki, potopimo v stepena jajca in povaljamo v panko drobtinah. Odložimo jih na stran, da počakajo na cvrtje.
  2. Ocvremo piščanca: V večji ponvi segrejemo olje. Ko je dovolj vroče, vanj položimo panirane kose piščanca in jih cvremo do zlato rjave barve in hrustljavosti – približno 6–8 minut na vsaki strani. Ocvrte kose odcedimo na papirnatih brisačah.
  3. Pripravimo glazuro gochujang: V manjši kozici zmešamo pasto gochujang, sojino omako, vodo, med, mirin in sesekljan česen. Segrevamo na srednjem ognju, dokler se sestavine ne povežejo in rahlo zgostijo. Z glazuro premažemo ocvrte kose piščanca.
  4. Zmešamo limetino omako: V skledi zmešamo majonezo, limetin in limonin sok, limetino lupinico ter sojino omako. Dobro premešamo in omako postavimo na stran.
  5. Pripravimo blagi hitri kimchi: Narezano kitajsko zelje posolimo in posladkamo, nato pustimo stati 10 minut, da spusti nekaj vode. Dodamo rižev kis, sojino omako, česen, po želji ingver, gochugaru, sezamovo olje in mlado čebulo. Vse dobro premešamo in pustimo, da se sestavine povežejo.
  6. Pripravimo zelenjavo za serviranje: Na tanko narežemo rdeče zelje in ga pripravimo za v burgerje.
  7. Sestavimo burgerje: Rahlo popečemo bombetke za burger. Spodnji del bombetke premažemo z limetino omako, nanj položimo glaziran hrustljav piščanec, dodamo tanko narezano rdeče zelje in žlico blagega kimchija. Pokrijemo z zgornjim delom bombetke.

Yummy crunchy burger Blaža Berleca

sočni burger
Foto: Wolt

Sestavine:

  • 2 x 90 g govejih polpet (”smashed”) s soljo in poprom (če ”smashed”; ni opcija, lahko navaden, 150−180 g polpet)
  • 1 žlica hrustljavega arašidovega masla (brez sladkorja) in rahlo osoljenega
  • 2 rezini hrustljavo popečene slanine (se popeče že prej in je potem v burgerju res hrustljava, ampak hladna)
  • mlada špinača
  • 1 žlica čebulne marmelade
  • 2 rezini čedarja
  • drobljeni arašidi

Priprava burgerja:

  1. Hrustljavo zapečemo slanino.
  2. Goveji polpet popečemo na žaru, začinimo s soljo in poprom.
  3. V zadnji minuti peke dodamo sir, da se rahlo stopi čez polpet.
  4. Na žaru rahlo popečemo bombetke.
  5. Spodnjo polovico bombetke premažemo z 1 žlico hrustljavega arašidovega masla. (če ni slan, ga rahlo posolimo)
  6. Na arašidovo maslo položimo goveji polpet s sirom.
  7. Sledi hrustljava slanina, nato pest rukole ali špinače.
  8. Na vrh položimo še čebulno marmelado in posujemo z drobljenimi arašidi.
  9. Pokrijemo burger in rahlo pritisnemo skupaj.
  10. Kreativna kulinarika v domači izvedbi (recept)

Kulinarično popoldne

Burgerja, ki sta ju zasnovala Brina in Blaž, pa nista nastala zgolj kot kulinarični eksperiment. Podjetje Wolt je prejšnji teden namreč organiziralo gastro piknik Peach Delivery, ki se je odvijal na terasi restavracije Dobra Vila. Na dogodku sta kulinarična ustvarjalca predstavila svoji verziji burgerjev, obiskovalci pa so jih lahko tudi poskusili.

Brina Robinik Kobal in Blaž Berlec v Wolt+ burger izzivu
Foto: Wolt

S tem izzivom so želeli predstaviti, kaj pomeni dodana vrednost naročniške storitve Wolt+. “Wolt+ smo ustvarili za uporabnike, ki si želijo več – od brezplačnih dostav do prav posebnih in ekskluzivnih izkušenj. Ta izziv z Brino in Blažem je bil odlična priložnost, da to tudi pokažemo,” je povedal Clemens Brugger, direktor Wolta v Sloveniji.

Brina ustvarja Kimči Čik Burger
Foto: Wolt

Burgerja bosta v omejenem času na voljo izključno naročnikom storitve Wolt+, in sicer v restavraciji Dobra Vila. Če ne boste preveč kuharsko razpoloženi, si tako lahko naročite prav posebno kosilo ali večerjo, ki je ne boste pozabili.

Blaž pripravlja Yummy Crunchy Burger
Foto: Wolt

Avtor
Piše

Julija Jesenovec

Style.Več novic