Odgovor, zakaj se morda ne spomnite svojega otroštva

31. maj 2023

Odgovor, zakaj se morda ne spomnite svojega otroštva

31. maj 2023

Popolnoma običajno je, da se ne spomnimo vsake podrobnosti iz svojega otroštva, a nekateri posamezniki spomina sploh ne morejo priklicati več. Zakaj se to dogaja in ali lahko spomin vrnemo?

Dolga in topla poletja, preživeta ob igri ali pa morda čas preživet z najljubšo babico, so običajno tisti spomini iz otroštva, ki ostanejo najdlje v nas.

Medtem ko se nekateri takšnih dogodkov jasno spominjajo, so pri drugih spomini na otroštvo popolnoma megleni in se ne morejo spomniti dogodkov, ki so zaznamovali njihovo otroštvo. Razlogov za to je več, poroča Healthline.

Čeprav je travma pogosto vzrok, ni vedno odgovorna za izgubo spomina

Pogosto lahko travmatični dogodki povzročijo, da se otrok psihično oddalji od njih in jih potlači ter se jih ne more spomniti niti kasneje v življenju. Raziskava iz leta 2019 je pokazala, da lahko zloraba pri otrocih privede do takšnega zatiranja spomina, ker možgani ustvarjajo spomine na drugačen način.

Foto: Unsplash

Spomini postanejo jasnejši in si jih zapomnimo dlje, če so povezani z dogodki, ki vzbujajo močna čustva kot so praznovanje rojstnih dni, prva ljubezen ali potovanje. Majhni otroci nimajo popolnoma razvitega spektra čustev, in ker imajo spomini iz najzgodnejšega otroštva manjšo čustveno težo, s staranjem lažje zbledijo.

Čeprav se morda zdi nenavadno, da se ne morete spomniti določenih ključnih dogodkov, o katerih so vam pripovedovali starši ali starejši bratje in sestre, je lahko odsotnost spomina pomembna samo zato, ker so vam drugi predlagali, da bi se jih morali spomniti. Morda ste prestrašili svojo družino, ko ste se pomotoma zaklenili v kopalnico, vendar se jasno spomnijo, kaj se je zgodilo, ker so bili dovolj stari, da temu spominu pripisujejo čustveni pomen. Za vas pa je bila to morda le neka običajna situacija.

Normalen kognitivni razvoj lahko povzroči izgubo spomina

V zgodnjem otroštvu morajo možgani “vsrkati” veliko novih informacij, saj je vse, kar počnemo, nekaj, česar še nismo videli, zato se moramo naučiti, kako reagirati in kako se obnašati v novih situacijah. Takšen kognitivni razvoj vključuje sposobnost pomnjenja navodil in dogodkov v daljšem časovnem obdobju.

Foto: Unsplash

Drugi vidik kognitivnega razvoja je proizvodnja novih nevronov v hipokampusu. Ko se ti nevroni ustvarijo, jih vaši možgani vključijo v obstoječe poti, kar je odlično za razvojni proces, ni pa tako dobro za že oblikovane spomine.

Ti isti nevroni lahko potencialno blokirajo zgodnje spomine ali kako drugače motijo ​​spomine, čeprav strokovnjaki še niso prepričani, kako se to zgodi. Raziskave nevroplastičnosti tudi pojasnjujejo, da se razvoj možganov ne ustavi, ko dosežemo odraslost, kot so strokovnjaki verjeli prej. Nasprotno, vaši možgani se lahko “prestrukturirajo,” ko vidijo potrebo po prilagajanju različnim spremembam, ki jih doživljate v življenju.

Foto: Pexels

Da bi to dosegli, pa je potrebno odstraniti starejše nevronske povezave, ki jih ne potrebujete več ali jih ne uporabljate več. Ta proces, znan kot sinaptično obrezovanje, pomaga možganom delovati učinkoviteje.

Omogoča vam tudi ustvarjanje novih nevronskih povezav ter shranjevanje novih informacij in spominov, ki so pomembnejši za vaše trenutno življenje in razvojno stopnjo. Spomini preprosto ne trajajo. Pomembno je vedeti, da spomini po naravi preprosto zbledijo in da lahko tudi spomini iz odraslih dni počasi zbledijo.

Medtem ko imajo zgodnji spomini najmanj možnosti za trajnost, vaši najmočnejši spomini verjetno izvirajo iz najstniških let in zgodnje odraslosti.

Ali je mogoče obnoviti izgubljene spomine?

Odsotnost spominov na otroštvo vas lahko frustrira, še posebej, če se vam zdi, da se skrivajo nekje globoko pod površjem. Strokovnjaki imajo različna mnenja o tem, ali je mogoče pozabljene spomine priklicati, nekateri znanstveniki pa verjamejo, da ti spomini niso povsem izginili iz možganov.

Foto: Unsplash

Če želite poskusiti obuditi spomine iz otroštva, vam lahko pomagajo ti nasveti:

  • Pogovarjajte se o preteklosti – pogovor o izkušnjah, ki ste jih imeli, in drugih pomembnih dogodkih lahko pogosto pomaga, da jih ohranite pri življenju. Če se z ljubljenimi pogovarjate o dogodkih, ki se jih spominjate, in postavljate vprašanja, lahko tem majhnim trenutkom spomina dodate več vsebine.
  • Glejte fotografije – tudi fotografije iz otroštva lahko pomagajo obuditi pozabljene spomine.
  • Obiščite poznane kraje – vrnitev v kraj, kjer ste preživeli otroštvo, lahko obudi pozabljene spomine. Ko hodite po znanih ulicah in zaznate nostalgične vonjave (vonj je lahko še posebej močan sprožilec), se lahko spomnite podobnih trenutkov iz zgodnjih let.
  • Učite se še naprej – vseživljenjsko učenje lahko pomaga okrepiti vaše možgane, izboljšati spomin in druge kognitivne funkcije. Čeprav vam urjenje možganov ne bo nujno pomagalo priklicati določenih trenutkov ali dogodkov, lahko poveča vaše možnosti, da ohranite spomine, ki jih še imate.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic