Odlične novice za bolnike z rakom danke

09. junij 2022
Odlične novice za bolnike z rakom danke

Odlične novice za bolnike z rakom danke

09. junij 2022
Vsi bolniki z rakom v majhnem kliničnem preskušanju so dosegli remisijo po jemanju zdravila, ki imunskemu sistemu pomaga prepoznati tumorske celice. Profimedia

V majhni študiji raka danke pri 12 bolnikih dosegli 100% remisijo

Po poročanju New England Journal of Medicine je 12 bolnikov z rakom na danki, v mali klinični študijo doseglo 100% remisijo.

Vsi bolniki so 6 mesecev vsake 3 tedne jemali dostarlimab, monoklonsko protitelo. Med spremljanjem je rak izginil na podlagi slikanja z magnetno resonanco, slikanja PET, biopsij, endoskopskih preiskav in telesnih pregledov.

“Menim, da se je to zgodilo prvič v zgodovini raka,” je za The New York Times povedal Luis Diaz, doktor medicine, glavni avtor študije in onkolog na Memorial Sloan Kettering Cancer Center v New Yorku.

Študija, ki jo je sponzorirala farmacevtska družba GlaxoSmithKline, je bila predstavljena v nedeljo na letnem srečanju Ameriškega združenja za klinično onkologijo. Avtorji študije so poročali o več presenetljivih dognanj: Nobeden od bolnikov ni potreboval drugih zdravljenj, povezanih z rakom danke, kot sta operacija ali kemoterapija, in pri nobenem ni prišlo do klinično pomembnih zapletov.

Običajno ima približno eden od petih bolnikov slab odziv na zdravila, kot je dostarlimab. Zdravilo imunskemu sistemu razkrije rakave celice, kar mu omogoči, da jih prepozna in uniči. Hudi zapleti lahko vključujejo mišično oslabelost in težave pri požiranju.

Raziskovalci raka so se strinjali, da bo treba rezultate ponoviti v večjih študijah, predvsem zato, ker je bila majhna študija osredotočena na bolnike, ki so imeli v svojih tumorjih redek genetski znak, znan kot pomanjkanje popravljanja neskladij. Bolniki so imeli tudi lokalno napredovalega raka danke, ki se je razširil v danko in včasih v bezgavke, ne pa v druge organe.

Rezultati so izredno optimistični je zapisala Hanna Sanoff, dr. med., onkologinja iz Linebergerjevega centra za raka Univerze v Severni Karolini, ki ni sodelovala pri študiji.

Vendar je opozorila, da je bila študija majhna in da bo treba počakati, da bomo ugotovili, ali bo bolezen pri bolnikih ostala v remisiji.

Avtor
Piše

Style. Več novic