fbpx

Odprto pismo Edie Campbell: “Svet manekenstva je krut!”

Izpostavljeno, Lifestyle, Moda, Odnosi, slider, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Terry Richardson in Harvey Weinstein nista edina nizkotneža v svetu zabave, še mnogo jih je, ki jih mika mlado meso obeh spolov!

Ena najbolj zaposlenih in ‘razprodanih’ manekenk sodobnega časa je te dni napisala odprto pismo za javnost, ki je marsikoga šokiralo. Sedemindvajsetletna Edie, ki je med drugim nastopala v oglasnih kampanjah za Burberry, Marc Jacobs in Louis Vuitton, je neprijetno presenečena, da se je ves svet osredotočil samo na fotografa Terryja Richardsona, pri tem pa pozablja, da je v svetu modelinga še kup predatorjev, ki prežijo na mlado meso obeh spolov.

Edie to dejstvo vidi kot izgubljeno priliko, da se osvetli še mnoge druge podleže z nizkotnimi vzgibi v modni industriji. Svoj profil na Instagramu je zato izkoristila, da deli z nami svojo ogorčenost, ker je to, kar je začela njena kolegica Cameron Russell, napačno interpretirano ter postavljeno v drugi plan.

“Odkar je Cameron spodbudila svoje kolege iz sveta manekenstva, da anonimno delijo svoje izkušnje, so se vsi spravili samo na Terryja Richardsona. Mediji so se ukvarjali samo s to zgodbo, ter Terryja pribili na križ, podobno kot Harveya Weinsteina. Toda modeli, ki so se oglasili, so imeli v mislih še mnoge druge fotografe, stiliste, urednike, producente in modne oblikovalce,”

je napisala Edie.

Na zgornji fotografiji je dejansko Terry, slika pa je, v nasprotju s spodnjo, več kot simbolična

“Prav tako je narobe, da je izpadlo, kot da imajo izkušnje s spolnim nadlegovanjem samo ženske. Ponižanja, zastraševanja in spolne napade trpijo tudi moški modeli, kajti tudi od njih hočejo nezaslišane stvari. Mislim, da so moški manekeni še veliko na slabšem in trpijo večji teror.

Grozno pa je to, da se še vedno nihče od njih ne upa in ne more izpostaviti s svojim imenom, niti anonimno. Menim, da sta oba spola enako podvržena spolnim napadom v modni industriji. Ne glede na svobodomiselnost in odprtost modnega sveta homofobija še vedno obstaja in ustvarja podlago za mnoge, ki prestopijo mejo.”

Edie v zakulisju

V pismu je Edie spregovorila tudi o drugih pritiskih, ki jim je večina modelov izpostavljena v času svoje kariere.

“Svet modelinga je precej krut in surov, v njem osebne meje takorekoč ne obstajajo. Slačimo in preoblačimo se pred neznanci, s temi istimi ljudmi pijemo in jemo, medtem pa me sprašujejo, s kom spim, da sem dobila ta in ta angažma v oglasni kampanji.

Vsi, ki se obnašajo kot dive, ki se nenehno zabavajo in hodijo ven, bodo avtomatično obveljali za ‘kul’ posameznike, kdor se drži ob strani, pa ga bodo razglasili za asocialnega ter neprimernega za to vrsto posla. Saj je vendarle znano, da modna industrija ne prenaša ljudi, ki ‘niso kul’ ali so dolgočasni.”

 

Edie si je upala spregovoriti za WWD o stvareh, ki jih znotraj modne industrije dobro poznajo, a o njih za javnost molčijo, saj jih je strah izgube posla, ki je lahko v nekaterih primerih tudi precej dobičkonosen. Lahko ji čestitamo za pogum, da je javno povedala to, kar se že dolgo šušlja, obenem pa upamo, da je iskrenost ne bo stala dela v prihodnosti, pač pa ji bo za nagrado prinesla še več pogodb.

 

Foto: Elle, Konbini, Swarchives, Bloglovin


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam