fbpx

Odprto žensko pismo: “Bivšemu, ki si me ni zaslužil, v slovo.”

Odnosi

“Dovoli si, da se premakneš naprej,” v odprtem pismu piše ženska, žrtev manipulatorja, ki je njo in njeno ljubezen zgolj zlorabil ter ji zlomil srce. A v tej tragediji se skriva velik nauk za naprej.

Govoriš, da ima še vedno moč nad tabo. Še vedno živi v tvojih mislih. Poskušaš iti naprej in zbrati zlomljene koščke sebe ter sestaviti življenje, kakršnega si poznala prej, ali, po možnosti, še boljše, kot je bilo. Skušaš vstati s tal, toda njegov glas v ozadju te še vedno drži v primežu. Držiš se ga, oklepaš se spominov. Veš, da ne bi smela tega početi, a zdi se, kot da so ti občutki močnejši od tebe.

Verjemi, niso močnejši. Nič ni močnejšega od tebe same. To si sebi dokazala že neštetokrat. Toliko si že dala skozi. Vse si morala narediti sama. Njega nikoli ni bilo tam. In tudi, če bi bil, ne bi bilo velike razlike. Samo sebe si uspela dvigniti s tal vsakič, ko si mislila, da je že konec in da nimaš več energije, da sploh še vztrajaš.

Občuduj svojo moč in nikoli več ne dvomi vanjo! Imaš jo! Naj te on ne zadržuje, ne zasluži si tega. Nehaj upati, da se bo nekega dne prikazal in se zavedel, kaj je imel v tebi. Ne vzemi ga nazaj, če se prikaže s sramotnimi izgovori še naslednjič. Ne bo se spremenil, zgolj odlašaš z neizogibnim. Ne moreš pričakovati drugačnih rezultatov, če ves čas ponavljaš enake vzorce. Tokrat naredi stvari drugače – sebe postavi na prvo mesto.

On ne bo nikoli moški, ki ga potrebuješ. Tisti, ki bi moral biti s tabo v dobrem in zlem. Nikoli te ne bo mogel ljubiti tako močno, kot si ti ljubila njega. Ta slabič nima tvojega srca. Ne ve, kaj pomeni ljubiti zares, brezpogojno in z vsem srcem.

Vidva sta bila vedno nasprotje pravljice s srečnim koncem. On ni bil princ na belem konju, ampak konj, ki te je brcnil v zobe. Ni bil krastača, ki se spremeni v princa, bil je in ostal bo krastača ter hudoba. Prej, ko se boš tega zavedela, prej ga boš izpustila za vedno. Vselej si bila tam zanj, vedno si mu dajala preveč. Dobila si kvečjemu polovico njega ali manj, medtem ko si se mu dajala v celoti.

Bila si njegova duša, telo, um, medtem ko nikoli nisi bila prepričana, ali je on sploh kaj tvoj. En dan je naredil čudovite in nepozabne stvari ali geste, le zato, da je vse uničil s svojo hladnostjo in odbijanjem že naslednji dan. V resnici mu ni bilo mar za tvoje solze, ali to, kako se počutiš, dokler se je on počutil dobro ter zadovoljenega.

Predstavljaj si ga kot kobilico, ki je pripravljena požreti vse, kar mu pride na pot. Če misliš nanj, mu s tem samo daješ prostor v svojem življenju, ki si ga ne zasluži. Saj ne veš, kaj te še vedno drži privezano nanj – ljubezen ali bolečina? Ne dovoli mu, da on še naprej vlada tvojemu svetu. Ne daj mu zadovoljstva, da te vidi poraženo. Spet lahko vstaneš iz prahu in se otreseš umazanije, kot si to naredila že večkrat doslej.

Zavedaj se, da ga za začetek sploh nikoli ni bilo tam, nikjer ni bil. Vedno si bila sama svoj največji junak. On te je zgolj upočasnjeval, toliko ti je jemal, da se nisi več mogla skoncentrirati nase in poskrbeti  za svoje življenje. Izžemal te je tako fizično kot čustveno in že zdavnaj je ta konj odjahal s tvojega obzorja, še preden si se zavedela, da je vsega konec.

Ni lahko. Veliko časa sem potrebovala tudi sama, da sem se sestavila nazaj. Tudi pri tebi ne bo šlo čez noč. Toda dovoli si to tako, da spreminjaš svoje misli. Rini naprej, za vsako ceno. Spremeni svojo jutranjo rutino in zjutraj ne misli nanj, ampak na to, kaj boš naredila, da bo tvoj dan lepši. Spremeni svoje navade tako, da mu ne daš več priložnosti, da bi te prizadel.

Ne kuhaj zamere do njega, saj bo tako dlje ostal v tvojem življenju. Oprosti mu, toda ne pozabi, kaj ti je storil, še posebej, če se še kdaj priplazi nazaj. Bodi strpna do sebe, saj je to dolg proces. Vsak dan naredi en korak. Karkoli že storiš, ne glej nazaj, ne razmišljaj o preteklosti. Še manj pa razmišljaj o tem, kaj bi lahko bilo. Osredotoči se na korake, ki jih delaš prav zdaj, na tiste, ki te bodo pripeljali na pot samoodkritja, katerega cilj sta ljubezen do sebe in pristna sreča.

 

D. S., prirejeno po HerWay

Foto: Life Hack, Pinterest, A Busy Bee’s Life, Independent, Melissa Harrison, Thrive Global, BBC, Power of  Positivity, Curious Mind Mgazine, InfoTracer

 


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam