Opozorila stroke: Dva bolnika zaradi žvečilnih gumijev v življenjski nevarnosti

15. avgust 2022
Opozorila stroke: Dva bolnika zaradi žvečilnih gumijev v življenjski nevarnosti

Opozorila stroke: Dva bolnika zaradi žvečilnih gumijev v življenjski nevarnosti

15. avgust 2022

Veliko žvečilnih gumijev brez sladkorja vsebuje sladilo, imenovano sorbitol. Sorbitol je odvajalo, ki se slabo absorbira v tankem črevesju. Članek v reviji British Medical Journal (BMJ) opozarja na nevarnosti prekomernega uživanja sorbitola.

Do opozorila je prišlo po tem, ko so zdravniki naleteli na dva bolnika, ki sta imela kronično drisko, bolečine v trebuhu in nevarno prekomerno izgubo telesne teže. Tudi po številnih preiskavah jim ni uspelo ugotoviti, zakaj sta bolnika tako shujšala ter imela kronično drisko in bolečine. S podrobno analizo prehranjevalnih navad so ugotovili, da je bil vzrok za težavo prekomerno uživanje žvečilnih gumijev s sorbitolom.

Ena od pacientk, 21-letna ženska, je vsak dan pojedla 18-20 g sorbitola. Povprečen draže žvečilnega gumija vsebuje približno 1,25 g sorbitola – torej je vsak dan prežvečila 15-18 žvečilnih gumijev. Drugi bolnik, 46-letni moški, je vsak dan prežvečil približno 20 žvečilnih gumijev, ki so vsebovali sorbitol, in približno 200 g sladkarij (bombonov) – njegov skupni dnevni vnos sorbitola je bil približno 30 g, so zapisali avtorji.

Profimedia

Takoj po prenehanju uživanja sorbitola, sta oba bolnika začela normalno iztrebljati (diareja se je umirila) in dosegla sta normalno povečanje telesne teže.

Avtorji pravijo, da se potrošniki na splošno ne zavedajo možnih stranskih učinkov sorbitola, čeprav so podrobnosti navedene v drobnem tisku na živilih, ki ga vsebujejo. Kadar imajo potrošniki gastronomske težave, se ne zavedajo, da so lahko posledica odvajalnih učinkov sorbitola.

Kaj je sorbitol?

Sorbitol ali glucitol je sladkorni alkohol, ki se v našem telesu presnavlja počasi. Kot aditiv ima oznako E420.

Sorbitol najdemo v sirupih proti kašlju, pepermint bombonih brez sladkorja, žvečilnih gumijih, dietni hrani, dietnih pijačah in sladoledih. Sorbitol je naravno prisoten v nekaterem koščičastem sadju in jagodah dreves iz rodu Sorbus. Naravne količine sorbitola vsebujejo tudi jabolka in hruške.

Avtor
Piše

Style. Več novic