fbpx

Oprah s svojim govorom na Zlatih globusih prisotne ganila do solz

Dogodki, Lifestyle, Prva stran, Tuja scena, Znani

“Nikomur več ne bo treba reči: ‘Tudi jaz sem med njimi’,” je v malodane predsedniškem govoru proti spolnim zlorabam dejala Oprah.

Znana voditeljica pogovornih oddaj Oprah Winfrey je na 75. podelitvi Zlatih globusov prejela nagrado za življenjsko delo in dosežke Cecil B. DeMille. Toda bolj kot zaradi te nagrade si bomo tokratne globuse zapomnili zaradi Oprahinega govora, v katerem je pohvalila tako ženske kot moške filmske zvezde iz Hollywooda, ki so se uprle spolnemu nadlegovanju v meki filmskih sanj.

V govoru se je 63-letna voditeljica in znana aktivistka ter dobrodelnica zahvalila vsem, ki so pogumno delili svoje izkušnje o zlorabah ali poskusih le-teh s širšo javnostjo in opozorili na spolne škandale, ki se dogajajo v zakulisju filma. Kot se še spomnimo, pa se je vse skupaj začelo zaradi producenta Harveya Weinsteina, ki so ga številne zvezdnice obtožile spolnih zlorab.

Oprah iz svojih izkušenj najbolje ve, kakšne posledice in travme pustijo take zadeve na človeku. Že kot otroka so jo zlorabljali bratranec, stric in družinski prijatelj, pri 14-ih je po posilstvu tudi zanosila, a potem spontano splavila.

Kot smo že povedali, so zvezdniki tokrat kolektivno nosili črnino kot znamenje prostesta proti zlorabam v Hollywoodu, na to je že v uvodnem govoru opozoril tudi Seth Meyers, voditelj podelitve na letošnjih Zlatih globusih. No, nekateri so se odločili tudi, da ne podležejo ‘sporočilu črnine’: med njimi je bil Meher Tatna, predsednica Združenja tujih dopisnikov v Hollywoodu, ki je Oprah podelilo nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo.

Oprah Winfrey leta 2020 za predsednico ZDA? Zakaj pa ne…

Letošnja podelitev se je tako sprevrgla v pravo deklaracijo pravic in opozarjanja na zlorabe, takšne in drugačne. Nekateri zvezdniki so šli celo tako daleč, da so s seboj kot svoje goste na podelitev pripeljali znane družbene aktiviste, ki se borijo za rasno ali spolno enakopavnost, med njimi sta bili tudi Meryl Streep in Michelle Williams.

Oprah je bila ta večer v izjemni formi

No, če se vrnemo k Oprah, je v svojem čustvenem nagovoru po prejemu nagrade za življenjsko delo pozvala ženske in moške, naj se združijo v prizadevanjih, da pride dan, ko nikomur ne bo več treba reči: ‘Tudi jaz’ ali ‘Tudi mene’. Kar nekaj znanih v občinstvu je ganila do solz, vsi pa so bili enotni, da je bil voditeljičin govor naravnost veličasten in nekateri so celo dodali, da bi morala Oprah kandidirati na ameriških predsedniških volitvah leta 2020.

 

Foto: TV Guide, Streetsofnaija, Justjared, People, WBIR


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam