Obljubljajo tudi, da se bo s tem trikom belo vino spremenilo v ‘pekočo margarito’. Meje med vinom in koktejli so se s tem trendom zabrisale, pohvale namenjene tej novi kombinaciji pa se kar vrstijo. “Božansko, to je moja nova najljubša pijača,” je zapisal en uporabnik. “To bo zagotovo pijača tega poletja,” je zapisal nekdo drug.
Pekoče vino tako obljublja, da bo postal favorit letošnje poletne sezone. Nas pa zanima, kakšna je skrivnost te nenavadne kombinacije ter zakaj belo vino in jalapeño paprike skupaj ustvarijo pravo čarovnijo.
Zakaj ta kombinacija deluje?
Jalapeño paprike in belo vino imajo več skupnega, kot bi si mislili. Tako paprike kot grozdje, ki ga uporabijo za pripravo vina Sauvignon Blanc, vsebujejo pirazine.
To so aromatične organske spojine, ki jih najdemo v številnih drugih živilih, kot so grah, šparglji in kumare, zaradi katerih imajo značilne pekoče, oreškove in zeliščne arome.
Pirazini, ki jih najdemo v Sauvignon Blancu, nastanejo v grozdnih kožicah. Pirazini so izjemno aromatično aktivni, zato jih lahko zaznamo že pri zelo nizkih koncentracijah – že pri majhnih odmerkih, nekaj nanogramov na liter, začne prevladovati rastlinska aroma.
Ker Sauvignon Blanc po naravi vsebuje veliko pirazinov – še posebej vina, ki prihajajo iz Nove Zelandije, Čila in Kalifornije, lahko z dodajanjem narezanih jalapeno paprik v vino okrepite značilne note citrusov, zelišč in tropskega sadja, hkrati pa mu dodate nežen pekoč občutek in večplastno rastlinsko kakovost.
Kombinacija teh okusov je učinkovita tudi zato, ker je so paprike polne kapsaicinoidov, še ene spojine rastlinskega izvora, ki se v tekočinah, kot je vino, ne raztopi zlahka.
Namesto tega se zadrži na ustih in ustnih sluznicah ter počasi povzroča pikanten okus, ki izboljša teksturo.
6 nasvetov za dodajanje jalapeño paprik v belo vino vrste Sauvignon Blanc:
1. Uporabite zelene paprike namesto rdečih.
Rdeči jalapeño je namreč zrelejši in nekoliko slajši, kar se lahko zdi neprimerno v tako hrustljavem in pikantnem vinu. Zelene paprike ohranijo vino osvežujočega okusa, hkrati pa mu dodajo subtilen priokus, ki poudari njegovo pikantnost.
2. Odstranite semena.
Vina iz Novega sveta imajo običajno višjo vsebnost alkohola kot vina z evropske celine, alkohol in začimbe pa se ne mešajo. Odstranite semena in se prepustite sadnim notam.
3. Uporabite zrele paprike
Izogibajte se preveč namočenim ali zelo zrelim Sauvignon Blancom. Vaše vino naj ima visoko vsebnost kisline.
4. Ne pretiravajte.
Priporočamo le nekaj svežih rezin paprike na porcijo vina za bolj pikanten okus.
5. Paprike dodaj neposredno k vinu
Dodajte jalapeño neposredno v ohlajeno belo vino, pustite, da se nekaj minut sprošča, nato pa uživajte, dokler je hladno. Če čakate predolgo, se ravnovesje iz svetlega in pikantnega spremeni v neokusen smoothie.
6. Paprike zamrzni v ledeni kocki
Če imate raje blažjo izkušnjo, predlagamo, da rezine jalapeña zamrznete v ledeni kockici. Tako se počasi izloča v vino, ko se led topi, poleg tega pa v kozarcu ustvari vizualno osupljiv učinek.
“Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!“
