fbpx

Pet najpogostejših napak pri uporabi sončne kreme

Lepota, Obraz

Čaka nas vikend in poletno vroči dnevi z veliko sonca. Če boste tudi vi veliko časa preživeli na prostem in se nastavljali sončnim žarkom nikar ne pozabite na zaščito pred soncem.

Hitro se zgodi. Le nekaj minut predolgo uživamo na toplem soncu in že se bomo zvečer borili s opeklinami. Predvsem tisti z svetlejšo poltjo zelo dobro poznajo neprijeten pekoč občutek. Včasih pa se opečemo tudi, če smo se s sončno kremo namazali. Kaj je lahko razlog?

Napaka 1: Premalo sončne kreme

Pri sončni kremi velja: preveč je bolje kot premalo! Ne glede na to, ali uporabljate kremo, gel ali sprej, sončno zaščito morate nanašati na »debelo« in pogosto. Ko se namažete, bi morali za celotno telo porabiti približno 30 do 35 mililitrov sončne zaščite. To pomeni, da bi morali flaško s 100 mililitri porabiti v približno treh uporabah.

Napaka 2: Nanosa ne ponavljate

Med izletom na morje, jezero ali v hribe se boste prav gotovo potili, oblačila se bodo drgnila ob vas ali pa se boste kopali. Zato je pomembno, da nanos sončne kreme večkrat ponovite. Ponoven nanos podaljša njeno učinkovanje, a se ne glede na to soncu ne izpostavljajte predolgo. Predvsem osebam s svetlejšo poltjo zdravniki priporočajo, da omejijo ure, ko so na soncu, in se v času najbolj močnih sončnih žarkov raje zadržujejo v notranjih prostorih.

Napaka 3: Namažete se prepozno

Sončno zaščito bi morali nanesti pol ure preden se izpostavite soncu. Tako dolgo potrebuje sredstvo, da začne popolnoma učinkovati in vašo kožo zadostno zaščiti.

Napaka 4: Namažete se samo na soncu

Opečemo se lahko samo na soncu, kajne? Znanstveniki pravijo, da ne. Tudi v senci nas še vedno doseže okoli 50 odstotkov UV-žarkov. Kar mnogi ne vedo: UV-žarki so ob oblačnem vremenu pogosto bolj močni kot pri vremenu brez oblačka. Zato se namažite tudi v senci oz. ko sonce ne pripeka neposredno.

Napaka 5: Napačen nanos

Kdor ob uporabi sončne zaščite uporablja tudi ličila in dnevno kremo mora nujno upoštevati pravilno zaporedje nanosa. V nasprotnem primeru lahko namreč sončna krema zgubi svojo učinkovitost. Pravilno zaporedje nanosa je dnevna krema in/ali serum, sončna zaščita in ličila. Če želite ponovno nanesti sončno zaščito je najbolje, da ličila najprej odstranite. V primeru, da to ni možno, pa posezite po sončni zaščiti z višjim faktorjem.


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam