fbpx

Poglejte, kako pitje kave vpliva na vašo kožo!

Lepota

Ah, da bi to prej vedele!

Povprečni Slovenec na leto popije 5,5 kilogramov kave. Imamo radi tako turško kavo, instant, z mlekom, espresso, v zadnjem času pa tudi dalogono kavo (recept je TUKAJ). Seznam je kar dolg, vendar, ali ste kdaj razmišljali, kako pitje kave vpliva na našo kožo? Škoduje ali koristi?

Razne raziskave, ki so jih opravili v zadnjih letih, prinašajo zanimive rezultate.

Kava lahko zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka

Nationa Cancer Institute v Združenih državah Amerike je v 10-letni raziskavi dokazal, da kava lahko zmanjša tveganje za nastanek kožnega raka in to kar za 20 odstotkov! Kava se je pokazala kot zelo dobra zaščita pred agresivnimi oblikami malignih melanomov. Pomembno: najboljša zaščita kože pred UV žarki je še vedno krema, in ne povečano pitje kave!

Kava ustvarja stres – stres pa slabo kožo

Kofein spodbuja nadledvične žleze, da proizvajajo adrenalin in kortizol, kar nas spravi v stanje stresa. Res je, da ga čutimo zelo na kratko, vendar nas spravlja v tako imenovano kofeinsko spiralo. Povečano uživanje kave lahko hitro poslabša stanje kože, saj ko telo preplavijo stresni hormoni, pride do krčenja tankih krvnih žilic, ki popokaj. Saj veste, kako je to videti na obrazu, kajne?!

Ali kava suši kožo?

Znanost je prepričana, da zmerno uživanje kave (približno 5 skodelic na dan) nima ugotovljenega učinka sušenja kože. Vendar ima kava vpliv na sečila: kofein »sporoča« ledvicam, da naj izločajo več tekočine, vendar se ljubitelji kave na ta učinek navadijo, tako da ne vpliva na telo in kožo.

Mleko v kavi povzroča akne

Dermatologi bolnikom, ki trpijo zaradi aken, svetujejo, naj opazujejo, ali pitje mleka negativno vpliva na stanje kože – in se tako odpovejo ogljikovim hidratom z visokim glikemičnim indeksom, mleku in mlečnim izdelkom. Kdor pije kavo z veliko mleka in trpi zaradi aken, naj poskusi nadomestiti kravje mleko s sojinim (ali pa piti kavo brez mleka).

Kava kot orožje proti staranju

Ali kava lahko pomladi našo kožo? Kava vsebuje antioksidante, ki telesu pomagajo v boju proti prostim radikalom in upočasnjujejo proces staranja. Moč antioksidativnega učinka je odvisna od stopnje praženja kave: svetlejše in srednje praženje kave deluje močnejše kot temno. Kava je tudi dobra pri popravljanju manjših kožnih poškodb.

Kava ščiti jetra – in s tem tudi kožo

Ljubitelji kave obolijo do 40 odstotkov manjkrat za rakom na jetrih, saj kava vsebuje več snovi, ki ščitijo jetra. Kofein namreč lahko preprečuje fibriozo jeter. Če skrbite za jetra, potem skrbite tudi za svojo kožo, saj so jetra osrednji organ za čiščenje telesa od toksinov in so zato tesno povezana z našo kožo.

Foto: Profimedia, Pixabay, Instagram


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam