fbpx

Pojav celulita, strij in gub

Nega telesa, Zanimivosti

Vse kar se pokaže na površini kože je odraz in pokazatelj dogajanja v notranjosti telesa.

celulit_strijeZakaj nastajajo strije in celulit?

V primeru pojava celulita in strij, se moramo zavedati, da kar se kaže na površini kože je le direktni dokaz in pokazatelj tega, kar se dogaja v notranjosti telesa in izbruhne na površju. Vse to lahko pomeni, da poleg strij, celulita in in gub nastajajo tudi nevidni problemi pod površjem kože, kot so vnetja sklepov in vezivnih tkiv, slaba prekrvavitev tkiv in poškodovana sluznica črevesja.

 

Različne vadbe v studiu ali na video posnetkih, različne kreme in maske, ki jih nanašamo na kožo, obljubljajo zmanjšanje strij in celulita. To so le delne rešitve poglavitnega problema, saj se vse spet vrne, ko nehamo z uporabo le-teh.

Strije niso dedno pogojene, kar pomeni, da če jih je med nosečnostjo imela vaša mama, ni nujno, da jih boste imeli tudi sami. Čeprav najpogosteje nastanejo v času pubertete, nosečnosti in pri intenzivnem povečanju mišične mase (boybuilding), pa veliko raztegovanje kože ni vedno pogoj za nastanek strij. Napačna miselnost je tudi, da celulit nastaja zaradi debelosti. Temu ni tako. 

Krivec je lahko tudi hormonsko neravnovesje in kontracepcija. Naročite si INTEGRATIVNI vprašalnik hormonskega neravnovesja in preverite svoje hormonsko stanje, še preden se odločite za test iz krvnega seruma ali sline.

Pravilna prehrana ohranja kožo čvrsto in elastično. Slabe prehranske navade pa vodijo v prezgodnje poškodbe kože in izgubo elastičnosti, kar se kaže v obliki vdolbin in tako znane “pomarančaste kože”. Drastično pomanjkanje določenih hranil vodi v nastanek tako strij kot celulita v različnih starostnih obdobjih.

Kakšna prehrana pa daje nutriente potrebne za čvrstost in elastičnost kože?

To je hrana, s katero se hranijo tudi divje živali: kosti, koža, parklji, nogice, kite. Ponavadi so to vse sestavine, ki jih pri mesu vržemo proč. Če hočete nahraniti svojo kožo, potem je najbolje da jeste kožo ali sestavine iz katerih je koža sestavljena oziroma sestavine, vsebujejo kolagen.

Kolagen je sestavljen iz treh proteinov, ki so med seboj prepleteni kot vrv in dajejo koži strukturo.
Glukozamin in hialuronska kislina vlažita in dajeta fleksibilnost našim celicam in tkivom. Proizvodnja kolagena v koži je zahtevno delo in telo potrebuje celo vrsto hranil, da lahko ustvarja zadostno količino kolagena in s tem ohranja kožo čvrsto in elastično. Seveda je ta proces tudi časovno zahteven. Spomnite se, koliko časa potrebuje vaša koža, da zaceli rano ali brazgotino, ki ste jo dobili s poškodbo?

Juha pripravljena iz sestavin ki jih ponavadi vržemo stran, je najboljše hranilo in prehransko dopolnilo za naša vezivna tkiva.

juhicaZa juhico proti celulitu in strijam, ter gubam potrebujemo:

  • ribje kosti, vključno z ribjo glavo in očmi.
  • piščančje, kurje  noge, kožo, vrat, kosti  in hrustanec ali
  • bikov rep, mozgovne kosti in kolenskih vezi, kite “žvarovino” (po domače) ali
  • ribje kosti, vključno z ribjo glavo in očmi.

To so natanko sestavine, ki jih naša koža potrebuje. Vse te dele polne hrustanca in kit kuhamo počasi tudi 5 ur, kot so to počele naše prababice in babice.

Za tiste, ki pa mesa ne jedo, je sicer težko najti primeren ekvivalent v rastlinskem svetu, a si vseeno lahko pomagajo s hrano, ki je bogata z lizinom in prolinom. Fermentirana spirulina je najboljši vir za kožo.

Poleg hrane bogate s kolagenom lahko z nekaj spremembami svojega jedilnika prav tako vplivate na boljšo cirkulacijo ozirima regeneracijo kože in delov kože prizadetih s celulitom in strijami:

  • izogibajte se sladkorju in rafiniranim oljem, ki sta glavna uničevalca kolagena;
  • jejte hrano, ki je bogata s C-vitaminom, cinkom in silicijem;
  • pijte veliko vode ali čajev.

Znebite se pomarančaste kože in strij s spremenjenim življenskim slogom in spremembo prehrane in naravnim uravnavanjem hormonov.

negaZa tiste, ki se težko držite zdravega življenskega sloga in zdrave prehrane ali bi želele še posebej
poskrbeti za svojo kožo, sem kot
Zdravstveni trenerpripravila tudi personalizirane bio-individualne coachinge na daljavo, na katere se prijavite na brezplačno 50 minutno INTEGRATIVNO ANALIZO. Dobili boste vsa nadaljnja navodila in brezplačno analizo stanja, analizo hormonskega stanja, analizo prehrane ..

 

 

 

Simone Godina

Certificirani trener za problematično kožo in dolgoživost 

Vir: http.//www.simone-godina.healthcoach.integrativenutrition.com/programi


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam