Popoln praznični recept: medenjaki s pistacijami

05. december 2025

Popoln praznični recept: medenjaki s pistacijami

05. december 2025
Foto: Pexels
Popoln praznični recept: medenjaki s pistacijami

Popoln praznični recept: medenjaki s pistacijami

05. december 2025
Foto: Pexels

Če iščete recept za praznične dni, ki je hkrati klasičen in malce poseben, so medenjaki s pistacijami popolna izbira.

Medenjaki so ena najbolj priljubljenih prazničnih klasik, ki so jih z veseljem pekle že naše babice. Če pa jim letos želite dodati nekaj nepričakovanega, jim primešajte drobno nasekljane pistacije.

Njihova hrustljavost in nežna oreškasta aroma se namreč odlično dopolnjujeta s tipičnimi zimskimi začimbami, kot so cimet, ingver in klinčki, medtem ko med poskrbi za prijetno sladkost. Rezultat so piškoti, ki so še bolj dišeči in popolni za uživanje ob skodelici čaja.

Poleg tega so medenjaki s pistacijami tako prikupni, da lahko služijo kot okrasitev prazničnega krožnika ali kot majhno, domače darilo za prijatelje in družino.

Priprava medenjakov
Foto: Pexels

Sestavine:

  • 300 g gladke moke
  • 100 g zmehčanega masla
  • 120 g rjavega sladkorja
  • 1 jajce
  • 100 g medu
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 1 čajna žlička mletega ingverja
  • ščepec mletega klinčka
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 60–80 g grobo nasekljanih pistacij (nekaj jih prihranite za posip)
  • ščepec soli

Priprava:

1. V večji skledi zmešajte zmehčano maslo in rjavi sladkor ter ju stepajte, dokler zmes ne postane svetlejša in penasta. Dodajte jajce in med ter dobro premešajte.

2. V drugi posodi zmešajte moko, sodo bikarbono, sol in vse začimbe. Suho mešanico postopoma vmešajte k mokrim sestavinam, nato pa dodajte še nasekljane pistacije. Testo oblikujte v ploščato ravno ploščo, zavijte v folijo in ga hladite vsaj eno uro.

3. Ohlajeno testo razvaljajte na debelino približno 4–5 mm. Uporabite svoje najljubše modelčke, kot so srčki, zvezdice ali klasične medenjakove figurice.

4. Piškote položite na pekač, obložen s papirjem za peko, med njimi oa pustite nekaj razmaka. Po želji jih pred peko posujte z dodatnimi pistacijami. Pecite 8–10 minut pri 180 °C, dokler se robovi rahlo ne obarvajo.

5. Medenjake prestavite na mrežo in jih pustite, da se popolnoma ohladijo. Po želji jih lahko okrasite s sladkorno glazuro ali pa jih rahlo potresete z mletimi pistacijami.

Medenjaki
Foto: Pexels

Style.Več novic